Πολιτική|02.07.2022 19:00

ΠΑΣΟΚ: Ο… μουτζούρης των μετεκλογικών συνεργασιών

Αλέξανδρος Διαμάντης

Όσο πλησιάζουμε προς τις εκλογές (πρόωρες ή μη) τόσο θα επανέρχεται η συζήτηση για τις μετεκλογικές συνεργασίες, δεδομένης της απλής αναλογικής. Στη Χαριλάου Τρικούπη το γνωρίζουν αυτό, και ως εκ τούτου από την πρώτη στιγμή ο Νίκος Ανδρουλάκης ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να κάνει ούτε τον Κυριάκο Μητσοτάκη ούτε τον Αλέξη Τσίπρα πρωθυπουργό. Η πίεση, ωστόσο, αναμένεται να είναι αφόρητη (από διάφορους κύκλους είτε από το εσωτερικό είτε από το εξωτερικό), καθώς το φάσμα μιας ενδεχόμενης ακυβερνησίας αποτελεί έναν τεράστιο κίνδυνο. Και ο… μουτζούρης, όπως τονίζουν από το ΠΑΣΟΚ, θα πάει στη Χαριλάου Τρικούπη και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Την ίδια ώρα, στενοί συνεργάτες του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ αντιλαμβάνονται ότι μια δεύτερη ή και μια τρίτη εκλογική μάχη θα συμπιέσει προς τα κάτω τα ποσοστά του κόμματος, αφαιρώντας κοινοβουλευτική δύναμη.

Όμως, στην παρούσα στιγμή έχει επιλεγεί η στρατηγική της απόλυτης αυτονομίας. Ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος (εκ των στενότερων συνεργατών του κ. Ανδρουλάκη) τόνισε χαρακτηριστικά: «Δεν αποδεχόμαστε τον κ. Μητσοτάκη, ούτε τον κ. Τσίπρα, ως πρόσωπα, για τη θέση του επόμενου Πρωθυπουργού. Δεν θα τους διευκολύνουμε αν οι πολίτες δεν τους δώσουν αυτοδυναμία. Απλά και κατανοητά». Η φράση του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ αναδεικνύει την ανάγκη του ΠΑΣΟΚ, τη δεδομένη στιγμή, να μην «παρακολούθημα» ούτε του ενός ούτε του άλλου. Χαρακτηριστική είναι, δε, και η ατάκα του Ν. Ανδρουλάκη πριν από λίγες μέρες: «Όταν ρωτάτε αυτούς με ποιους θα πάνε, λένε ό,τι πει ο ελληνικός λαός και η λαϊκή ετυμηγορία. Όταν λέω εγώ ακριβώς το ίδιο, λένε ότι ο Ανδρουλάκης κρύβεται».

Σε κάθε περίπτωση, οι μετεκλογικές συνεργασίες αναμένεται να είναι το σημείο - κλειδί για την πολιτική επιβίωση του Νίκου Ανδρουλάκη και κατά συνέπεια του ΠΑΣΟΚ. Γι’ αυτό και η απόφαση να μην πέσει τίποτα κάτω θεωρείται ειλημμένη. Ενδεικτικό είναι ότι στην χθεσινή ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου η Χαριλάου Τρικούπη σήκωσε εκ νέου το γάντι με μια ιδιαίτερα προσεγμένη απάντηση:

«Η ΝΔ, το κόμμα που απαξιώνει τις πρώτες εκλογές με την απλή αναλογική έξω από κάθε έννοια σεβασμού στο Σύνταγμα ως "βατήρα", ας είναι προσεκτικότερο όταν απευθύνει χαρακτηρισμούς περί αλαζονείας. Τα μετεκλογικά σενάρια συνεργασιών δεν γράφονται ερήμην των ψηφοφόρων. Προς τι λοιπόν η αγωνία; Αν οι πολίτες θεωρούν επιτυχημένους τους κκ Μητσοτάκη και Τσίπρα, θα τους ψηφίσουν. Αν όμως τους κλείσουν την πόρτα, δεν θα μπουν από το παράθυρο. Το ΠΑΣΟΚ -Κίνημα Αλλαγής ζητά από τους πολίτες τη δύναμη να προωθήσει τις προτάσεις του και το σοσιαλδημοκρατικό του πρόγραμμα ως ισχυρή πολιτική δύναμη που θα θέσει στο περιθώριο τις τοξικές και στείρες συγκρούσεις της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, που αντί να λύνουν τα προβλήματα, συσσωρεύουν νέα».

Όλες οι ειδήσεις

Θέμης Αδαμαντίδης: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους ο τραγουδιστής - Δεν μπορεί να πλησιάσει τη σύντροφό του

Θεσσαλονίκη: Βίντεο ντοκουμέντο στο OPEN από την κινηματογραφική ληστεία - Η μάχη ακόμα και μέσα στο αυτοκίνητο και οι απειλές των δραστών

Αστυνομικό Τμήμα Ρέντη: Αστυνομικός απελευθέρωσε από λάθος κρατούμενο λόγω... φόρτου εργασίας

Συγκλονιστική αποκάλυψη από την Βέρα Πάου - Με βίασε σημαντικός αξιωματούχος του ποδοσφαίρου όταν ήμουν νεαρή παίκτρια

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΠΑΣΟΚΑλέξης Τσίπραςεκλογές