Πολιτική|05.07.2022 12:49

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία από Ευρωκοινοβούλιο: Οι διαφορές δεν λύνονται με «νταηλίκια» αλλά με το Διεθνές Δίκαιο

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σαφές μήνυμα προς Τουρκία έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας από το βήμα του Ευρωκοινοβουλίου. Ειδικότερα, ξεκαθάρισε ότι οι όποιες διαφορές δεν λύνονται με «νταηλίκια» και αφετέρου σημείωσε ότι η χώρα μας δεν θα ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας.

Ηχηρό μήνυμα Μητσοτάκη σε Τουρκία από Ευρωκοινοβούλιο

«Οφείλουμε σήμερα στην Ουκρανία να αποτρέψουμε κάθε είδους τετελεσμένου που θα μπορούσαν να μιμηθούν αύριο επίδοξοι ταραχοποιοί στο μέλλον. Και αυτό έχει ξεχωριστό βάρος για δύο χώρες μέλη της ένωσης. Την Ελλάδα και την Τουρκία. Αναφέρομαι προφανώς στην διαρκή επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία διεκδικεί μάλιστα να προσεγγίσει την Ευρώπη. Απέναντι της ορθώνονται ξεκάθαρες αποφάσεις του ευρωπαϊκού συμβουλίου», σημείωσε και προσέθεσε ότι την στους έωλους ισχυρισμούς της απαντά η πραγματικότητα και το διεθνές δίκαιο αλλά και η δική μας ετοιμότητα. Άλλωστε, όπως τόνισε, οι ίσες αποστάσεις οδηγούν στο κενό ανάμεσά τους και ο ρόλος του επιτήδειου ουδέτερου έχει καταδικαστεί πολλές φορές στην ιστορία.

Σύμφωνα με τον Έλληνα πρωθυπουργό στην Ανατολική Μεσόγειο την ώρα που αντιμετωπίζουμε την πρόκληση της Ουκρανίας δεν χρειαζόμαστε νέους αναθεωρητισμούς και αναβιώσεις αυτοκρατορικών φαντασιώσεων. «Είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα δεν θα δεχθεί καμία αμφισβήτηση της εθνικής της κυριαρχίας», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός και επισήμανε ότι κρατάμε κλειστές τις πόρτες στις απειλές, αλλά ανοιχτά τα παράθυρα στις ειρηνικές επαφές. «Οι διαφορές λύνονται με γνώμονα το διεθνές δίκαιο κι με νταηλίκια», δήλωσε απευθυνόμενος προς τον Τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα είναι με την ειρήνη και το διεθνές δίκαιο. «Γι΄ αυτό είμαστε απέναντι από τον εισβολέα που παραβίασε την νομιμότητα και τα υφιστάμενα σύνορα», επισήμανε και ξεκαθάρισε ότι αρνούμαστε τον αυταρχικό νεοδεσποτισμό, φωτογραφίζοντας και την Τουρκία. Στέλνοντας, δε, νέο μήνυμα προς τους γείτονες υπογράμμισε δεν εξισώνουμε το θύτη με το θύμα και γι αυτό εξοπλίζουμε τον αμυνόμενο

«Το ζήτημα της Ουκρανίας δεν αποτελεί ένα ακόμη συμβάν είναι καμπή για την πορεία της Ευρώπης», συμπλήρωσε.

Ξεκινώντας την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ θυμίζοντας ότι «τέτοιες μέρες το 2015 η Ελλάδα βρέθηκε ένα βήμα πριν την έξοδο από το ευρώ». Αναφερόμενος στο περιβόητο δημοψήφισμα έκανε λόγο για κύματα τυφλού λαϊκισμού τα οποία λίγο έλειψαν να δώσει τη χαριστική βολή και μπροστά στο φάσμα της άτακτης χρεοκοπίας η τότε κυβέρνηση έκανε πίσω. Συνεχίζοντας την ιστορική αναδρομή σε εκείνη την περίοδο σημείωσε ότι Καμία ευρωπαϊκή κοινωνία δεν υπέφερε περισσότερο από την ελληνική την περασμένη δεκαετία.

«Το τίμημα υπήρξε βαρύ. Κλειστές τράπεζες, capital controls και τελικά ένα νέο αχρείαστο Μνημόνιο που μας οδήγησε σε ένα νέο κύκλο λιτότητας. Ευτυχώς η Ελλάδα του 2022, δεν έχει σχέση με αυτή του 2015. Επτά χρόνια μετά, εκείνες οι εικόνες έσβησαν οριστικά. Εδώ και 3 χρόνια ο τόπος μου έχει μια νέα κυβέρνηση που οδηγεί την Ελλάδα σε νέα εποχή. Αποδεσμευμένοι πια – από τον Αύγουστο- από το καθεστώς της ενισχυμένης εποπτείας. Έτοιμη εντός του 2023 να ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα και με τους πολίτες πιο ενωμένους και πιο αισιόδοξους», προσέθεσε χαρακτηριστικά.

Αφού είπε ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους όσοι στήριξαν την Ελλάδα όταν «άλλοι (σ.σ. ο ΣΥΡΙΖΑ) πειραματίζονταν με την ευρωπαϊκή υπόσταση. Ωστόσο, όπως είπε όλα αυτά ανήκουν ποια στο παρελθόν και αναρωτήθηκε σχετικά: «Ποιος θα πίστευε ότι η Ελλάδα που για μία δεκαετία ήταν ουραγός στην ανάπτυξη στη Ευρώπη θα εμφάνιζε σήμερα την τρίτη μεγαλύτερη ανάπτυξη στην ευρωζώνη». «Δηλώνω υπερήφανος ως Έλληνας που ο τόπος μου ανέταξε την οικονομία και ένωσε την κοινωνία», είπε.

Η δευτερολογία του πρωθυπουργού

Όλες οι ειδήσεις

Ανησυχία για την έκρηξη κρουσμάτων: Ποιοι πρέπει να φορούν οπωσδήποτε μάσκα – Ο καθηγητής Γουργουλιάνης εξηγεί στο OPEN

Ποια ημέρα και ποιες ώρες γίνονται τα περισσότερα τροχαία; Τι δείχνει έρευνα

«Το να είσαι αυτιστικός στην Ελλάδα είναι όμοιο με το να έχεις λέπρα» - Η συγκινητική μαρτυρία μητέρας για τον αποκλεισμό που καταγγέλλει πως βιώνει

Ανήλικη ζούσε με 40 γάτες σε ακατάλληλες συνθήκες υγιεινής στη Θεσσαλονίκη

Ρετζέπ Ταγίπ ΕρντογάνΚυριάκος ΜητσοτάκηςΕυρωκοινοβούλιοειδήσεις τώραΤουρκία