Πολιτική|06.07.2022 22:25

Ελληνοτουρκική κόντρα και σε αμερικανικό έδαφος: Πόσο θα κρατήσει η μάχη για τα F-16 – Η θέση Μπάιντεν και τα στρατόπεδα

Newsroom

Η Τουρκία, που ζητάει να αγοράσει καινούρια F-16 και F-35 και να αναβαθμίσει αυτά που ήδη έχει στην κατοχή της, με τα μαχητικά της αεροσκάφη σήμερα, Τέταρτη, προχώρησε σε περισσότερες από 40 παραβιάσεις του εναέριου χώρου της Ελλάδας, δηλαδή πάνω από το Αιγαίο.

Η κόντρα Ελλάδας - Τουρκίας επί αμερικανικού εδάφους έχει ήδη ξεκινήσει. Μάλιστα, την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να γίνει και η πρώτη συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή στις ΗΠΑ.

Τα δύο «στρατόπεδα»

Από το ένα «στρατόπεδο» βρίσκεται ο βουλευτής Κρις Πάπας που πρωτοστατεί ώστε να μην εγκριθεί η πώληση των F-16 στην Τουρκία, όπως μεταδίδει η Αλεξία Τασούλη στο OPEN.

Από την άλλη έχουμε τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ ο οποίος πήγε στην Άγκυρα και συνάντησε τον Ιμπραήμ Καλίν, διαβεβαιώνοντάς τον πως θα κάνει «ό,τι περνάει από το χέρι του» για να εγκριθεί η πώληση.

Προ των πυλών συνάντηση Δένδια με αντιπροσωπεία μελών της Επιτροπής Εξωτερικών

Σημειώνεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε σήμερα με τον Ρεπουμπλικανό πρώην υπουργό Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και την Πέμπτη ο Νίκος Δένδιας αναμένεται να συναντηθεί με αντιπροσωπεία των μελών της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων. 

Πόσο θα κρατήσει η «μάχη» για τα F-16

Βλέπουμε ότι υπάρχει μία κινητικότητα τόσο στο παρασκήνιο, όσο και στο προσκήνιο. Όλο αυτό θα κρατήσει μέχρι τον Νοέμβριο για να περάσει από το Κογκρέσο.

Στην Αμερική, θα έχουν προηγηθεί ενδιάμεσες εκλογές και ακόμα και αν χάσουν οι Δημοκρατικοί και πάψει να είναι πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων ο Ρόμπερτ Μενέντεζ, σύμφωνα με τον Έντι Ζεμενίδης και δηλώσεις του στην Αλεξία Τασούλη, ο Μενέντεζ θα παραμείνει αντιπρόεδρος.

Το παραπάνω σημαίνει ότι θα μπορεί να επιβάλει βέτο για να εμποδίσει από την πλευρά του την έγκριση της πώλησης των F-16 στην Τουρκία.

Η επιστολή Αμερικανών βουλευτών στον Τζο Μπάιντεν

Την έντονη διαφωνία τους στη δημόσια στήριξη που εξέφρασε ο πρόεδρος Μπάιντεν στο αίτημα της Τουρκίας για την αγορά και την αναβάθμιση μαχητικών F-16 εκφράζουν Αμερικανοί βουλευτές, οι οποίοι έστειλαν επιστολή στον Λευκό Οίκο. Σε αυτή την προσπάθεια ηγετικό ρόλο παίζει ο Δημοκρατικός βουλευτής Φρανκ Παλόν. Στην επιστολή των μελών του Κογκρέσου εκφράζεται ανησυχία για τη στάση που τηρεί ο Λευκός Οίκος, καθώς σημειώνεται ότι μια τέτοια εξέλιξη θα ανταμείψει τον πρόεδρο Ερντογάν για την μη τήρηση των δεσμεύσεων της Τουρκίας τόσο προς τις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και προς το ΝΑΤΟ.

«Ο Ερντογάν επιλέγει να βάζει το προσωπικό όφελος πάνω από το συλλογικό καλό των συμμάχων του. Η επιλογή του να εμποδίσει τη Φινλανδία και τη Σουηδία να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ μέχρι να λάβει παράλογες διαβεβαιώσεις καθιστά σαφές ότι δεν έχει κάνει τίποτα για να ενισχύσει το ΝΑΤΟ από τότε που η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία πυροδότησε τη μεγαλύτερη κρίση που έχει αντιμετωπίσει η συμμαχία εδώ και δεκαετίες», αναφέρουν οι βουλευτές στην επιστολή τους.

Συνεχίζοντας, υποστηρίζουν ότι αυτές οι πρακτικές του Τούρκου πρόεδρου, ο οποίες αντιτίθενται στο κοινό καλό της συμμαχίας, δεν πρέπει να αποτελούν έκπληξη, καθώς η Άγκυρα έχει προβεί σε μια σειρά αποσταθεροποιητικών ενεργειών, οι οποίες εκτείνονται από την Ανατολική Μεσόγειο μέχρι την Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική.

«Το καθεστώς του (Ερντογάν) έχει χρησιμοποιήσει επανειλημμένα τη στρατιωτική ισχύ του για να αποσταθεροποιήσει την Ανατολική Μεσόγειο, τη Μέση Ανατολή, τον Νότιο Καύκασο και τη Βόρεια Αφρική. Οι δυνάμεις που υποστηρίζονται από την Τουρκία και η Τουρκία έχουν χρησιμοποιήσει όπλα και εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής κατά τη διάρκεια αυτών των εισβολών για να διαπράξουν εγκλήματα πολέμου, συμπεριλαμβανομένων βομβαρδισμών αμάχων και στόχων όπως νοσοκομεία και σχολεία στο Ιράκ, στη Συρία και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ. Έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί επανειλημμένα για να παραβιάσουν την εδαφική ακεραιότητα συμμάχων και εταίρων του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα και η Κύπρος. Αυτές δεν είναι ενέργειες ενός αφοσιωμένου και αξιόπιστου συμμάχου», τονίζεται χαρακτηριστικά, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Υπό αυτό το πρίσμα, οι Αμερικανοί βουλευτές υποστηρίζουν ότι η πώληση προηγμένων μαχητικών αεροσκαφών στην Τουρκία δεν θα προσφέρει κανένα κίνητρο στον Ερντογάν για να αλλάξει τη συμπεριφορά του και να μετατραπεί σε καλό σύμμαχο. Μάλιστα, εκτιμούν ότι τα αμερικανικά όπλα που θα δοθούν στην Τουρκία ενδέχεται να οδηγήσουν σε περισσότερους θανάτους και καταστροφή στην ευρύτερη περιοχή.

Τέλος, υπενθυμίζουν στον πρόεδρο Μπάιντεν ότι η Τουρκία συνεχίζει να χρησιμοποιεί το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας S-400, το οποίο μπορεί δυνητικά να εκθέσει σημαντικές πληροφορίες οπλικών και στρατιωτικών επιχειρήσεων των ΗΠΑ στη Ρωσία. Η επιστολή καταλήγει λέγοντας «καθώς η κυβέρνησή σας επιδιώκει να προωθήσει την πώληση νέων F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, πρέπει να γνωρίζετε ότι θα κάνουμε κάθε δυνατή ενέργεια ως μέλη του Κογκρέσου για να την αποτρέψουμε. Οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν πρέπει να παράσχουν περαιτέρω στήριξη στον στρατό της Τουρκίας έως ότου ληφθούν απτά βήματα για τον τερματισμό των αποσταθεροποιητικών ενεργειών και των παραβιάσεων του Διεθνούς Δικαίου στο εσωτερικό και στο εξωτερικό (της χώρας)».

Η θέση Μπάιντεν

Κάλεσμα να εγκριθεί από το αμερικανικό κογκρέσο ο εκσυγχρονισμός των F-16 της Τουρκίας, απηύθυνε μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, πριν λίγες ημέρες, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Σε ερώτηση για την Τουρκία και το συζήτησαν με Ερντογάν, ο Μπάιντεν είχε αναφέρει: «Του είπα (σ.σ. του Ερντογάν) αυτό που του είπα τον Δεκέμβριο. Πρέπει να πουλήσουμε και να εκσυγχρονίσουμε τα αεροσκάφη F-16 της Τουρκίας. Το αντίθετο δεν είναι προς το συμφέρον μας. Του εξήγησα ότι η θέση μας δεν έχει αλλάξει. Τα F-16 πρέπει να πουληθούν, αλλά χρειάζεται έγκριση του Κογκρέσου, σκέφτομαι ότι θα την πάρουμε κι αυτήν».

Εξάλλου σημείωσε ότι το ΝΑΤΟ είναι περισσότερο ενωμένο από ποτέ μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Η Συμμαχία θα υπερασπισθεί κάθε σπιθαμή νατοϊκού εδάφους, προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος κατά την τρίτη και τελευταία ημέρα της συνόδου κορυφής της Ατλαντικής Συμμαχίας.

Όλες οι ειδήσεις

Δημοσκόπηση ALCO για OPEN: Η διαφορά ΝΔ με ΣΥΡΙΖΑ – Πώς αποτιμούν το κυβερνητικό έργο ανά τομέα, με ποιο κριτήριο θα ψηφίσουν στις εκλογές

Ταυτότητα και άδεια οδήγησης στο κινητό: Όλες οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή Gov.gr Wallet και τις παροχές του

Βρετανία: Οι υπουργοί στέλνουν κορυφαίο στέλεχος του κόμματος να πει στον Μπόρις Τζόνσον να παραιτηθεί

Brad Pitt: Λέει ξανά ότι πάσχει από προσωπαγνωσία - «Κανείς δεν με πιστεύει»

ΗΠΑF-16τουρκικά F-16ειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσειςΤουρκίαελληνοτουρκικά