Πολιτική|14.07.2022 14:41

Χαμός στη Βουλή: «Πήρε μυθικές διαστάσεις το Πολυτεχνείο, οι πορείες καταλήγουν σε παϊδάκια» είπε ο Συρίγος

Αλέξανδρος Διαμάντης

Σάλος ξέσπασε στη Βουλή, καθώς ο υφυπουργός Υγείας, Άγγελος Συρίγος υπογράμμισε ότι το Πολυτεχνείο  έλαβε «μυθικές διαστάσεις». Σύμφωνα, δε, με τον ίδιο «η χούντα δεν έπεσε εξαιτίας της αντιστάσεως, αλλά εξαιτίας της τραγωδίας της Κύπρου». Κατά τον κ. Συρίγο οι εθιμικές πορείες του Πολυτεχνείου «καταλήγουν σε ταβέρνες με παϊδάκια».

Η συνέχεια δόθηκε από τον πρώην πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, ο οποίος έκανε λόγο για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων από τον πανεπιστημιακό. «Πήρα τον λόγο για να πω και να εγκαλέσω τον κ. Συρίγο προκειμένου να αφαιρέσει από τα πρακτικά όσα είπε περί μύθων» είπε Ν. Βούτσης και υπογράμμισε πως ακόμα και πιο ακραίες ή φιλοφασίζουσες δυνάμεις που πέρασαν από το Κοινοβούλιο δεν τόλμησαν να προβάλλουν ένα τέτοιο αφήγημα.

«Η προσπάθειά σας να ξαναφτιάξετε την ιστορία για το μεταπολιτευτικό πανεπιστήμιο είναι άκρως απαράδεκτη και ύβρις για αυτήν την αίθουσα. Είναι απολύτως ανιστόρητο, λυπάμαι πάρα πολύ. Η επταετία ήταν κατάστικτη από αντιδράσεις και διαδηλώσεις», προσέθεσε χαρακτηριστικά. «Ανακαλέστε, δεν σας αξίζει να κατέχετε αυτόν τον θώκο» συνέχισε, από την πλευρά του, ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Αναφέρθηκε πριν, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, σε συγκεκριμένα γεγονότα. Τι να θυμίσουμε; Τους αγώνες του αντιδικτατορικού «Ρήγα Φεραίου»; Της Αντι-ΕΦΕΕ; Το ΠΑΚ; Το ΠΑΜ; Τη Νομική; Όλα αυτά ήταν μεμονωμένα γεγονότα; Ή το μεγαλείο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου που μπόρεσε και εξέφρασε τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού, ο οποίος ζήταγε δημοκρατία, ελευθερία. «Ψωμί – Παιδεία – Ελευθερία». Εσείς σήμερα είστε εδώ και κατέχετε τον θώκο του υπουργού Παιδείας. Είναι προσβολή για τους φοιτητές, για την ίδια την παιδεία στην Ελλάδα, είναι προσβολή! Να ανασκευάσετε!», προσέθεσε ο ίδιος.

Απάντηση, εκ μέρους, του ΚΚΕ ο Θανάσης Παφίλης, ο οποίος είπε: «Για τους οικοδόμους; Δεν ξέρετε για άλλους μαζικούς αγώνες; Δεν υπήρχαν μεγάλοι φοιτητικοί αγώνες; Το κίνημα του 1-1-4, οι “Λαμπράκηδες”, οι ΕΚΟΦίτες; Τι νόημα έχει αυτή η παρέμβαση». «Ακούστε κ. Συρίγο, αν νομίζετε εσείς ότι θα βάλετε φρένο στους κοινωνικούς αγώνες και στο φοιτητικό κίνημα, είστε βαθιά νυχτωμένοι», συνέχισε ο ίδιος.

Φίλης κατά Συρίγου: Αίσχος!

Λίγη ώρα αργότερα, ο Νίκος Φίλης εξέδωσε ανακοίνωση με την οποία εξαπολύει σκληρή επίθεση στον Άγγελο Συρίγο: 

«Τη σκυτάλη της τοξικότητας και της χυδαιότητας την οποία έβαλε χτες ο πρωθυπουργός στο επίκεντρο της πολιτικής ζωής, συνδέοντας τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με τον εμπρησμό του Real fm, παρέλαβε σήμερα ο υφυπουργός Άγγελος Συρίγος. Διαπράττοντας το τεράστιο πολιτικό ολίσθημα να επιτεθεί στο θεμέλιο λίθο του σημερινού μας πολιτεύματος, τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση.

Ο κ. Συρίγος, εκ των βασικών εκφραστών του ιστορικού αναθεωρητισμού, αναφέρθηκε στο «μύθο του Πολυτεχνείου», δηλαδή στη βασική καταστατική θέση της Ακροδεξιάς. Κι ακόμα, χαρακτήρισε τις πορείες και εκδηλώσεις κάθε χρόνο στην επέτειο του Πολυτεχνείου, με τη συμμετοχή εκατοντάδων χιλιάδων συμπολιτών μας σε όλη την Ελλάδα, «εθιμικές» που «καταλήγουν στις ταβέρνες με παϊδάκια όπου όλοι μαζί τραγουδάνε αντάρτικα τραγούδια», για να αναπληρώσουν, δήθεν, τη «μη αντίσταση στη Χούντα». Αίσχος.

Αλλά τίποτα δεν είπε τυχαία στην καλά προετοιμασμένη, γραπτή ομιλία του ο κ. Συρίγος. Έντυσε με θεωρητικό μανδύα τη μόνιμη δυσανεξία και αποστροφή μεγάλου τμήματος της Δεξιάς προς τη Δημοκρατική Μεταπολίτευση. Μια δυσανεξία που γίνεται εμφανέστατη στο νομοσχέδιο για το δημόσιο πανεπιστήμιο. Του οποίου ο στόχος, διακηρυγμένος πλέον από τον υφυπουργό Παιδείας, είναι η εκθεμελίωση του δημόσιου, δημοκρατικού και συμμετοχικού πανεπιστημίου, όπως αυτό διαμορφώθηκε, θεμελιώθηκε και αναπτύχθηκε με την επιστροφή στη Δημοκρατία. Κι όλα αυτά, χωρίς καμία αντίδραση από την παριστάμενη υπουργό Παιδείας και, για την ώρα, από το κόμμα του και την κυβέρνηση. Δείγματα όλα τους, ότι η ΝΔ κινείται προς τα άκρα της Δεξιάς, εγκαταλείποντας την ιδρυτική παράδοση του Κωνσταντίνου Καραμανλή του 1974.

Ντροπή και ύβρις όσα ακούστηκαν, στο πρόσωπο του ελληνικού λαού και των αγώνων του. Ντροπή και ύβρις απέναντι σε όσους δολοφονήθηκαν, βασανίστηκαν και φυλακίστηκαν. Ντροπή και ύβρις ο άνθρωπος αυτός να παραμένει ακόμα, μια ώρα μετά, στον υπουργικό θώκο. Αλλά όσο βρίσκεται εκεί, η ευθύνη έχει όνομα: Κυριάκος Μητσοτάκης».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Power Pass: Θα καλύψει και τους λογαριασμούς Ιουνίου - Οργή των πολιτών για τα μικρά ποσά

Αντιπαράθεση για απελευθέρωση Λιγνάδη: «Πολιτικό παιχνίδι Κούγια» λέει ο ΣΥΡΙΖΑ - «Επί ημερών του έγινε υποχρεωτική η αναστολή», απαντά ο δικηγόρος

Φρικτό τροχαίο στο δρόμο Λαμίας - Λιβαδειάς: Δύο νεκροί και τρεις τραυματίες

Αμμώδης, με ζεστά νερά και μηδαμινό κόστος: Η παραλία-όνειρο 50’ μακριά από την Αττική είναι το θερινό όνειρο των Αθηναίων

ΒουλήΠολυτεχνείοΆγγελος ΣυρίγοςΝίκος Βούτσης