Πολιτική|01.08.2022 13:43

Αμπντουλχαμίτ Χαν: Σε εγρήγορση Αθήνα και Λευκωσία για το τουρκικό γεωτρύπανο - «Παρακολουθούμε με ψυχραιμία» λέει ο Οικονόμου

Newsroom

Το τέταρτο πλωτό γεωτρύπανο της Τουρκίας, Αμπντουλχαμίτ Χαν, έχει ξεκινήσει ήδη τις δοκιμαστικές πλόες απέναντι από το λιμάνι Τασουτζού της Μερσίνας. Αυτό το πλοίο δεν έχει ξανακάνει γεωτρήσεις και τώρα κάνει δοκιμές στα τουρκικά ύδατα για να δει αν είναι τεχνικά λειτουργικό.

Οι Τούρκοι θέλουν να διασφαλίσουν ότι αυτή η γεώτρηση μπορεί να γίνει και πως αυτή η προσπάθεια δεν θα αποτύχει, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Γεωργίας Γαραντζιώτη για το OPEN.

Σε ετοιμότητα Αθήνα και Λευκωσία

Παράλληλα, Αθήνα και Λευκωσία -σε στρατιωτικό επίπεδο- παρακολουθούν όλες τις κινήσεις στο πεδίο και προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα.

Σημειώνεται πως μέχρι σήμερα η Άγκυρα δεν έχει εκδώσει Navtex για να δεσμεύσει περιοχή ερευνών ή πιθανών γεωτρήσεων, όμως, σύμφωνα με τα τουρκικά ΜΜΕ η έναρξη των γεωτρήσεων θα ανακοινωθεί από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο στις 9 Αυγούστου σε μία πανηγυρική τελετή.

Η θέση του τουρκικού γεωτρύπανου:

Οικονόμου: Ψύχραιμα και αποφασιστικά η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που επιβάλλεται

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, στη σημερινή ενημέρωση ανέφερε σχετικά πως «Παρακολουθούμε, όπως είναι φυσικό, πολύ προσεκτικά όλα όσα σχετίζονται με το τουρκικό πλοίο και σε ό,τι αφορά τη διαδρομή του και τις δηλώσεις».

«Ψύχραιμα αλλά και αποφασιστικά η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που επιβάλλεται για να έχουμε σταθερότητα, για να μην έχουμε εντάσεις, για να έχουμε ειρήνη και βέβαια ανυποχώρητα σε ό,τι αφορά τα ζητήματα της εθνικής μας κυριαρχίας και των εθνικών μας δικαιωμάτων», τόνισε στη συνέχεια.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Γιάννης Οικονόμουελληνοτουρκικάγεωτρύπανοελληνοτουρκικές σχέσειςπλοίοειδήσεις τώρα