Πολιτική|03.08.2022 17:38

Reuters: Η ΕΥΠ παραδέχθηκε την παρακολούθηση του δημοσιογράφου Θάνου Κουκάκη – Τι απάντησε στο πρακτορείο η κυβέρνηση

Newsroom

Ο επικεφαλής των ελληνικών μυστικών υπηρεσιών (ΕΥΠ) είπε σε κοινοβουλευτική επιτροπή ότι η υπηρεσία του είχε κατασκοπεύσει έναν δημοσιογράφο, μεταδίδει το Reuters με αφορμή τη θυελλώδη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της περασμένης Παρασκευής.

Το πρακτορείο επικαλείται 2 πηγές και αναφέρει πως πρόκειται για «μια αποκάλυψη που συμπίπτει με την αυξανόμενη πίεση προς την κυβέρνηση να ρίξει φως στη χρήση κακόβουλου λογισμικού παρακολούθησης».

Η κεκλεισμένων των θυρών ακρόαση της επιτροπής την περασμένη εβδομάδα συγκλήθηκε αφού ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κατέθεσε καταγγελία στους εισαγγελείς του ανώτατου δικαστηρίου για απόπειρα υποκλοπής του κινητού του τηλεφώνου με λογισμικό παρακολούθησης. Ο ηγέτης του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης υπέβαλε την καταγγελία του εν μέσω αυξανόμενης ανησυχίας μεταξύ των αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με τους εμπόρους κατασκοπευτικού λογισμικού και τη χρήση λογισμικού παρακολούθησης.

Τι συνέβη κατά την ακρόαση του Παναγιώτη Κοντολέων

Κατά την ακρόαση της 29ης Ιουλίου, ο Παναγιώτης Κοντολέων, επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της ΕΥΠ, δήλωσε στην επιτροπή θεσμών και διαφάνειας του κοινοβουλίου ότι η υπηρεσία του είχε κατασκοπεύσει τον δημοσιογράφο Θανάση Κουκάκη, δήλωσαν στο Reuters δύο νομοθέτες που ήταν παρόντες στην ακρόαση.

«Παραδέχθηκε την παρακολούθηση, απολύτως», δήλωσε την Τετάρτη στο Reuters ένας από τους βουλευτές που ήταν παρόντες στην ακρόαση, αρνούμενος να κατονομαστεί επειδή η συνεδρίαση ήταν ιδιωτική. Ο Κοντολέων αρνήθηκε να σχολιάσει όταν επικοινώνησε με το Reuters.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου δήλωσε στο Reuters ότι οι ελληνικές αρχές δεν χρησιμοποιούν το λογισμικό κατασκοπείας που φέρεται να αναπτύχθηκε στο χάκινγκ του Κουκάκη και δεν συνεργάζονται με εταιρείες που το πωλούν. «Η κυβέρνηση δεν έχει τίποτα να κρύψει και έχει καλέσει τη δικαιοσύνη να διερευνήσει διεξοδικά τις υποθέσεις», δήλωσε.

«Χωρίς να περνάμε στα άκρα της τεχνοφοβίας, το εν λόγω κακόβουλο λογισμικό αποτελεί όντως απειλή και πρέπει να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά», συνέχισε.

Οι κατασκοπευτικές υπηρεσίες στις δημοκρατίες αντιμετωπίζουν συνεχείς πιέσεις να είναι πιο διαφανείς, μεταξύ άλλων από τους νομοθέτες που επιδιώκουν να αποτρέψουν τις καταχρήσεις και να βελτιώσουν τις επιδόσεις, την ανησυχία του κοινού για την παρακολούθηση από τις αρχές και, σε ορισμένες χώρες, την ανάγκη των υπηρεσιών να κάνουν γνωστό το έργο τους για να διευρύνουν τους δρόμους στρατολόγησης.

Ωστόσο, οι υπηρεσίες λένε ότι εξισορροπούν αυτές τις απαιτήσεις με την ανάγκη για μυστικότητα, υποστηρίζοντας ότι μεγάλο μέρος του έργου τους για την ασφάλεια των χωρών τους θα πρέπει να παραμείνει απόρρητο για την προστασία των πηγών, αναφέρει το πρακτορείο.

Τον Απρίλιο, ένας Έλληνας εισαγγελέας ξεκίνησε έρευνα σχετικά με έναν ισχυρισμό του Κουκάκη ότι το smartphone του είχε μολυνθεί από λογισμικό παρακολούθησης.

Πέρυσι, όταν ο ισχυρισμός αναφέρθηκε από τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης, ο ΣΥΡΙΖΑ, το μεγαλύτερο κόμμα της ελληνικής αντιπολίτευσης, ζήτησε τη σύγκληση της κοινοβουλευτικής επιτροπής για να εξετάσει το θέμα.

Το αίτημά του απορρίφθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής. Αλλά μετά την υποβολή της καταγγελίας του Ανδρουλάκη στους εισαγγελείς στα τέλη Ιουλίου, το αίτημα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ για σύγκληση της επιτροπής έγινε δεκτό και ακολούθησε ακρόαση, αναφέρει το πρακτορείο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε επισήμως από τον πρωθυπουργό να ρίξει φως και στις δύο υποθέσεις που, όπως λέει, αφορούν τη χρήση του λογισμικού παρακολούθησης Predator, επικαλούμενος μείζονα ζητήματα για τη δημοκρατία και τα δικαιώματα των πολιτών στην ιδιωτική ζωή.

Πώς λειτουργεί το Predator

Το κατασκοπευτικό λογισμικό Predator μπορεί να αποσπάσει κωδικούς πρόσβασης, αρχεία, φωτογραφίες και επαφές και να ενεργοποιήσει την κάμερα και το μικρόφωνο ενός τηλεφώνου, επιτρέποντας την παρακολούθηση συνομιλιών σε κοντινή απόσταση.

Κατά την ακρόαση, ο επικεφαλής της ΕΥΠ, ο οποίος αναφέρεται απευθείας στον πρωθυπουργό, σημείωσε ότι η ΕΥΠ εκτελεί το έργο της όχι μόνο με βάση τις δικές της πληροφορίες, αλλά μερικές φορές μετά από πληροφορίες ή αιτήματα ξένων υπηρεσιών πληροφοριών, ανέφεραν οι δύο πηγές, σύμφωνα με το Reuters.

Η ΕΕ θεωρεί απαράδεκτη τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού εναντίον δημοσιογράφων.

Ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης, το έργο του οποίου περιλαμβάνει ερευνητικά ρεπορτάζ για οικονομικά εγκλήματα, παραμένει αμήχανος για ποιο λόγο του έβαλαν κοριό: «Με εκπλήσσει το γεγονός ότι τομείς που καλύπτω ως δημοσιογράφος, η οικονομική πολιτική και το τραπεζικό σύστημα, μπορούν να αποτελέσουν απειλή για την εθνική ασφάλεια», δήλωσε στο Reuters.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Παναγιώτης ΚοντολέωνΓιάννης ΟικονόμουReutersειδήσεις τώραΕΥΠψηφιακή παρακολούθηση