Πολιτική|08.08.2022 15:30

Ηλιόπουλος για δήλωση Μητσοτάκη: Δεν είπε λέξη για Predator - Επικίνδυνος για τη δημοκρατία

Newsroom

Τη σημερινή τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη σχετικά με την υπόθεση παρακολουθήσεων κατακρίνει ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Νάσος Ηλιόπουλος. Όπως τονίζει, «δεν είπε λέξη για Predator».

«Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε για "εθνική ασφάλεια" και "ασύμμετρες - υβριδικές απειλές". Δεν είπε λέξη για Predator και τους λόγους παρακολούθησης Κουκάκη και Ανδρουλάκη» σχολιάζει αρχικά, σε ανάρτησή του.

Στο τέλος, τονίζει πως «δεν είναι απλά ψεύτης, είναι επικίνδυνος για την δημοκρατία και την ασφάλεια της χώρας».

Τι υποστήριξε ο πρωθυπουργός

Τα χαρτιά του για την υπόθεση των παρακολουθήσεων, δύο ημέρες μετά τις παραιτήσεις – βόμβα του Γρηγόρη Δημητριάδη και του Παναγιώτη Κοντολέοντος άνοιξε νωρίτερα σήμερα, Δευτέρα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την πολυαναμενόμενη δήλωσή του, με φόντο τις παρακολουθήσεις του κινητού του Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.

Ο πρωθυπουργός τόνισε, αναφερόμενος στην παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, πως επρόκειτο για «ένα ολίσθημα που δε μπορεί να σκιάσει ένα έργο (σ.σ. της ΕΥΠ), μετρήσιμο». Εκτίμησε δε πως «απαιτείται συνολική επαναξιολόγηση του πλαισίου λειτουργίας και της εποπτείας της ΕΥΠ»

Σε αυτό το πλαίσιο, και ο κ. Μητσοτάκης κατέθεσε 4 πεδία αλλαγών στον τρόπο λειτουργίας της ΕΥΠ:

  1. Ενίσχυση της λογοδοσίας της ΕΥΠ και της εποπτείας του κοινοβουλίου μέσω της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας.
  2. Αναβάθμιση του ρόλου του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας για την καλύτερη αξιοποίηση των πληροφοριών και της ΕΥΠ.
  3. Θωράκιση του πλαισίου νομίμων επισυνδέσεων για πολιτικά πρόσωπα.
  4. Αλλαγές στο εσωτερικό της ΕΥΠ για την ενίσχυση του εσωτερικού ελέγχου, της διαφάνειας, της εξωστρέφειας και της εκπαίδευσης του ανθρώπινου δυναμικού της.

«Νόμιμη αλλά πολιτικά μη ανεκτή η παρακολούθηση Ανδρουλάκη»

Ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη «ήταν τυπικά επαρκής, αλλά πολιτικά μη αποδεκτή». Σημείωσε πως «η διαδικασία είχε την έγκριση ανώτατης εισαγγελέως, όπως ακριβώς ορίζει η διάταξη που ψηφίστηκε το 2018 από την προηγούμενη κυβέρνηση».

«Αυτό που έγινε μπορεί να ήταν σύμφωνο με το γράμμα του νόμου, ήταν όμως λάθος», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Μητσοτάκης, αναφέροντας πως «δεν το γνώριζα και προφανώς δεν θα το επέτρεπα ποτέ».

Δείτε τη δήλωση του πρωθυπουργού: 

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΝάσος ΗλιόπουλοςπαρακολουθήσειςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΣΥΡΙΖΑΘανάσης ΚουκάκηςPredator