Πολιτική|09.08.2022 13:40

Σκληρή απάντηση Αθήνας σε Άγκυρα μετά τις ακραίες προκλήσεις Ακάρ: Δεν κάνουμε βήμα πίσω σε θέματα εθνικής κυριαρχίας

Newsroom

Σκληρή απάντηση στις ακραίες προκλήσεις που προχώρησε υπουργός Άμυνας της Τουρκίας Χουλουσί Ακάρ, λίγη ώρα πριν τη φιέστα για την έξοδο του 4ου τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπτντουλχαμίντ Χαν, έδωσε η Αθήνα, δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου.

Οικονόμου για Ακάρ: Πλειοδοσία προκλήσεων – Δεν κάνουμε βήμα πίσω σε θέματα εθνικής κυριαρχίας

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, σημείωσε πως η Ελλάδα αρχικά, αντιμετωπίζει τον απόπλου του τουρκικού γεωτρύπανου, Αμπντουλχαμίντ Χαν με εγρήγορση και την απαραίτητη προσοχή.

«Πάντα με νηφαλιότητα και αποφασιστικότητα κάνουμε ό,τι πρέπει να γίνει για να υπάρχει ηρεμία στην περιοχή» πρόσθεσε ο Γιάννης Οικονόμου. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε επίσης και τις προκλητικές δηλώσεις Ακάρ για το Καστελόριζο κάνοντας λόγο για «ρητορικές υπερβολές και πλειοδοσία προκλήσεων η οποία δεν έχει να προσθέσει κάτι περισσότερο στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».

«Πάντοτε απέναντι στις προκλήσεις, ρητορικές ή άλλες η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι τοποθετείται με ψυχραιμία και αποφασιστικότητα» τόνισε ο Γιάννης Οικονόμου διαβεβαιώνοντας ότι «τα εθνικά δίκαια είναι απολύτως προστατευμένα βάσει των διεθνών συνθηκών και της αποτρεπτικής μας ικανότητας και βασίζονται κυρίως στο γεγονός ότι η παγκόσμια κοινότητα γνωρίζει ότι η Ελλάδα είναι παράγοντας σταθερότητας και στο πλευρό του Διεθνούς Δικαίου».

Παράλληλα έστειλε το μήνυμα προς την Τουρκία ότι η Ελλάδα δεν είναι διατεθειμένη να κάνει βήμα πίσω όσον αφορά τα θέματα της εθνικής της κυριαρχίας.

Πρότεινε, δε, απαντώντας στα περί των Τούρκων κολυμβητών που είπε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας ότι «είναι μια καλή ιδέα να γίνει ένας αγώνας ειρήνης ανοιχτής θαλάσσης με Έλληνες και Τούρκους. Είναι καλύτερα να το δούμε πιο αποφορτισμένα το θέμα και με έμφαση στο Διεθνές Δίκαιο να μην δημιουργούμε εστίες έντασης».

«Το γεωτρύπανο θα επιτελέσει ένα νέο έργο στη Μεσόγειο»

Σημειώνεται πως ο Ακάρ είχε προχωρήσει σε ακραία προκλητικές δηλώσεις νωρίτερα, την Τρίτη. «Το πολεμικό μας ναυτικό εκπληρώνει τα καθήκοντά του συνοδεύοντας και προστατεύοντας τα γεωτρύπανα και τα ερευνητικά σκάφη με επιτυχία. Σε λίγο θα πάμε για να γίνει ο απόπλους του γεωτρύπανου Αμπντουλχαμίτ Χαν από το (λιμάνι) Τασουτζού. Φυσικά, αυτή είναι μια σημαντική εξέλιξη, αυτό θα είναι ένα νέο έργο στη Μεσόγειο. Καταγράφηκε επίσης ένα πολύ σημαντικό επίτευγμα από το υπουργείο Εξωτερικών μας: Το πλοίο Arctic, ένα ιταλικό πλοίο, ήρθε και ήθελε να μπει στην αποκλειστική οικονομική μας ζώνη. Είπαμε ‘Όχι’. Το βγάλαμε με μια φρεγάτα. Τους είπαμε μέσω ασυρμάτου, ‘αν θέλετε να μπείτε, πρέπει να κάνετε αίτηση στη Δημοκρατία της Τουρκίας’. Και το έκαναν. Τότε τους το επέτρεψε ο υπουργός Εξωτερικών μας. Και τώρα, σε αυτό το στάδιο, παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα. (Αναφορά σε χάρτη) Η περιοχή με κίτρινο χρώμα είναι εκεί όπου θέλουν να εισέλθουν. Αυτό ήταν ένα σημαντικό βήμα για εμάς, γιατί ήταν μια κρατική πρακτική, όπως γνωρίζετε πολύ καλά».

«Οι σχέσεις με τη γειτονική μας Ελλάδα είναι επίσης σημαντικές. Παρόλα τα δεινά μας, η Ελλάδα έχει πραγματικά καταπατήσει σοβαρά και καταπατεί τα δικαιώματά μας με τις πρακτικές, τη ρητορική και τις ενέργειές της μέχρι σήμερα. Παρ' όλα αυτά, είμαστε σε θέση να πούμε ότι μπορούμε να επιλύσουμε αυτά τα προβλήματα με διάλογο, διπλωματία και μέσω διαπραγματεύσεων», είπε και συνέχισε:

«Ωστόσο, δυστυχώς, δεν έχουμε την ανάλογη ανταπόκριση σε αυτό το θέμα. Υπάρχουν πράξεις και δηλώσεις, που έρχονται σε αντίθεση με την πραγματικότητα, τη λογική και το νου. Είναι σχεδόν σαν να ξυπνούν οι Έλληνες συνομιλητές μας κάθε πρωί, ξέρετε, υπάρχουν συγκεκριμένα άτομα που λένε «τί να κάνω ή να πω κατά της Τουρκίας», όταν ξυπνούν το πρωί. Έτσι ξεκινούν τη μέρα τους».

«Οι Έλληνες έχουν πάρει ένα λάθος και επικίνδυνο δρόμο»

«Το λέμε και στους άλλους συνομιλητές μας, στο ΝΑΤΟ και κατά τις διμερείς συναντήσεις μας. Πηγαίνετε και αγοράστε εφημερίδες από την Τουρκία και δείτε πού είναι η Ελλάδα στην ατζέντα των εφημερίδων μας. Αγοράστε και μια εφημερίδα από την Ελλάδα και δείτε που είναι η Τουρκία εκεί. Γιατί, όπως όλοι γνωρίζετε, η εχθρότητα απέναντι στην Τουρκία αυξάνει τα ποσοστά και αποτελεί ένα πριμ για την εσωτερική πολιτική της Ελλάδας. Επομένως, όλοι αυτοί λογικοί και παράλογοι, στρατιωτικοί, πολίτες, όταν σηκώνονται και προσπαθούν να φτιάξουν την καθημερινότητά τους με πράξεις και λόγια κατά της Τουρκίας είναι για να εξαλείψουν τις δικές τους αδυναμίες και για να καλύψουν τα δικά τους προβλήματα. Αλλά το έχουμε ξαναπεί και συνεχίζουμε να το λέμε ότι αυτός είναι ένας πολύ λάθος και επικίνδυνος δρόμος».

«Δεν υπάρχει κατάσταση πολέμου με την Ελλάδα»

«Τρεις διαδικασίες υπάρχουν. Αφενός οι διερευνητικές επαφές, αφετέρου οι συζητήσεις περί αποκλιμάκωσης. Το δεύτερο αφορά στη σύσταση ενός στρατιωτικού μηχανισμού στο ΝΑΤΟ για να μην υπάρχουν προβλήματα και το τρίτο στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πραγματοποιεί το υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Λένε ‘υπάρχει ένταση’. Ο τρόπος για να εκτονώσεις την ένταση είναι να συνομιλήσεις σε υψηλό επίπεδο. Ας καθίσουμε εκεί να μιλήσουμε, να δουν όλοι ότι δεν υπάρχει κατάσταση πολέμου».

«Η Τουρκία δεν ετοιμάζεται για επίθεση»

«Ανησυχούμε πραγματικά πολύ για ένα πλασματικό (fake) ζήτημα. Έβγαλαν τις φωτογραφίες, τις εικόνες και τα βίντεο από μια άσκηση που είχαμε κάνει εδώ πριν χρόνια και τα δείχνουν σε ελληνικές εφημερίδες και τηλεοράσεις, λέγοντας ότι οι Τούρκοι ετοιμάζονται για επίθεση. Όχου! Είπα δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα, να σε πάω στη Φότσα, αν θες, και θα δεις ότι όλοι είναι στο πόστο τους. Υπάρχει επομένως μια τέτοια εμμονή, συνειδητά και ασυνείδητα. Και αυτά πρέπει να σταματήσουν. Είχαμε μιλήσει μαζί τους πριν, όταν ήμουν αρχηγός ΓΕΣ. Είπαμε ότι δεν είναι θέματα που λύνονται μέσα σε 1 λεπτό ή 5 λεπτά. Ας συστήσουμε επιτροπές ειδικών, ας τους στείλουμε σε εσάς κι εσείς σε εμάς. Αφήστε τους να κάτσουν να μιλήσουν, ας βρεθούμε 3 μέρες, 5 μέρες, 1 εβδομάδα, για κάποιες μέρες. Το ξεκινήσαμε αυτό και συναντηθήκαμε με τους φίλους μας στην Αθήνα, στείλαμε 15-20 ειδικούς, στρατιωτικούς ξηράς, θαλάσσης, αεροπόρους, πολιτικούς, διπλωμάτες. Και τους ξαναστείλαμε στην Αθήνα. Για την τέταρτη συνάντηση θα έρθουν εδώ, τους περιμένουμε εδώ και δύο χρόνια».

«Οι Έλληνες δεν θέλουν συνομιλίες, γιατί δεν έχουν τίποτα να πουν»

«Κάποιοι από τους συνομιλητές μας, τους φίλους μας στο ΝΑΤΟ, τους συμμάχους μας τα βλέπουν και τα ξαναβλέπουν όλα αυτά. Τους λέω έτσι είναι η κατάσταση. Τους λέω έρχομαι αύριο ή ας έρθουν εκείνοι αύριο. Αλλά δεν έρχονται, δεν μπορούν, δεν θέλουν να συζητήσουν για αυτό το θέμα. Λέμε ότι είμαστε δυνατοί γιατί έχουμε δίκιο. Δεν έχουν τίποτα να πουν στο τραπέζι».

«Η Λωζάνη ορίζει αποστρατικοποίηση»

«Κι έτσι οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται. Λοιπόν, εάν πρέπει να τακτοποιηθούν τα ζητήματα,  μπορείτε να δείτε ότι υπάρχουν σοβαρά προβλήματα εκεί. Φυσικά, το άρθρο 12 της Λωζάνης, το άρθρο 14 της Συνθήκης των Παρισίων λένε ξεκάθαρα και κατηγορηματικά ότι δεν μπορείς να εξοπλίζεις τα νησιά. Παρόλα αυτά συνιστούμε υπομονή, λέμε ας βρεθούμε. Αυτά λοιπόν είναι τα προβλήματα με τη γειτονική μας Ελλάδα», ανέφερε και πρόσθεσε:

«Υπάρχει το θέμα του Καστελόριζου. Το θέμα του Καστελόριζου είναι ξεχωριστό θέμα, είναι 600 km-580 km μακριά από την ηπειρωτική Ελλάδα. Από εμάς είναι 1950 μέτρα μακριά, σε απόσταση κολύμβησης από τους μαθητές της στρατιωτικής μας σχολής. Αμέσως πανικοβάλλονται… Τι  σημαίνει που είναι σε απόσταση κολύμβησης; Πρόσφατα ένας φίλος Έλληνας υπουργός είπε ότι αν θέλουν να έρθουν και αν μπορούν να κολυμπήσουν, ας έρθουν. Και είπαμε, ελπίζω μια μέρα να γίνει κι αυτό. Μιλάμε για ένα νησί 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Για αυτό το νησί των 10 τετραγωνικών χιλιομέτρων ζητείται θαλάσσια δικαιοδοσία 40.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων. Υπάρχει μια ρήση που λέει: ‘Ο λύκος δεν χωρίζει έτσι, αν είναι βασιλιάς στα πρόβατα’. Αλλά δυστυχώς, έχουν σκοτεινιάσει τα μάτια τους και επιμένουν».

«Οι ξένοι φίλοι μας, οι συνομιλητές μας, οι υπουργοί, οι στρατηγοί και οι ναύαρχοί μας, δυστυχώς το διαβιβάζουν χωρίς σχόλια και το αγνοούν. Το μόνο που ζητάμε από αυτούς σε αυτή την περίπτωση είναι να είναι αντικειμενικοί, αμερόληπτοι και να ενεργούν πραγματικά στο πνεύμα της συμμαχίας».

«Νομίζουν ότι έχουν συμμάχους»

«Όταν εξετάζουμε άλλα προβλήματα: Έχει ξεκινήσει μία κούρσα εξοπλισμών, ένας αγώνας συμμαχιών. Οι απόστρατοι διπλωμάτες, οι απόστρατοι στρατηγοί, οι απόστρατοι ακαδημαϊκοί, οι απόστρατοι πολιτικοί και όσοι διαθέτουν κοινή λογική στον ελληνικό λαό βλέπουν ότι όλα αυτά είναι για το θεαθήναι. Βλέπουν ότι αυτό είναι ένα παιχνίδι. Αγοράζουν μεταχειρισμένα όπλα, μεταχειρισμένο εξοπλισμό, αγοράζουν όλα αυτά τα πράγματα. Νομίζουν ότι κάνουν κάποιου είδους συμμαχίες. Θα έπρεπε να γνωρίζουν ότι αυτή η κούρσα των εξοπλισμών δεν κάνει τίποτα άλλο από το να έχει κόστος στην ευημερία του ελληνικού λαού, ειδικά όταν ο ελληνικός λαός βιώνει ήδη οικονομικές δυσκολίες. Και η αντιπολίτευση το βλέπει αυτό. Εμείς παρακολουθούμε στενά και βλέπουμε ότι αυτά τα έργα που κάνουμε εδώ γίνονται αποδεκτά και από αυτούς. Το βλέπουν αυτό. Εμείς λέμε, απομακρυνθείτε από αυτή τη λαϊκίστικη προσέγγιση. Εμείς λέμε ας γίνει το Αιγαίο μια θάλασσα φιλίας, ας μοιραστούμε δίκαια τα πλούτη εδώ, ας συναντηθούμε, ας μιλήσουμε, ας τα μοιραστούμε με άνεση και ειρήνη, υπάρχει τουρισμός, υπάρχουν και άλλα πλούτη, ας τα μοιραστούμε».

«Μη διανοηθείτε να πολεμήσετε με εμάς»

«Παρόλο που τα φέρνουμε αυτά στην ατζέντα, δυστυχώς η Ελλάδα συνεχίζει τις αντιδημοκρατικές της πρωτοβουλίες εδώ. Έκλεισαν τα σχολεία εδώ, εμπόδισαν την εκλογή του μουφτή. Υπάρχει μια σοβαρή πίεση εναντίον των Τούρκων τόσο στην ηπειρωτική χώρα όσο και στα νησιά. Και λένε: ‘Αυτοί δεν είναι Τούρκοι. Και τι είναι; Κινέζοι; Ιάπωνες; Δεν έχουν εθνικότητα; Τα ονόματά τους είναι τουρκικά, τα νεκροταφεία τους είναι τουρκικά, η κουλτούρα τους είναι τουρκική. Οι οικογένειές τους ζούσαν πάντα στην Τουρκία. Και δυστυχώς, παρόλο που το ΕΔΑΔ βλέπει ότι όλες αυτές οι αποφάσεις δεν εφαρμόζονται, δεν λαμβάνει κανένα μέτρο εναντίον τους», τόνισε και συνέχισε: 

«Όλα αυτά αγνοούνται. Εν κατακλείδι, λέμε αυτό στους Έλληνες: «Μη διανοηθείτε να πολεμήσετε μαζί μας. Αυτός ο πόλεμος είναι θέμα μαθηματικών. Η δουλειά που κάνετε, οι προσπάθειες που καταβάλλετε, ακόμη και αν συμβεί με οποιονδήποτε τρόπο, είναι υπερβολικές για την άμυνα. Αλλά όχι αρκετές έναντι της Τουρκίας. Αντίθετα, πάρτε αυτό το χέρι φιλίας που σας απλώνουμε και βάλτε τέλος στις αντιδημοκρατικές σας πρωτοβουλίες, ενέργειες και συζητήσεις».

«Καλύπτουν τις παραβιάσεις τους μέσω του Τύπου»

«Ένα μνημόνιο υπογράφηκε το 1988. Έλεγε ότι μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, κατά την τουριστική περίοδο, κατά τη διάρκεια εθνικών και θρησκευτικών εορτών, δεν θα πρέπει να διεξάγουμε καμία δραστηριότητα, στρατιωτικές επιχειρήσεις, ασκήσεις. Και στις δύο πλευρές. Το παραβιάζουν και αυτό. Κάθε φορά βρίσκουν μια δικαιολογία. Το κάνουν αυτοί, το κάνουμε κι εμείς. Καλύπτουν αυτά που κάνουν με την επιρροή τους στον Τύπο. Αυτοί αναδεικνύουν τη δική μας. Ποτέ δεν έχουμε διαπράξει παραβίαση χωρίς να έχουμε υποστεί παραβίαση, να είστε απολύτως σίγουροι γι' αυτό. Όταν μας έκαναν παραβίαση, κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε στο πλαίσιο της αμοιβαιότητας».

«Δεν θα επιτρέψουμε τετελεσμένα»

Δεν υπάρχει καμία χώρα στην ιστορία ή σήμερα που να έχει χωρική ζώνη 6 μιλίων και εναέριο χώρο 10 μιλίων. Ένα από τα θέματα που με απασχολούν περισσότερο στη διεθνή σκηνή είναι αυτά που μας λένε οι φίλοι και οι σύμμαχοί μας, λένε ότι το λένε με ουδέτερη γλώσσα, αυτό είναι ένα ξεχωριστό θέμα συζήτησης, λένε ότι ‘σας αποκαλούν επεκτατικούς’. Και εμείς χρησιμοποιούμε αυτόν τον χάρτη. Όπως μπορείτε να δείτε, από το 1932, έχουν φτάσει μέχρι το λαιμό μας, κάτω από τη μύτη μας. Με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, δεν το συζητάμε αυτό, έχουν έρθει. Αλλά όπως και να έχει, μας αποκαλούν επεκτατιστές. Όταν βάλαμε αυτόν τον χάρτη μπροστά στους υπουργούς δύο γνωστών, σημαντικών χωρών, είπαν ‘ουδέν σχόλιο’. Είπα όχι, πρέπει να σχολιάσετε αφού το δείτε αυτό. ‘Πράγματι’, είπε η κυρία. Είχε κάποια δυσκολία, αλλά την πίεσα. Είπε: ‘Θα πάω να τους μιλήσω, αυτό μου είπαν’. Η έλλειψη της ιστορίας και της γεωγραφίας είναι μια σοβαρή αδυναμία», σημείωσε και κατέλήξε:

«Δεν θα αφήσουμε να παραβιαστούν τα δικαιώματά μας ή τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας στη Μεσόγειο. Δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο γεγονός. Είμαστε αποφασισμένοι, έχουμε πείσμα και δόξα τω Θεώ είμαστε ικανοί γι' αυτό».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΤουρκίαΧουλούσι Ακάρκυβέρνησηγεωτρύπανο