Πολιτική|10.08.2022 07:15

ΣΥΡΙΖΑ: Μπαράζ θεσμικών πρωτοβουλιών με φόντο τις παρακολουθήσεις - «Η Δημοκρατία δεν μπορεί να περιμένει τον κ. Μητσοτάκη»

Βούλα Κεχαγιά

Τον «βομβαρδισμό» της κυβέρνησης Μητσοτάκη με πρωτοβουλίες θεσμικού χαρακτήρα για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων συνεχίζει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχοντας αποφασίσει όχι μόνο να συντηρήσει αλλά και να αναδείξει όλες τις πτυχές της υπόθεσης ασχέτως τού ότι το Μαξίμου επιδιώκει εμφανώς καθυστερήσεις για να εκτονωθεί η κατάσταση.

Κάτι που κατέδειξε το γεγονός πως η κυβέρνηση -δια του Προέδρου της Βουλής- αποδέχτηκε μεν το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για παύση των διακοπών του Κοινοβουλίου ώστε να δοθούν πρωθυπουργικές εξηγήσεις στην Ολομέλεια για το σκάνδαλο των υποκλοπών αλλά δύο ολόκληρες εβδομάδες μετά την υποβολή του, στις 22 Αυγούστου. Επιπλέον η κυβέρνηση αρνήθηκε την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας που αιτήθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία οδηγώντας την αξιωματική αντιπολίτευση στο σχόλιο πως κάνουν την ενοχή τους να φωνάζει πιο δυνατά και το φόβο τους για έλεγχο να μην κρύβεται με τίποτα».

«Η Δημοκρατία δεν μπορεί να περιμένει τον κ. Μητσοτάκη» αναφέρουν παράγοντες της Κουμουνδούρου εξηγώντας πως εξ αυτού του λόγου ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αιτήθηκε χθες την άμεση συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής στην οποία ζητούσε να κληθούν να καταθέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι και να απαντήσουν στα κρίσιμα ερωτήματα.

Γίνεται πάντως σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και η ηγεσία του επιδιώκουν να δείξουν πως η κυβέρνηση είναι πολιτικά ακάλυπτη και υπόλογη ακόμη και από τις αντιδράσεις της απέναντι στα αιτήματα που καταθέτει η Κουμουνδούρου.

Παράγοντεςτης αξιωματικής αντιπολίτευσης σημειώνουν πως ο πρωθυπουργός που είναι ηθικά και πολιτικά έκθετος στο θέμα των παρακολουθήσεων χρειάστηκε τρεις ολόκληρες ημέρες για να απολογηθεί στο «στημένο διάγγελμά του» και μάλιστα κατάφερε να επιδεινώσει τη θέση του αντί να βελτιώσει την εικόνα για την κυβέρνησή του. Επομένως, εξηγούν, είναι απολύτως λογικό για την συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών όπου θα κληθεί να απαντήσει στα αμείλικτα ερωτήματα των κομμάτων της αντιπολίτευσης να χρειάζεται δύο ολόκληρες εβδομάδες προετοιμασίας.

Όμως,το αίτημα του Αλέξη Τσίπρα για προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή αναφορικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αφορούσε την διεξαγωγή συζήτησης σε άμεσο χρόνο ώστε να δοθούν απαντήσεις και ο πρωθυπουργός να λογοδοτήσει χωρίς καθυστέρηση. «Είναι προφανές ότι ο κ. Μητσοτάκης παίζει καθυστερήσεις πιστεύοντας ότι το θέμα θα χαθεί με τη βοήθεια της “Ενημέρωσης 108”» σχολιάζουν δηκτικά από την Κουμουνδούρου θεωρώντας ότι το Μαξίμου επιδιώκει να αξιοποιήσει τη χαλάρωση των ημερών του Δεκαπενταύγουστου για να πέσουν οι πολιτικοί τόνοι.

Παρ’ όλα αυτά όπως ήδη έχει γράψει το ethnos.gr, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα συνεχίσει να ασκεί πιέσεις προς την κυβέρνηση για την υπόθεση των υποκλοπών την οποία χαρακτηρίζει «εκτροπή» αξιώνοντας απαντήσεις και εξηγήσεις τόσο για το θέμα των παρακολουθήσεων των κκ.Νίκου Ανδρουλάκη και Κουκάκη από την ΕΥΠ όσο και για την υπόθεση των παρακολουθήσεων από το κακόβουλο λογισμικό Predator: «Όλοι γνωρίζουν ότι το μέγα σκάνδαλο των παρανόμων παρακολουθήσεων έχει την υπογραφή Μητσοτάκη» σχολιάζουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάνοντας λόγο για την πιο σκοτεινή ιστορία της πολιτικής μας ζωής από τη μεταπολίτευση κι έπειτα.

Προϊδεάζουν δε πως επειδή έχει ανοίξει ο ασκός του Αιόλου τίποτα δεν θα γλιτώσει τον πρωθυπουργό από τις ευθύνες του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΕπιτροπή Θεσμών και ΔιαφάνειαςΒουλήΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΔημοκρατίαΕΥΠ