Πολιτική|14.08.2022 23:13

Νέες διαστάσεις στην υπόθεση υποκλοπών: Παρακολουθήθηκαν και άλλοι πολιτικοί; Ανταλλαγή «πυρών» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ

Newsroom

Νέες διαστάσεις στην υπόθεση παρακολούθησης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη και τον τρόπο που κινήθηκε η ΕΥΠ, «απειλούν» να δώσουν τα όσα υποστηρίζει σε ρεπορτάζ της η «Καθημερινή». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της, επτά έως οκτώ πολιτικοί παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ και παρακολουθήθηκαν με τη νομότυπο μέθοδο που χρησιμοποιήθηκε και στην υπόθεση Ανδρουλάκη.

Στην κυβέρνηση υποστηρίζουν ότι ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τίποτα για την παρακολούθηση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και ότι όλα θα διαλευκανθούν, όπως μεταδίδει ο Χρήστος Τσιγουρής στο OPEN.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις έδωσαν «πάτημα» για νέα κόντρα μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ να ζητά από την κυβέρνηση να επιβεβαιώσει ή μη το εν λόγω ρεπορτάζ και τη Νέα Δημοκρατία να τον κατηγορεί για μικροπολιτική και συκοφαντία.

ΣΥΡΙΖΑ: Ισχύει το ρεπορτάζ;

Το μεσημέρι, η Κουμουνδούρου εξέδωσε δελτίο Τύπου, με αφορμή το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

«Το θράσος της ΝΔ ξεπερνά κάθε όριο να τολμά να μιλά για έλεγχο των αρμών της εξουσίας την ώρα που αποδεικνύεται περίτρανα ότι ο κ. Μητσοτάκης δημιούργησε ένα αδίστακτο καθεστώς με μαφιόζικες παρακολουθήσεις πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών», σχολίασε στην ανακοίνωση του ο ΣΥΡΙΖΑ, θέτοντας τέσσερα ερωτήματα:

«1. Ισχύει το ρεπορτάζ της Καθημερινής σύμφωνα με το οποίο η ΕΥΠ έχει μισθώσει από ιδιώτη το Predator και έκανε παράνομες παρακολουθήσεις;

2. Ισχύει ότι υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 7-8 πολιτικοί που παρακολουθούνταν από την ΕΥΠ;

3. Έχει αγοράσει η μισθώσει το ΚΕΤΥΑΚ, η παραΕΥΠ δηλαδή των Μητσοτάκη - Δημητριάδη - Πιερρακάκη, το κακόβουλο λογισμικό Predator;

4. Ισχύει ότι χρησιμοποίησαν ακόμα και κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης για να στήσουν το κύκλωμα τους;».

«Γνωρίζουμε ό,τι κάνουν ότι είναι δυνατόν για να μείνει η υπόθεση στο σκοτάδι αλλά ματαιοπονούν. Δεν θα τα καταφέρουν, όλα θα έρθουν στο φως», υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, καταλήγοντας: «το ελάχιστο που περιμένουμε είναι πότε θα τελειώσει τις διακοπές του ο τουρίστας υποκλοπέας για να παραιτηθεί».

Τι απαντά η ΝΔ

Η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε την άμεση αντίδραση του κυβερνώντος κόμματος που κατηγόρησε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για «χυδαία ψέματα για τα έργα που αφορούν τη θωράκιση της χώρας από κυβερνοεπιθέσεις».

Παράλληλα, σχολιάζει ότι μετά τη δρομολόγηση της διερεύνησης του θέματος των παρακολουθήσεων από τη Δικαιοσύνη, αλλά και τη συζήτηση στη Βουλή, θα αναδειχθεί «το μέγεθος της συκοφαντίας» του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η διερεύνηση τόσο από την ελληνική Δικαιοσύνη όσο και σε θεσμικό επίπεδο από τη Βουλή έχει ήδη δρομολογηθεί. Και τότε μαζί με την αλήθεια θα αναδειχθεί και το μέγεθος της συκοφαντίας, της υποκρισίας και της μικροπολιτικής σκοπιμότητας και θα διαψευστούν διάφορα ευφάνταστα σενάρια, είτε αφορούν πληροφορίες χωρίς στοιχεία για παρακολούθηση προσώπων είτε τη χρήση λογισμικού από τις ελληνικές αρχές παρά τις επανειλημμένες διαψεύσεις», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΔ, και καταλήγει: «Όσο για τα νέα χυδαία ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ για τα έργα που αφορούν τη θωράκιση της χώρας από κυβερνοεπιθέσεις, θα δοθούν αρμοδίως οι κατάλληλες απαντήσεις», καταλήγει η ανακοίνωση της ΝΔ.

Βολές Τζαβάρα για παρακολουθήσεις: Ντροπή για τη Δημοκρατία η στάση των συστημικών ΜΜΕ – Ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα της κυβέρνησης

«Το θέμα είναι πολύ σοβαρό. Η λειτουργία του πολιτεύματος έχει δεχθεί ισχυρό πλήγμα και ο πρωθυπουργός οφείλει να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων. Να δώσει εντολή ν’ αποκαλυφθούν τα πάντα μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας. Θεωρώ πως είναι ένα από τα πιο σημαντικά προβλήματα που συνέβησαν στην θητεία του. Και γι’ αυτό η αντιπολίτευση θα το πάει ως το τέλος», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Πρέπει, λοιπόν, ο πρωθυπουργός ν’ αφήσει τα πράγματα να εξελιχθούν με διαδικασίες αμερόληπτες και ανεπηρέαστες, τόσο στο πολιτικό, όσο και στο κοινοβουλευτικό επίπεδο. Άλλωστε, η συγκάλυψη θεμάτων που άπτονται της προσβολής των ατομικών δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών είναι ασυμβίβαστη με την ιδεολογία και τη δημοκρατική κουλτούρα της ΝΔ».

«Πολλώ δε μάλλον που κάθε νομιμότητα που προκύπτει από την εφαρμογή των διατάξεων του Συντάγματος και των Νόμων ισχύει αφεαυτής, χωρίς να απαιτείται η πολιτική αποδοχή της από οποιοδήποτε κρατικό όργανο. Ο έλεγχος του κύρους των πράξεων ή παραλείψεων της Διοίκησης ανήκει στη δικαστική εξουσία. Θα μπορούσε, συνεπώς, ο εισαγγελέας Αρείου Πάγου να ερευνήσει τυχόν πράξεις ή παραλείψεις της εισαγγελέως που είναι αποσπασμένη στην ΕΥΠ, για να κριθεί η νομιμότητα των ενεργειών της», τόνισε και συνέχισε:

«Προσωπικά, δεν βλέπω εκλογές άμεσα, γιατί με τέτοιο κλίμα θα ξέφευγε η κατάσταση. Δεν συμφέρουν τη Δημοκρατία πρόωρες εκλογές. Και κάτι τελευταίο: είναι ντροπή για τη Δημοκρατία η στάση των συστημικών Μέσων Ενημέρωσης. Δεν μπορεί σ’ όλο τον κόσμο μεγάλα Μέσα με παγκόσμια εμβέλεια ν’ ασχολούνται μ’ αυτή την υπόθεση και τα δικά μας να τη θεωρούν ήσσονος σημασίας. Δεν είναι δημοκρατική στάση αυτό. Είναι ντροπή για τη Δημοκρατία να μην υπάρχουν Μέσα που, με όρους αμεροληψίας και αντικειμενικότητας, μάχονται να ενημερώσουν τον κόσμο για το τι πραγματικά συνέβη σ’ αυτή την υπόθεση. Η διακίνηση διαρροών δεν είναι ενημέρωση…».

Τέλος, σημειώνεται πως η αναπληρώτρια γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, Βάλλια Αναστασίου δήλωσε στην τηλεόραση του OPEN πως δεν θα δεχτεί το ΠΑΣΟΚ καμία απώλεια ή αλλοίωση των στοιχείων.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑΝέα Δημοκρατίαειδήσεις τώραπαρακολουθήσειςΕΥΠPredator