Πολιτική|18.08.2022 07:13

Το… γράψε - σβήσε των μέτρων στήριξης και η αλλαγή ατζέντας από την κυβέρνηση

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Να στρέψει τη συζήτηση σε ένα νέο πακέτο μέτρων στήριξης - που θα ανακοινωθεί το φθινόπωρο στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης - επιδιώκει η κυβέρνηση, καθώς ο Αύγουστος αποδεικνύεται ένας εξαιρετικά δύσκολος μήνας από πολιτική σκοπιά. Τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας για την παρακολούθηση του τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη έχουν βαρύνει το κλίμα και την επόμενη εβδομάδα το θέμα θα κυριαρχήσει στις κοινοβουλευτικές «μάχες». Την ίδια στιγμή τα μηνύματα από το ενεργειακό μέτωπο κάθε άλλο παρά ενθαρρυντικά είναι και όλα δείχνουν πως η Ευρώπη ετοιμάζεται για ένα δύσκολο χειμώνα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Με όλα αυτά τα μέτωπα ανοιχτά η κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει μια θετική ατζέντα, εστιάζοντας σε ένα νέο πακέτο παροχών που θα μπει σε εφαρμογή σε δόσεις. Με το Μέγαρο Μαξίμου να κλείνει τη συζήτηση για τις πρόωρες κάλπες στόχος είναι να ανακοινωθούν στη ΔΕΘ μέτρα δύο ταχυτήτων:

-Το πρώτο πακέτο θα μπει το φθινόπωρο σε εφαρμογή και είναι εστιασμένο στην απορρόφηση -σε ένα βαθμό - των κραδασμών από το κύμα των ανατιμήσεων. Στο τραπέζι είναι ένα ακόμα fuel pass, η διεύρυνση των κριτηρίων για το επίδομα θέρμανσης αλλά και μια νέα επιταγή ακρίβειας για να στηριχτούν τα ευάλωτα νοικοκυριά.

-Το δεύτερο πακέτο θα περιλαμβάνει μέτρα που θα μπουν σε εφαρμογή στις αρχές το 2023 και θα είναι εστιασμένα σε συνταξιούχους, μισθωτούς και ελεύθερους επαγγελματίες. Μεταξύ άλλων θα προβλέπονται αυξήσεις στις συντάξεις (συμφωνα με πληροφορίες κοντά στο 6,5%), κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (μέτρο που αφορά όσους έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ) και αύξηση του κατώτατου μισθού (πιθανότατα στα 751 ευρώ που ήταν πριν τη μνημονιακή περικοπή).

Το γεγονός πως υπάρχει μία υπέρβαση ύψους πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ στα φορολογικά έσοδα δίνει δημοσιονομικό αέρα (κοντά στο ένα δισεκατομμύριο) για πρόσθετα μέτρα στήριξης. Ωστόσο στην κυβέρνηση δεν θέλουν να σπάσουν τον «κουμπαρά» αλλά επιδιώκουν να κρατήσουν ένα αποθεματικό για τις δύσκολες ημέρες που έρχονται.

Το οικονομικό επιτελείο αναμένει στις 7 Σεπτεμβρίου τις ανακοινώσεις για την πορεία του ΑΕΠ του β΄ τριμήνου από την Ελληνική Στατιστική Αρχή όπως και τα στοιχεία για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού τον μήνα Αύγουστο. Μέχρι τότε θα συνεχιστούν οι εσωτερικές συσκέψεις, με τα μέτρα να γράφονται και να ξαναγράφονται ανάλογα και με τις εξελίξεις στο ενεργειακό μέτωπο

Ο ενεργειακός άγνωστος X

Ασκήσεις επί χάρτου γίνονται στο οικονομικό επιτελείο, καθώς δεν μπορεί να υπολογιστεί με ακρίβεια το ποσό που θα απαιτηθεί για την αντιμετώπιση του ράλι αυξήσεων στην ενέργεια. Σε αντίθεση με τις τιμές του πετρελαίου που έχουν υποχωρήσει το τελευταίο διάστημα οι τιμές του φυσικού αερίου παραμένουν στα ύψη και δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα.

Η ρωσική Gazprom ανακοίνωσε ότι οι ευρωπαϊκές τιμές του φυσικού αερίου θα μπορούσαν να αυξηθούν κατά επιπλέον 60%, ενώ οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 36,2% ανάμεσα στη 1η Ιανουαρίου και τις 15 Αυγούστου. Με αυτά τα δεδομένα στην κυβέρνηση θέλουν να κρατήσουν δημοσιονομικό χώρο για να παραταθεί για όσο διάστημα απαιτηθεί η ενεργειακή στήριξη των νοικοκυριών και έτσι ακόμα δεν έχουν κλειδώσει οι οριστικές αποφάσεις για το πακέτο της ΔΕΘ.

Μια σειρά θεμάτων - όπως για παράδειγμα το θέμα των αναδρομικών- «ζυγίζονται» και οι συζητήσεις θα συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα. Στόχος είναι να βρεθεί μια ρεαλιστική φόρμουλα αλλά παράλληλα να διατηρηθεί και ζεστό χρήμα σε περίπτωση που ξεφύγει η κατάσταση στο ενεργειακό πεδίο.

Η δύσκολη πολιτική καθημερινότητα

Ο δρόμος προς τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έχει πάντως πολιτικές δυσκολίες, καθώς δεν σταμάτα η «επίθεση» της αντιπολίτευσης για το θέμα των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων μετά τα όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής. Τα βλέμματα στρέφονται στη Βουλή όπου τη Δευτέρα θα πραγματοποιηθεί Διάσκεψη των Προέδρων. Εκεί θα αποφασιστεί πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας (αυτό αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του μήνα) και παράλληλα θα κλειδώσει η ημερομηνία συνεδρίασης της Ολομέλειας.

Πάντως ήδη έχουν αρχίσει οι πρώτες… αψιμαχίες σχετικά με την χρονική περίοδο, με την οποία θα ασχοληθεί η Εξεταστική Επιτροπή. Η κυβέρνηση θέλει διεύρυνση αυτής της περιόδου (ενδεχομένως σε βάθος δέκα ή δώδεκα χρόνων), γεγονός που πυροδοτεί αντιδράσεις από την αντιπολίτευση.

ειδήσεις τώραΔΕΘενέργειαμέτρα στήριξηςκυβέρνηση