Πολιτική|23.08.2022 07:29

Υπόθεση παρακολουθήσεων: Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο στόχαστρο τον Μητσοτάκη

Βούλα Κεχαγιά

Ένα tweet του Αλέξη Τσίπρα με αφορμή το άρθρο των New York Times για την σήψη που διαπερνά την ελληνική κυβέρνηση αναφορικά με το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων είναι ενδεικτικό τού τι θα επακολουθήσει τις επόμενες ημέρες: «Όσο ο κ. Μητσοτάκης παραμένει τόσο θα διασύρει τη χώρα διεθνώς» έγραψε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προϊδεάζοντας για μία μετωπική σύγκρουση στη Βουλή την ερχόμενη Παρασκευή με αιχμή την σκοτεινή υπόθεση των υποκλοπών.

Μία συνεδρίαση προ ημερησίας διατάξεως σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών που αξίωσε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας όταν ξέσπασε η καταιγίδα αποκαλύψεων για τις παρακολουθήσεις του Νίκου Ανδρουλάκη και του Θανάση Κουκάκη από την ΕΥΠ και την επιμόλυνση ή απόπειρα επιμόλυνσης των κινητών τους με το κακόβουλο λογισμικό Predator.

Δεν πρέπει να θεωρείται λοιπόν καθόλου τυχαίο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο στοχοποιεί τον πρωθυπουργό για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων αλλά συγχρόνως τον περιγράφει ως το πρόσωπο που έχει την απόλυτη ευθύνη -κι όχι μόνο πολιτική- για την υπόθεση αυτή. Εξ αυτού του λόγου πιστεύει ότι έδρασε ως ο επικεφαλής μιας σκοτεινής και ανεξέλεγκτης ομάδας παρακρατικής λειτουργίας σχολιάζοντας πως «οι εξελίξεις επιβεβαιώνουν πως βρισκόμαστε αντιμέτωποι με ένα επιτελικό παρακράτος που έχει ως εγκέφαλο τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη».

Για τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η ενοχή Μητσοτάκη προκύπτει και από τα ακόλουθα στοιχεία:

  • Δέκα και πλέον ημέρες μετά το ρεπορτάζ της “Καθημερινής” πως παρακολουθούνταν τουλάχιστον 7-8 ακόμη πολιτικοί, η κυβέρνηση δεν έχει προχωρήσει σε καμία διάψευση
  • Ο κ. Μητσοτάκης αρνείται την ακύρωση της τροπολογίας για την ΑΔΑΕ, ώστε να μπορούν να ενημερώνονται όποιοι πολίτες παρακολουθούνται
  • Επιχειρείται φθηνός αντιπερισπασμός από τον κ. Μητσοτάκη μέσω διαρροών πως η εξεταστική επιτροπή (η πρόταση για τη συγκρότησή της θα συζητηθεί τη Δευτέρα) πρέπει να διερευνήσει τις υποκλοπές σε βάθος δεκαετίας
  • Γίνεται προσπάθεια από την κυβέρνηση να κερδίσει χρόνο για να στήσει -κατά την Κουμουνδούρου μια επιχείρηση συγκάλυψης- κι εξ αυτού του λόγου η προ ημερησίας συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών ορίζεται για την Παρασκευή, ενώ ακόμη δεν έχει διασαφηνιστεί πότε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας για το θέμα.

Όπως και να έχει, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού του Γραφείου υπό τον Αλέξη Τσίπρα αποφάσισε ότι θα υπερψηφίσει την πρόταση που κατέθεσε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής. Όμως, θα καταψηφίσει την πρόταση διορισμού του κ. Θεμιστοκλή Δεμίρη ως αντικαταστάτη του αποπεμφθέντος διοικητή της ΕΥΠ κ. Παναγιώτη Κοντολέοντα θεωρώντας ότι από την στιγμή που αποτελεί επιλογή του κ. Μητσοτάκη θα τού δοθεί εντολή συγκάλυψης και όχι διαλεύκανσης του σκανδάλου.

Γίνεται σαφές πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θεωρεί πως οι μέχρι στιγμής αποκαλύψεις αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου. Η ηγεσία της Κουμουνδούρου θεωρεί ότι είναι και άλλα πολιτικά πρόσωπα, είτε από την αντιπολίτευση είτε και από την ίδια την κυβέρνηση που έχουν βρεθεί στο στόχαστρο των παρακρατικών παρακολουθήσεων. Και ζητεί απαντήσεις στο ερώτημα: Ποιοι ακόμη πολιτικοί, υπουργοί, δημοσιογράφοι και επιχειρηματίες παρακολουθούνταν.

Για να υπερτονίσει την παντελή έλλειψη εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση η Κουμουνδούρου ανακοίνωσε πως η χθεσινή συνεδρίαση έγινε αφού οι συμμετέχοντες άφησαν τα κινητά τους εκτός αιθούσης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑπαρακολουθήσειςΝέα ΔημοκρατίαΑλέξης Τσίπραςειδήσεις τώραΚυριάκος Μητσοτάκης