Πολιτική|24.08.2022 13:05

Θεοδωρικάκος: 25.000 μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν τον Αύγουστο από τον Έβρο

Newsroom

Για εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού κατηγόρησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, την Τουρκία, σημειώνοντας ότι μέχρι τα μέσα Αυγούστου περίπου 25.000 παράτυποι μετανάστες επιχείρησαν να περάσουν σε ελληνικό έδαφος.

«Οι μετανάστες προέρχονται κυρίως από τη Συρία και οι τουρκικές Αρχές τους συλλαμβάνουν και τους θέτουν το δίλημμα ή να επιχειρήσουν να περάσουν στην Ελλάδα ή να επιστρέψουν στη Συρία. Αυτό το έχουν καταθέσει δεκάδες μετανάστες που τελικά έχουν καταφέρει να φτάσουν στην Ελλάδα» είπε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιλώντας στον Ant1.

O Τάκης Θεοδωρικάκος εξήγησε ότι οι Τούρκοι εκμεταλλευόμενοι τη χαμηλή στάθμη του Έβρου το καλοκαίρι, «στέλνουν ομάδες μεταναστών στις αμμονησίδες που βρίσκονται στον ποταμό. Στη συνέχεια επικοινωνούν με ΜΚΟ εντός της Ελλάδας η οποία με τη σειρά της επικοινωνεί με τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα ζητώντας να σταλεί στην Ελλάδα αίτημα για επιχείρηση διάσωσης με το πρόσχημα ότι οι μετανάστες κινδυνεύουν ενώ στην πραγματικότητα αυτό δεν ισχύει».

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι οι ελληνικές Αρχές «δεν πρόκειται να γίνουν οι βαρκάρηδες των λαθροδιακινητών που γεμίζουν με ψεύτικες ελπίδες απελπισμένους ανθρώπους». Όσον αφορά τον φράκτη στον Έβρο, είπε ότι εκτείνεται σε μήκος περίπου 37,5 χιλιομέτρων από τα 200 που είναι τα σύνορα με την Τουρκία. Στο τμήμα αυτό τα πράγματα είναι σαφώς καλύτερα και για το λόγο αυτό πάρθηκε η απόφαση, σταδιακά να επεκταθεί ο φράκτης σε όλο το μήκος των συνόρων με την Τουρκία στον ποταμό Έβρο. Επίσης, εντός των επομένων ημερών θα προσληφθούν ακόμη 250 συνοριοφύλακες, ενώ πάρθηκε η απόφαση να αναβαθμιστούν και τα τεχνικά μέσα ελέγχων στην περιοχή.

Τέλος, ο Τάκης Θεοδωρικάκος αναφερόμενος στο επεισόδιο με τους Γερμανούς τουρίστες στην Κρήτη, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι ασφαλής προορισμός.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραTάκης ΘεοδωρικάκοςΤουρκίαμετανάστεςΈβρος