Πολιτική|24.08.2022 21:07

Κλιμακώνεται η τουρκική προκλητικότητα: Δεκάδες παραβιάσεις πάνω από τον ελληνικό εναέριο χώρο- Το σχέδιο πίσω από τις υπερπτήσεις στην Κρήτη

Newsroom

Δεκάδες τουρκικές παραβιάσεις σε όλο το Αιγαίο είχαμε χθες με υπερπτήσεις πάνω από τα Διβούνια και το Καμηλονήσι.

Τις θέσεις των S300 που βρίσκονται στην Κρήτη αναζήτησαν τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη που πραγματοποίησαν υπερπτήσεις πάνω από το νησί την Τρίτη. Όπως μετέδωσε το MEGA, οι υπερπτήσεις πάνω από τα Διβούνια και το Καμηλονήσι, καθώς και οι αερομαχίες που έγιναν στο σημείο εκείνο ήταν αντιπερισπασμός για το βασικό σχέδιο των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων.

Σύμφωνα με τις αναφορές, ο στόχος των τουρκικών μαχητικών ήταν να χαρτογραφηθεί η βάση των S300 στην Κρήτη και γι’ αυτό θα επιχειρούσε ένα ζεύγος F-16 που θα ερχόταν ανατολικά της Καρπάθου, με τελικό προορισμό την Κρήτη για να αναζητήσουν τις θέσεις των S300.

Ωστόσο, το ζεύγος των τουρκικών αεροσκαφών αναχαιτίστηκε από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη, λίγο μετά τις 11:00 το πρωί.

Επιχείρησαν και προβοκάτσια

Μάλιστα, επιχείρησε να στήσει και προβοκάτσια με αφορμή την πτήση αμερικανικών στρατηγικών βομβαρδιστικών Β-52 μέσα από το FIR Αθηνών, στέλνοντας νοτιο-ανατολικά της Καρπάθου 5 οπλισμένα μαχητικά για να τα συνοδεύσουν, με αποτέλεσμα να αναχαιτιστούν από ελληνικά που απογειώθηκαν άμεσα από την Κρήτη.

«Η Τουρκία παραβίασε κάθε κανόνα ασφαλείας στην αεροπορία. Οι στόχοι ήταν δύο: Πρώτων να προκαλέσει αναταραχή εντός της συμμαχίας και δεύτερον να αμφισβητήσει για άλλη μια φορά τα όρια του FIR Αθηνών. Οι ελληνικές αρχές αντέδρασαν αμέσως.» ανέφερε ο διεθνολόγος Τάσος Χατζηβασιλείου.

Και ενώ η Τουρκία προχωράει σε ένα συνεχές μπαράζ απειλών προς την χώρα μας, οι σχέσεις Ελλάδας-ΗΠΑ βρίσκονται σε ιστορικό υψηλό. Κάτι που επιβεβαιώθηκε στη συνάντηση που είχε ο Kυριάκος Μητσοτάκης με το διακεκριμένο στέλεχος της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, βουλευτή Τζον Σαρμπάνη, με τον Πρωθυπουργό να τον ευχαριστεί για την πολύτιμη συνεισφορά του στη προώθηση των ελληνικών θέσεων

Την ώρα που η Άγκυρα κλιμακώνει την ένταση, εργαλειοποιώντας ξανά το μεταναστευτικό, η Αθήνα σφραγίζει τα χερσαία σύνορα, με επέκταση του φράχτη στον Έβρο και ενίσχυση των ηλεκτρονικών μέσων επιτήρησης.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΕλλάδαΤουρκίατουρκικές παραβιάσειςειδήσεις τώρα