Πολιτική|27.08.2022 07:28

ΣΥΡΙΖΑ: «Ανένδοτο θεσμικό αγώνα» κήρυξε στη Βουλή ο Τσίπρας - Βεβαιότητα για αντιπερισπασμούς από Μητσοτάκη

Βούλα Κεχαγιά

Αφού κάλεσε για πολλοστή φορά τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί και να προσφύγει στην λαϊκή ετυμηγορία δίνοντας «το δικαίωμα στους Έλληνες να αποφασίσουν» ο Αλέξης Τσίπρας κήρυξε χθες από το βήμα της Βουλής έναν «ανένδοτο θεσμικό αγώνα» για την υπεράσπιση του κράτους δικαίου ώστε η χώρα να απαλλαγεί από το τοξικό νέφος και να επιστρέψει η σταθερότητα.

Ενδεχομένως, η πρώτη πράξη του να αποκαλυφθεί την Δευτέρα πλέον στη Βουλή και στη συζήτηση σε επίπεδο Ολομέλειας για την συγκρότηση εξεταστικής των πραγμάτων επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση Ανδρουλάκη αλλά και τις σχέσεις της κυβέρνησης με τις εταιρίες που εμπορεύονται το spyware Predator στην Ελλάδα.

Είναι προφανές ότι η αξιωματική αντιπολίτευση όχι μόνο δεν καλύφθηκε από τις απαντήσεις (κυρίως αυτές που δεν έδωσε) ο κ. Μητσοτάκης για το σκάνδαλο των υποκλοπών που προκαλεί πιέσεις και τριγμούς στην κυβέρνησή του, αλλά συγχρόνως εμφανίζεται πεπεισμένη πως το Μέγαρο Μαξίμου θα επιδιώξει φθηνούς συμψηφισμούς, ακόμη και αντιπερισπασμούς στην συγκρότηση της εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις.

Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έδωσε το στίγμα των προθέσεών του λέγοντας ότι πρέπει να κληθεί ο διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ, ισχυριζόμενος μάλιστα ότι η προηγούμενη κυβέρνηση παρακολουθούσε πέντε στελέχη της για να τον διαψεύσουν άμεσα τα τρία εξ αυτών προτού καν κατέβει από το βήμα. Μάλιστα ο Γιάνης Βαρουφάκης ξεκαθάρισε ότι ποτέ δεν είπε ότι τον παρακολουθεί ο Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ. Εξ αυτού του λόγου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία προκάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να προχωρήσει στην σύσταση εξεταστικής επιτροπής ειδικά για την περίοδο διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ (2015-2019) αφού προηγουμένως τον έψεξε λέγοντας μάλιστα ότι λέει «ανοησίες» για όσα ο πρωθυπουργός ανέφερε επιμένοντας ότι δεν μπορεί να γνωρίζει ποιες παρακολουθήσεις κάνει η ΕΥΠ.

«Ποιος σάς βάζει να τα λέτε αυτά τα αδιανόητα» διερωτήθηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τονίζοντας πως «η ΕΥΠ δεν μπορεί να φτιάχνει εξ ορισμού παρακράτος μέσα στην ίδια τη Δημοκρατία». «Ποιος σάς λέει ότι η ΕΥΠ μπορεί να κάνει ό,τι θέλει χωρίς να έχει γνώση ο πρωθυπουργός» είπε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας με νόημα: «Δεν διανοήθηκα ποτέ να προβώ σε τέτοια εγκλήματα κακοποιώντας το κράτος δικαίου. Δεν έδωσα εντολή παρακολούθησης για κανέναν πολιτικό αρχηγό ή πολιτικό αντίπαλο, εκλεγμένο βουλευτή ή ευρωβουλευτή ή και δημοσιογράφο» ζητώντας από τον πρωθυπουργό να τελειώνει με τους φθηνούς αντιπερισπασμούς.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κ. Μητσοτάκη ότι είναι ο «ιθύνων νους» πίσω από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αποκαλώντας τον «πρωθυπουργό των υποκλοπών που πιάστηκε με τον κοριό στο αυτί».

Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σημείωναν πως ο πρωθυπουργός όχι μόνο δεν έδωσε καμία απάντηση σε καίρια ερωτήματα όπως για παράδειγμα για ποιον «εθνικό λόγο» παρακολουθούνταν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Νίκος Ανδρουλάκης και ποιοι ακόμη πολιτικοί και δημοσιογράφοι παρακολουθούνται. Γι’ αυτό και απάντησε μόνος του λέγοντας ότι η κυβέρνηση ήθελε να παρέμβει στα εσωκομματικά του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος για να το ελέγχει και συγχρόνως να παρακολουθεί το δημοσιογράφο Κουκάκη καθώς με τα ρεπορτάζ του αποκάλυψε τις ασυλίες που έδωσε η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε τραπεζικά στελέχη καθώς και στη διαφυγή εκατομμυρίων ευρώ από ξέπλυμα χρήματος.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραπαρακολουθήσειςΒουλή