Πολιτική|27.08.2022 13:37

Ελληνοτουρκικά: Νέο κρεσέντο τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο - Μεταφέρουν στο πεδίο την ένταση

Newsroom

Οι Τούρκοι συνεχίζουν να προκαλούν στο Αιγαίο και μάλιστα μέσα στη νύχτα όταν UAV των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων πέταξε πάνω από ελληνικό νησί. Μετά τις εμπρηστικές δηλώσεις του αντιπροέδρου της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, αλλά και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ ακολούθησαν προκλήσεις και στο πεδίο με υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικές νησίδες.

Στις 2 τα ξημερώματα του Σαββάτου ένα τουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από τα Λέβιθα που βρίσκονται βορειοανατολικά της Αμοργού σε ύψος 19.000 ποδιών. Αρκετές ώρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 9:24 δεύτερο τουρκικό UAV πέταξε πάνω από την Κανδελιούσσα στα 29.000 πόδια. Στις 11:01 το ίδιο μη επανδρωμένο αεροσκάφος πέταξε πάνω από την ίδια νησίδα στο ίδιο ύψος. Η Κανδελιούσσα τους τελευταίους μήνες έχει μπει στο στόχαστρο της Τουρκίας με συνεχείς παραβιάσεις και υπερπτήσεις.

«Καταπέλτης» ο Ρόμπερτ Μενέντεζ

«Η πιο επίμονη και άμεση απειλή στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχίζει να είναι η Τουρκία. Παρά το γεγονός ότι είναι σύμμαχος του ΝΑΤΟ». Τα λόγια αυτά ανήκουν στον γερουσιαστή των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ που είναι καταπέλτης για την Τουρκία. Ο κ. Μενέντεζ μιλώντας στην τελετή αναγόρευσης του ως επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας αναγνώρισε πως η Τουρκία αυτή τη στιγμή συνιστά τη μεγαλύτερη απειλή.

«Η Τουρκία αμφισβητεί την ελληνική κυριαρχία με προκλητικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο Πέλαγος, παραβιάζει τον εθνικό εναέριο χώρο με τα μαχητικά της, το οποίο είναι απαράδεκτο για οποιαδήποτε χώρα και ειδικά για μια χώρα σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Αυτές δεν είναι πρακτικές δημοκρατικής χώρας και σε ότι με αφορά δεν θεωρώ ότι πρέπει να τις παρασχεθούν αναβαθμίσεις οπλικών συστημάτων από τις ΗΠΑ», ανέφερε.

Λίγες ώρες νωρίτερα ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Φουάτ Οκτάι, με αφορμή τις εκδηλώσεις στο Αφιονκαραχισάρ για τα 100 χρόνια από τη μάχη του Ματζικερτ επιτέθηκε στην Ελλάδα, χρησιμοποιώντας υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς για τους Έλληνες.

«Την ώρα που υπάρχει μια τόσο δυνατή Τουρκία στα 100 χρόνια από τη Μεγάλη Νίκη, άραγε μπορούν να δείξουν το ίδιο θάρρος όσοι πολεμούν παράνομα στην περιοχή και στη Γαλάζια Πατρίδα; Το θάρρος του Έλληνα δεν είναι αρκετό ούτε σήμερα, όπως δεν ήταν και χθες!», είπε ο Αντιπρόεδρος τουρκικής κυβέρνησης.

Από την πλευρά του ο Νίκος Δένδιας σημείωσε πως «δεν πρόκειται εμείς να διολισθήσουμε προκαλούμενοι σε μια ρητορική όξυνση. Δεν μας αφορούν αυτά τα πράγματα. Ανήκουν σε άλλους αιώνες, σε άλλες εποχές, σε αντιλήψεις αυτοκρατοριών που δεν μας αγγίζουν».

Ρεκόρ παραβιάσεων σε έναν χρόνο

Την ίδια ώρα οι Τούρκοι προκαλούν καθημερινά στον αέρα του Αιγαίου με δεκάδες παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου. Σύμφωνα με στοιχεία του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας από τις αρχές του έτους μέχρι σήμερα οι Τούρκοι έκαναν 5.491 παραβιάσεις στο Αιγαίο, ενώ το 2021 είχαν καταγραφεί 2.744 παραβιάσεις σε όλο το έτος.

Σε πολλές περιπτώσεις οι αναχαιτίσεις εξελίσσονται σε σκληρές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος.

«Το ρεκόρ παραβιάσεων συνεχίζεται και υποθέτω θα συνεχιστεί και το πρόβλημα είναι αν θα υπάρξει και κάποιο ατύχημα, γιατί συνήθως έτσι ξεκινάει κάποιο τεράστιο πρόβλημα και αυτοί δεν σταματάνε. Αυτή τη στιγμή η Βουλή και η Γερουσία είναι πολύ ενοχλημένη με τη θέση του Ερντογάν και δεν πρόκειται να δουν τα F16 οι Τούρκοι», είπε ο Θεόδωρος Καρυώτης καθηγητής του Μέριλαντ.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τουρκικές παραβιάσειςυπερπτήσειςΑιγαίοελληνοτουρκικάειδήσεις τώρα