Πολιτική|30.08.2022 07:36

Υπόθεση παρακολουθήσεων: O αντίκτυπος στο «προφίλ» της κυβέρνησης και τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το αποτύπωμα που έχει αφήσει στο προφίλ της κυβέρνησης το θέμα των παρακολουθήσεων προσπαθούν να υπολογίσουν στη Νέα Δημοκρατία, καθώς είναι εμφανές πως πρόκειται για μια υπόθεση που θα παραμείνει και το επόμενο διάστημα ψηλά στην «πολιτική μάχη». Και μπορεί στο γαλάζιο στρατόπεδο να κυριαρχεί η άποψη πως είναι ένα θέμα με το οποίο δεν ασχολείται επισταμένως η πλειοψηφία των πολιτών, ωστόσο δεν παραγνωρίζεται πως οι αποκαλύψεις προκαλούν ρωγμές στη σχέση της ΝΔ με ένα τμήμα του κεντρώου χώρου.

Το επόμενο διάστημα θα επιχειρηθεί από την κυβερνητική πλευρά η συζήτηση να «μετατοπιστεί» στο θέμα των παροχών που θα ανακοινωθούν στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης. Σήμερα Τρίτη, θα πραγματοποιηθεί υπουργικό συμβούλιο όπου μεταξύ άλλων θα συζητηθούν και μια σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων που θα τρέξουν το επόμενο διάστημα (με το βάρος να πέφτει σε νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας).

Ωστόσο, στο κυβερνητικό στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως το θέμα των παρακολουθήσεων επηρεάζει ευρύτερα τις πολιτικές ισορροπίες. Οι σχέσεις με το ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής είναι ψυχροπολεμικές, ενώ «συναγερμός» έχει σημάνει στην Πειραιώς για το ενδεχόμενο τα όσα έχουν δοθεί το φως της δημοσιότητας να ενισχύσουν το αντικυβερνητικό μέτωπο.

Προς το παρόν στη Νέα Δημοκρατία τηρούν στάση αναμονής και ζυγίζουν το πολιτικό κόστος που έχει το θέμα των παρακολουθήσεων. Πάντως οι αποκαλύψεις έρχονται σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο καθώς είναι ορατός ο κίνδυνος μιας ενεργειακής βαρυχειμωνιάς. Και όλα αυτά ενώ η κυβέρνηση έχει ήδη συμπληρώσει τρία χρόνια ζωής και επομένως έχει να αντιμετωπίσει και τη φθορά του χρόνου.

Τώρα γαλάζιος στόχος είναι να μην χαθεί το κεντρώο προφίλ του κόμματος, καθώς η εκλογική νίκη του 2019 οφείλεται σε σημαντικό βαθμό σε ψηφοφόρους που στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά δεν διατηρούν στενούς δεσμούς με τη Νέα Δημοκρατία. Αυτό που θα επιχειρηθεί είναι να υπάρξει μια «ταύτιση» της στρατηγικής της Κουμουνδούρου και της Χαριλάου Τρικούπη σε μια προσπάθεια να καρπωθεί η Νέα Δημοκρατία ότι μπορεί από το αντιΣΥΡΙΖΑ μέτωπο.

Πάντως, αυτό που παραμένει αμετάβλητο είναι το γαλάζιο αφήγημα για την ανάγκη σταθερότητας στη χώρα σε μια εποχή πολλαπλών ανοιχτών μετώπων (ακρίβεια, τουρκική προκλητικότητα κ.α.). Και με το δίλημμα «σταθερότητα ή περιπέτειες» σκοπεύει να φτάσει το κυβερνών κόμμα μέχρι τις επόμενες κάλπες.

Τι «δείχνουν» οι δημοσκοπήσεις

Με προσοχή παρακολουθούν στη Νέα Δημοκρατία τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων αν και είναι δύσκολο να εξαχθούν σε αυτή τη φάση καθαρά συμπεράσματα. Μια σαφέστερη εικόνα θα υπάρχει μετά τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης, οπότε και θα μπορεί να υπολογιστεί αν οι πολίτες έμειναν ικανοποιημένοι ή όχι από το καλάθι των παροχών.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο αναγνωρίζουν πως οι μετρήσεις καταγράφουν - μικρή όπως λένε - φθορά της κυβέρνηση αλλά δεν δείχνουν ανατροπές στο πολιτικό σκηνικό. Βέβαια, μένει να φανεί που θα κάτσει τελικά η μπάλα, καθώς οι τελευταίες έρευνες προσφέρονται για πολλαπλά συμπεράσματα

Για παράδειγμα σε έρευνα της GPO στην πρόθεση ψήφου η διαφορά ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ υποχωρεί στις 6,3 μονάδες ενώ τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος έχουν μειωθεί κατά 1,3 % σε σχέση με την προηγούμενη δημοσκόπηση της ίδιας εταιρείας. Την ίδια στιγμή σε δημοσκόπηση της Marc στην πρόθεση ψήφου η Ν.Δ. Συγκεντρώνει ποσοστό 32% (που είναι μειωμένο κατά 0,2 σε σχέση με την αμέσως προηγούμενη έρευνα της εταιρείας) και προηγείται του ΣΥΡΙΖΑ (που είναι ενισχυμένος κατά 0,5% και φτάνει στο 23,5%).

Αυτό που μένει να φανεί είναι σε ποιο βαθμό θα επηρεάσει την συμπεριφορά των πολιτών το επόμενο διάστημα η υπόθεση των παρακολουθήσεων και πως θα αποτιμηθούν στο τέλος οι κυβερνητικοί χειρισμοί. Σύμφωνα με το βαρόμετρο της public issue - υπήρξε σχετική ανάρτηση στο Twitter- συνολικά 3 στους 4 Έλληνες πολίτες πιστεύουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει προσωπική πολιτική ευθύνη για τις παρακολουθήσεις των τηλεφώνων. Μάλιστα σύμφωνα με το βαρόμετρο σχετική άποψη έχει 1 στους 3 ψηφοφόρους της Νέας Δημοκρατίας.

Πάντως, αυτό που προκύπτει από όλες τις μετρήσεις το τελευταίο διάστημα είναι πως πρώτη προτεραιότητα για τους πολίτες είναι η αντιμετώπιση των ανατιμήσεων στην ενέργεια και γενικότερα σε βασικά αγαθά. Με την κυβέρνηση να εκτιμά πως στο τερέν της οικονομίας θα δοθεί και η κρισιμότερη μάχη στο δρόμο προς τις κάλπες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Νέα ΔημοκρατίαεκλογέςδημοσκοπήσειςΚυριάκος Μητσοτάκηςπαρακολουθήσειςειδήσεις τώραΔΕΘ