Πολιτική|30.08.2022 08:29

ΣΥΡΙΖΑ: Την Πέμπτη τα σπουδαία για την υπόθεση των παρακολουθήσεων

Βούλα Κεχαγιά

Στην τρίτη πράξη, ενδεχομένως και την πιο σημαντική για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων σε επίπεδο Βουλής, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας την ερχόμενη Πέμπτη εστιάζει το ενδιαφέρον της η αξιωματική αντιπολίτευση.

Κι αυτό διότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κρίνει ως ιδιαίτερα κρίσιμο κι επιμένει ως προς αυτό, ότι ενώπιον των μελών της οφείλουν να εξεταστούν ο παραιτηθείς, πρώην γενικός γραμματέας στον πρωθυπουργό κι εξ απορρήτων του κ. Μητσοτάκη Γρηγόρης Δημητριάδης, ο αποπεμφθείς διοικητής της ΕΥΠ Παναγιώτης Κοντολέων, αλλά και η εποπτεύουσα εισαγγελέας της ΕΥΠ Βασιλική Βλάχου. Σημειωτέον ότι στη συνεδρίαση της ίδιας επιτροπής την προηγούμενη εβδομάδα ο νέος διοικητής της Υπηρεσίας Θεμιστοκλής Δεμίρης φέρεται να είπε προς τα μέλη της Θεσμών και Διαφάνειας ότι a priori ουδείς εξαιρείται των παρακολουθήσεων, θέση που υποστήριξε την προηγούμενη Παρασκευή στη συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών για την υπόθεση των υποκλοπών και ο ίδιος ο πρωθυπουργός.

Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Όλγα Γεροβασίλη αποκάλυψε χθες στη Βουλή και στη συζήτηση για τη συγκρότηση εξεταστικής επιτροπής που θα διερευνήσει το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων πως με εντολή του Αλέξη Τσίπρα ο τότε διοικητής της ΕΥΠ κ. Ρουμπάτης ενημέρωνε κάθε εξάμηνο τον κ. Μητσοτάκη. “Για την ΕΥΠ του κ. Μητσοτάκη ενημερωνόμαστε από τις υπηρεσίες αντικατασκοπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, την ερευνητική δημοσιογραφία και τα διεθνή πρωτοσέλιδα” σημείωσε.

ΣΥΡΙΖΑ: Οι κυβερνητικές αντιφάσεις

Την ίδια ώρα ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδείκνυε τις κυβερνητικές αντιφάσεις ως προς την αιτιολόγηση της παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη κάνοντας λόγο για “διαρκή απόδειξη της ενοχής Μητσοτάκη”. Σύμφωνα με την Κουμουνδούρου δεν απαντούν στα αυτονόητα ερωτήματα γιατί ξέρουν αυτό που έχει καταλάβει ο ελληνικός λαός: Ότι κάθε λέξη που ξεστομίζουν επιβεβαιώνει πως αυτός είναι ο εγκέφαλος της παρακρατικής σπείρας”.

Είχε προηγηθεί δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη (Σκάι) ότι «κανείς δεν γνωρίζει τους λόγους» παρακολούθησης του κινητού του κ Ανδρουλάκη. Ωστόσο, μολονότι ο υπουργός προεξόφλησε ότι δεν προέκυψε τίποτε από την υποκλοπή, πριν από είκοσι ημέρες είχε τηλεφωνήσει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για να τον καλέσει σε κατ’ ιδίαν ενημέρωση για τους λόγους παρακολούθησής του.

Για το θέμα αυτό κατά την παρέμβασή του στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Γιάννης Ραγκούσης σχολίασε πως οι δηλώσεις του κ. Γεραπετρίτη αποκαλύπτουν ένα ακόμη ψέμα του κ. Μητσοτάκη και το χρονολόγιο για το πώς στήθηκε το επιτελικό παρακράτος.

Τόνισε χαρακτηριστικά πως η αναφορά του υπουργού Επικρατείας πως ουδείς από την κυβέρνηση γνωρίζει τους λόγους παρακολούθησης Ανδρουλάκη αποτελεί απόλυτη απόδειξη ότι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε κατ’ εξακολούθηση ψέματα, διαβεβαιώνοντας ότι η παρακολούθηση αυτή ήταν νόμιμη. “Διότι πώς μπορεί να βεβαιώνει ότι η παρακολούθηση ήταν νόμιμη αφού δεν γνώριζε τους λόγους της πραγματοποίησής της;”

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑειδήσεις τώραΒουλήπαρακολουθήσεις