Πολιτική|30.08.2022 23:07

Γιατί ο Μητσοτάκης συνδέει Πούτιν και Ερντογάν με σχέδιο αποσταθεροποίησης της χώρας

Newsroom

Συσχετισμό του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογαν, πραγματοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στο υπουργικό συμβούλιο της Τρίτης σημειώνοντας πως το κοινό τους στοιχείο είναι ότι επιχειρούν αποσταθεροποίηση τρίτων χωρών σε μία προσπάθειά τους να μεταβάλλουν την παγκόσμια γεωπολιτική σκακιέρα. Πιο συγκεκριμένα ο πρωθυπουργός μίλησε έκανε λόγο για ρωσικούς εκβιασμούς προς τη Δύση, για αμφισβητήσεις κυρίαρχων κυβερνήσεων, και παραλληλίζοντας την πολιτική του με εκείνη του Ερντογάν σημείωσε ότι και ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί διαφορετική κυβέρνηση στην Ελλάδα. 

«Ο κύριος Πούτιν δεν το κρύβει, ούτε όμως το κρύβει και ο κύριος Ερντογάν, που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Αθήνα»μ ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός.

Η ερμηνεία των λεγόμενων του πρωθυπουργού

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ρωσία δεν πολεμάει μόνο στα μέτωπα της Ουκρανίας, αλλά έχοντας θέσει σε εφαρμογή ένα καλοστημένο σχέδιο εδώ και καιρό αποσταθεροποίησης εκείνων των Ευρωπαϊκών χωρών που στάθηκαν στο πλευρό της Ουκρανίας, μεταξύ αυτών των χωρών και η Ελλάδα, η οποία στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό της Ουκρανίας στέλνοντας πολεμικό υλικό αλλά και με τη φράση «στη σωστή πλευρά της Ιστορίας», η οποία ακούστηκε επανηλλειμένα τόσο από τα χείλη του πρωθυπουργού, όσο και ανώτατων κυβερνητικών στελεχών.  

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, η Ρωσία χρησιμοποιώντας ως όπλο το φυσικό αέριο (με αποτέλεσμα να υπάρχει ακρίβεια), προσπαθεί να προκαλέσει κοινωνική αναταραχή και αστάθεια στις χώρες του δυτικού κόσμου επεσήμανε ο πρωθυπουργός.

Πολλά κυβερνητικά στελέχη προσπαθώντας να εξηγήσουν τη δήλωση του πρωθυπουργού,  αναφέρουν το παράδειγμα του τι ακριβώς συνέβη σε Ιταλία και Βουλγαρία αλλά και τι αναμένεται να συμβεί από εδώ και στο εξής στη Γαλλία μετά την ανακοίνωση της Gazprom για περαιτέρω μείωση των ρωών φυσικού αερίου.

Καμία σύνδεση με την υπόθεση υποκλοπών

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Σοφίας Φασουλάκη για το OPEN, τα όσα δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο δεν συνδέονται με το μείζον πολιτικό ζήτημα των παρακολουθήσεων. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη.

Για το θέμα των υποκλοπών εξάλλου, από το γαλάζιο στρατόπεδο επισημαίνουν, ότι έχει πάρει πλέον τον δρόμο του τόσο θεσμικά όσο και κοινοβουλευτικά, επομένως τα όσα είπε ο πρωθυπουργός δεν σχετίζονται με αυτό.

Μητσοτάκης: Πούτιν και Ερντογάν δεν κρύβουν ότι ήθελαν άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα

«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν κρύβουν ότι θα  ήθελαν διαφορετική κυβέρνηση στην Ελλάδα», δήλωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό Συμβούλιο, ενώ παράλληλα αναφέρθηκε και στην ενεργειακή κρίση σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση θα λάβει μέτρα γαι την ενίσχυση των νοικοκυριών αλλά αυτά θα είναι μετρημένα καθώς «οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι».

«Το διεθνές περιβάλλον έχει μαύρα σύννεφα που προοιωνίζουν μαύρο χειμώνα. Ο πόλεμος συμπλήρωσε 6 μήνες, η Ρωσία επιτίθεται συνολικά στην Ευρώπη με όπλο το φυσικό αέριο η τιμή του οποίου εκτοξεύτηκε κατά 10 φορές. Πρωτοφανής η απειλή για ολόκληρη τη δύση, απειλή στρατηγικού χαρακτήρα γιατί όλα δείχνουν ότι η Μόσχα προκαλεί πολιτική αστάθεια στο εσωτερικό των χωρών που αντιδρούν στα σχέδιά της. Κάνει παρεμβάσεις στα κράτη που υπερασπίζονται την ειρήνη. Ο Πούτιν δεν το κρύβει και δεν το κρύβει και ο κ. Ερντογάν που δημοσίως έχει δηλώσει ότι θα ήθελε άλλη κυβέρνηση στην Ελλάδα», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό σημείωσε ότι αποτελεί πρόκληση για τη χώρα. «Το μεταναστευτικό αντί των μαζικών κυμάτων εμφανίζεται με το προσωπείο δήθεν ανθρωπιστικών εισβολών. Κανένας ελιγμός δεν αλλάζει τη στάση μας. Σώζουμε αθώους κοιτάζουμε τα σύνορά μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Για την ενεργειακή κρίση  σχολίασε ότι πρέπει αν υπάρξει συντονισμένη προσπάθεια από την ΕΕ. «Ζητάμε κοινή απάντηση στην κρίση. Είχα προειδοποιήσει από τους πρώτους, είχα προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες. Τώρα μετά τις χθεσινές δηλώσεις της Φον ντερ Λάιεν θα πω κάλλιο αργά παρά ποτέ. Επιμένω ότι κάθε μέρα που περνά χωρίς ενιαία αντίδραση μεγαλώνει τα προβλήματα. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι υψώνει αναχώματα στις αυξήσεις. Το λέει και θα συνεχίσει να το κάνει όπου χρειάζεται αλλά οι πόροι δεν είναι ανεξάντλητοι».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΡωσία