Πολιτική|03.09.2022 07:11

ΣΥΡΙΖΑ: Γιατί στην Κουμουνδούρου θεωρούν ιδιαίτερα σημαντική τη φετινή ΔΕΘ

Βούλα Κεχαγιά

Η φετινή ΔΕΘ θα είναι η τελευταία με τον κ. Μητσοτάκη πρωθυπουργό, πιστεύουν στην Κουμουνδούρου. Και στη βάση αυτής της εκτίμησης σχεδιάζουν ήδη τις τελευταίες εβδομάδες την παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στις 17 Σεπτεμβρίου, σχολιάζοντας πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ανεβαίνει στη Θεσσαλονίκη ως εν αναμονή πρωθυπουργός και με το βλέμμα στο μέλλον.

Η φετινή ΔΕΘ διεξάγεται σε μία ιδιαίτερη οικονομική και πολιτική συγκυρία καθώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη κλυδωνίζεται από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων -για το οποίο σύμφωνα με όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης αλλά και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης φέρει την απόλυτη ευθύνη- και την προσπάθεια υποβάθμισής του όπως επίσης και από τα αδιέξοδα στα οποία έχει οδηγήσει την οικονομία και την κοινωνία λεηλατώντας τα εισοδήματά της. Ως εκ τούτου η φετινή ομιλία Τσίπρα στη ΔΕΘ θα έχει ιδιαίτερο προγραμματικό βάρος καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα παρουσιάσει μία εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, τόσο για τη σοβούσα κρίση όσο και για την «επόμενη μέρα» στη χώρα.

Στην Κουμουνδούρου κάνουν λόγο για προσπάθεια του Μεγάρου Μαξίμου να συγκαλύψει την υπόθεση των υποκλοπών και να υποβαθμίζει τα ζητήματα του κράτους δικαίου με το σαθρό επιχείρημα πως «οι πολίτες δεν ασχολούνται με αυτά, αλλά ενδιαφέρονται μόνο για την οικονομία». Όμως αυτή η στάση, λένε, φωτίζει ακόμη περισσότερο «τον αυταρχικό κατήφορο της κυβέρνησης Μητσοτάκη», ενώ συγχρόνως δείχνει και την αντανάκλαση της λειτουργίας των θεσμών στις πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας για την οικονομική πολιτική. Κατά τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση γνωρίζει πως οι πολίτες θα βρεθούν αντιμέτωποι με τον πιο δύσκολο χειμώνα των τελευταίων δεκαετιών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιχειρεί να κρατηθεί στην εξουσία μέσα από επιδόματα που προέρχονται από τα χρήματα των φορολογούμενων, δηλαδή μέσα από τα έσοδα των έμμεσων φόρων, Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης και ΦΠΑ που έχουν απογειώσει τα δημόσια έσοδα. Συγχρόνως, όμως, σημειώνουν συνεχίζει με προκλητικές αποφάσεις να στηρίζει τα συμφέροντα των λίγων.

Με δεδομένη αυτήν την κυβερνητική πολιτική, ο Αλέξης Τσίπρας στη ΔΕΘ αναμένεται να εστιάσει στη λήψη άμεσων μέτρων για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και συνολικότερα της ακρίβειας εξειδικεύοντας και δέσμη μέτρων για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, την ελάφρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και των αυτοαπασχολούμενων. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί εκ των πραγμάτων στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την ανασυγκρότηση του κράτους δικαίου και τη δημοκρατική αναγέννηση της χώρας.

Η Κουμουνδούρου δεν αποφεύγει να σχολιάσει και τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων των τελευταίων ημερών τονίζοντας ότι δεν προκαλούν καμία ανησυχία. Μάλιστα, παράγοντες του κόμματος παρατηρούν πως είναι προφανές πως δεν τα πιστεύει ούτε ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης καθώς ειδικά τώρα εάν ίσχυαν δεν θα έχανε την ευκαιρία να προκηρύξει εκλογές. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν βρίσκεται σε ετοιμότητα για κάλπες οποιαδήποτε στιγμή, εφόσον νέες αποκαλύψεις για τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις αναγκάσουν τον πρωθυπουργό να εγκαταλείψει τον σχεδιασμό του.

ειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαπαρακολουθήσειςΚυριάκος Μητσοτάκης