Πολιτική|05.09.2022 07:51

ΣΥΡΙΖΑ: Καταγγέλλει την κυβέρνηση για συγκάλυψη και παράνομες μεθοδεύσεις - Δεν αποκλείεται αναζήτηση ποινικών ευθυνών

Βούλα Κεχαγιά

Την τακτική του «στρίβειν δια του απορρήτου» καταγγέλλει η αξιωματική αντιπολίτευση στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας και την οχύρωση στενών συνεργατών του κ. Μητσοτάκη πίσω από αυτό.

Σήμερα συνεδριάζει η εξεταστική επιτροπή, που συγκροτήθηκε για τη διερεύνηση της υπόθεσης, με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να καταγγέλλει την κυβέρνηση ευθέως για συγκάλυψη και παράνομες μεθοδεύσεις που στόχο έχουν την συσκότιση του μείζονος αυτού πολιτικού ζητήματος.

Σε τεταμένο κλίμα συνεδριάζει η Επιτροπή

Η επιτροπή θα ξεκινήσει τις εργασίες της με το κλίμα ανάμεσα στην κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να παραμένει τεταμένο, καθώς η επίκληση του δήθεν «απόρρητου» χαρακτηρίζεται παράνομη και αντισυνταγματική ενώ δεν αποκλείεται ακόμη και η αναζήτηση ποινικών ευθυνών για πρόσωπα που κλήθηκαν στην Θεσμών και Διαφάνειας αλλά αρνήθηκαν να δώσουν απαντήσεις.

Με την επίκληση του «απόρρητου» διαφώνησαν άλλωστε κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής και ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ Χρήστος Ράμμος και ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας αλλά και οι πρώην διοικητές της ΕΥΠ κ.κ. Ρουμπάτης και Δραβίλας.

Να αναλάβει πρωτοβουλίες και ο Τασούλας - «Αν και πόσοι παρακολουθούνται επίσημα»

Κατά την Κουμουνδούρου, στη βάση του ότι ο νέος διοικητής της ΕΥΠ Θεμιστοκλής Δεμίρης φέρεται να έχει καταθέσει στην Θεσμών και Διαφάνειας πως έχει ενημερώσει τον κ. Μητσοτάκη για τις νόμιμες επισυνδέσεις και στον αντίποδα των όσων έχει υποστηρίξει ο κ. Κοντολέων, θα πρέπει να αναλάβει πρωτοβουλίες και ο Πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. Σύμφωνα με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, οφείλει μετά την πρωτοβουλία του Αλέξη Τσίπρα την προηγούμενη εβδομάδα να μιλήσει για έρευνα των κινητών βουλευτών και ευρωβουλευτών μέσω των παρόχων και τη διαμεσολάβηση της ΑΔΑΕ να κάνει κινήσεις και να απευθυνθεί στους εκλεγμένους ρωτώντας τους πόσοι ενδιαφέρονται να ελεγχθούν οι αριθμοί των κινητών τους τηλεφώνων για να διακριβωθεί εάν παρακολουθούνταν και άλλα πολιτικά πρόσωπα.

«Θα ζητήσει από βουλευτές και ευρωβουλευτές να απαντήσουν εάν επιθυμούν να ελεγχθούν τα τηλέφωνά τους για να τα στείλει στην ΑΔΑΕ, ώστε να ελεγχθεί αν και πόσοι -όχι ποιοι- παρακολουθούνται επίσημα από την ΕΥΠ ή θα γίνει και αυτός συνεργός, μετατρέποντας το σκάνδαλο Μητσοτάκη σε σκάνδαλο της ΝΔ συνολικά;».

Οι έξι απόρρητες συμβάσεις με την Krikel

Στο μεταξύ, μετά την επιβεβαίωση της ύπαρξης των έξι απόρρητων συμβάσεων, θέμα που αποκάλυψε πριν από δύο εβδομάδες το ethnos.gr και επιβεβαίωσε χθες και η Καθημερινή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Εξεταστικής Επιτροπής Γιάννης Ραγκούσης θύμισε πως στις 17 Ιουνίου -έναν μήνα πριν από την υποβολή μήνυσης από τον Νίκο Ανδρουλάκη η κυβέρνηση δια στόματος Γεραπετρίτη δήλωσε σε επίκαιρη ερώτηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το Predator πως υπάρχει μία μόνο σύμβαση του δημοσίου με την Krikel.

Την διάσταση αυτή είχε επισημάνει και το ethnos.gr, τονίζοντας πως ο κ. Γεραπετρίτης εμφανίζεται απόλυτα εκτεθειμένος καθώς στη Βουλή είχε ισχυριστεί πως υπήρχε μόνο μία απόρρητη σύμβαση του δημοσίου με την Krikel, ιδιοκτήτης της οποίας εμφανίζεται ο Γιάννης Λαβράνος, κουμπάρος του Γρηγόρη Δημητριάδη αλλά και του απομακρυθέντος μόλις πριν από τρεις ημέρες γενικού γραμματέα Προστασίας του Πολίτη Κωνσταντίνου Τσουβάλα που έχει υπογράψει μία από τις εν λόγω απόρρητες συμβάσεις.

«Πρόκειται για οργανωμένη κυβερνητική μέθοδο συγκάλυψης που βρίσκεται σε εξέλιξη» δήλωσε ο κ. Ραγκούσης.

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΣΥΡΙΖΑΕΥΠΚυριάκος ΜητσοτάκηςπαρακολουθήσειςΝέα Δημοκρατία