Πολιτική|07.09.2022 14:57

«Επιτρέψτε μου να δώσω μια συμβουλή στον Έλληνα Πρέσβη»: Στο στόχαστρο της «Μιλιέτ» ο Χριστόδουλος Λάζαρης

Μαρία Ζαχαράκη

Με τίτλο «Επιτρέψτε μου να δώσω μια συμβουλή στον Έλληνα Πρέσβη» η φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Μιλιέτ» δημοσιεύει άρθρο του γνωστού για τις ανθελληνικές του απόψεις δημοσιογράφου, Οζάι Σεντίρ, ο οποίος βάζει στο στόχαστρο τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα, Χριστόδουλο Λάζαρη, για το Λαύριο και το ΡΚΚ.

«Κύριε Πρέσβη, έχετε αντίρρηση στον ισχυρισμό μας ότι παραδώσατε το στρατόπεδο Λαυρίου στην τρομοκρατική οργάνωση, αλλά στην προπαγανδιστική ιστοσελίδα της τρομοκρατικής οργάνωσης γράφουν την κάθε ενέργεια που πραγματοποιείται στο "Στρατόπεδο" Λαυρίου.

Εάν πρόκειται να κατηγορήσετε την Τουρκία ότι είναι ψεύτρα, πείτε τουλάχιστον στην τρομοκρατική οργάνωση ότι της δώσατε ευκαιρίες.

Δεν μπορείς να έχεις μια υγιή σχέση με την Τουρκία με το να ντρέπεσαι διαρκώς, το γνωρίζουμε και θα πρέπει να το συνειδητοποιήσετε κι εσείς».

H Γαλλία στο στόχαστρο λόγω Ελλάδας

Στο μεταξύ, την ενόχλησή τους εκφράζουν τα φιλο-κυβερνητικά ΜΜΕ σήμερα για τη δήλωση/στήριξη της Γαλλίδας υπουργού Εξωτερικών, Κατρίν Κολονά, προς την Ελλάδα.

Η ιστοσελίδα της εφημερίδας «Ακσάμ» αναφέρει «Μεγάλος πανικός στην Αθήνα... Η Γαλλία έγινε η ασπίδα της Ελλάδας!», ενώ αντίστοιχα η «Γενί Σαφάκ» με έναν τίτλο γεμάτο χολή υποστηρίζει ότι «Η Γαλλία αγνοώντας τις προκλήσεις κατά της Τουρκίας, πήρε τους Έλληνες υπό την προστασία της».

Ακσενέρ: «Ο Ερντογάν παραδέχτηκε την κατοχή 18 νησιών»

Η πρόεδρος του Καλού Κόμματος, Μεράλ Ακσενέρ, απάντησε σε ερωτήσεις σε εκπομπή στο κανάλι της αντιπολιτευόμενης εφημερίδας «Γενίτσαγ» και όσον αφορά τα νησιά του Αιγαίου, η είπε ότι «ο Ερντογάν παραδέχεται ότι είναι κατεχόμενα 18 νησιά. Αν είναι κατειλημμένα τα νησιά, ο πρόεδρος δεν κάνει άσκοπες κουβέντες, πρέπει κάνει ό,τι χρειάζεται. Ο μεγαλύτερος αγώνας τους (των ισλαμιστών) ήταν να πολεμήσουν τον Ατατούρκ. Θεέ μου, πόσο σπουδαίος είσαι! Τώρα ο Ερντογάν αντλεί τη μεγαλύτερη δύναμή του από τον Ατατούρκ για να απευθυνθεί στην Ελλάδα».

Ναμίκ Ταν, ο πρώην πρέσβης στην Ουάσιγκτον βάλλει κατά Ερντογάν

Σε άρθρο του ο πρώην πρέσβης στην Ουάσιγκτον, Ναμίκ Ταν, με αιχμή του δόρατος την Ελλάδα, επικρίνει σφόδρα τον Τούρκο πρόεδρο για την κατάσταση στην οποία έφτασε την εξωτερική πολιτική της χώρας.

«Πως φτάσαμε σε αυτό το στάδιο; Μεγάλοι λάθος υπολογισμοί, υπερβολικές, τυχοδιωκτικές πολιτικές, αλαζονικό θράσος, δηλητηρίαση της εξουσίας και εθνικιστικός λαϊκισμός με στόχο να καλύψει όλες αυτές τις αδυναμίες μας έφεραν σε αυτό το στάδιο.

Κατά τη διάρκεια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που έγινε στο Νταβός τον χειμώνα του 2009, τα διαδοχικά βήματα που έγιναν μετά από αυτό, επιπλήττοντας το Ισραήλ, μας φυλάκισαν σε έναν κύκλο μοναξιάς.

O ισχυρισμός ότι είμαστε «play maker» στην περιοχή μας είχαν ως αποτέλεσμα να γίνουμε μέρος των προβλημάτων και όχι της λύσης τους. Έχουμε χάσει την αξιοπιστία, το κύρος και το βάρος μας.

Εδώ και τόσο καιρό δεν έχουμε κάνει καμία πρόοδο στην επίλυση του Κυπριακού. Είχαμε μια ασυνεπή σχέση με τη γειτονική μας Ελλάδα, άλλοτε χέρι-χέρι, άλλοτε στα πρόθυρα της σύγκρουσης.

Λόγω των σοβαρών οικονομικών δυσκολιών, αναγκαστήκαμε να ακολουθήσουμε μια μη ισορροπημένη και ψευδή πολιτική ‘φιλίας’ με τη Ρωσία, αγνοώντας εντελώς τα συμφέροντα της (δυτικής) συμμαχίας.

Σε αυτή τη διαδικασία, χάσαμε την εμπιστοσύνη και το γόητρό μας. Έχουμε χάσει το χαρακτηριστικό μας να είμαστε μια προβλέψιμη χώρα. Έχουμε μείνει τόσο μόνοι στην περιοχή μας.

Μας έδιωξαν από το πρόγραμμα των F-35, του οποίου ήμασταν συμπαραγωγοί, ενώ δημιουργήσαμε μια πολεμική για το σύστημα αεράμυνας. Τώρα, δυσκολευόμαστε να αγοράσουμε τα αεροπλάνα F-16 που κάποτε παρήγαμε.

Είμαστε ένα 70χρονο μέλος του ΝΑΤΟ αλλά εμποδίζουμε την ένταξη ουδέτερων χωρών όπως η Σουηδία και η Φινλανδία με το σκεπτικό του «αγώνα κατά της τρομοκρατίας»

Εν τω μεταξύ, συνεχίζουμε να αγνοούμε ότι ο ίδιος σχηματισμός PKK/PYD/YPG/SDG εκπροσωπείται στη Μόσχα», καταλήγει ο Τούρκος διπλωμάτης.

Τρολάρισμα Ερντογάν από γερμανική εφημερίδα

Την ίδια ώρα, Τούρκος δημοσιογράφος αναδημοσιεύει στο Twitter φωτογραφία/κολάζ της γερμανικής εφημερίδας Nordkurier, που δείχνει την Ακρόπολη μαζί με ένα πορτραίτο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, για να διακωμωδήσει τη ρήση που επαναλαμβάνει τελευταία ο Τούρκος πρόεδρος «Μια νύχτα μπορεί να έρθουμε ξαφνικά».«Ειλικρινά, δεν είχαμε σκεφτεί αυτόν τον συνδυασμό», σχολιάζει ο Σελίμ Αταλάι στην ανάρτησή του.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Τουρκίαπρέσβηςειδήσεις τώραΕλλάδαΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν