Πολιτική|07.09.2022 17:15

Εξεταστική για παρακολουθήσεις: Πρακτικά στους βουλευτές κατόπιν… αίτησης – Σφοδρή αντιπαράθεση με το «καλημέρα»

Αλέξανδρος Διαμάντης

Το… κλείδωμα των πρακτικών των συνεδριάσεων σε αίθουσα της Βουλής αποφάσισε η εξεταστική επιτροπή κατά πλειοψηφία, λέγοντας όχι στην πρόταση της αντιπολίτευσης. Ειδικότερα, η αντιπολίτευση πρότεινε οι συνεδριάσεις να μη μεταδίδονται μεν από το Κανάλι της Βουλής, όμως τα πρακτικά να δημοσιοποιούνται, αφού πρώτα το προεδρείο ή η Επιτροπή αποφασίζει να παραλείπει από τη δημοσίευση αναφορές σε απόρρητες εθνικές πληροφορίες. Από την πλευρά της η ΝΔ υπογράμμισε ότι οι εργασίες της επιτροπής θα πρέπει να είναι απόρρητες προτείνοντας τα πρακτικά να «κλειδώνονται» σε αίθουσα της Βουλής, στην οποία τα μέλη της εξεταστικής θα έχουν πρόσβαση σε περίπτωση που χρειαστούν οτιδήποτε.

Η παραπάνω απόφαση προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης οι οποίοι κατήγγειλαν την κυβέρνηση πως επιχειρεί να συσκοτίσει την υπόθεση. Για πρωτοφανή απόφαση να μη διανέμονται τα πρακτικά έκανε λόγο ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, τονίζοντας όλα αυτά αποτελούν συντεταγμένη επιχείρηση συγκάλυψης και συσκότισης. «Έρχονται σε συνέχεια των αδιανόητων χθεσινών της κ. Μπακογιάννη που στην πραγματικότητα απείλησε ευθέως όποιον μάρτυρα καταθέσει την αλήθεια και βοηθήσει στη διαλεύκανση της σκοτεινής αυτής υπόθεσης με δεκαετή φυλάκιση. Αποδεικνύεται ότι ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δε θέλει να χυθεί άπλετο φως, αλλά θέλει να καλύψει με απόλυτο σκοτάδι τη σκοτεινή αυτή ιστορία που τον εμπλέκει ευθέως και για την οποία έχει την απόλυτη πολιτική ευθύνη», είπε. 

Η γραμματέας της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, Ευαγγελία Λιακούλη σημείωσε ότι η κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι. «Σήμερα η κυβέρνηση ήρθε προσυνεννοημένα, πρότεινε και εξέλεξε ένα μονοκομματικό Προεδρείο, παρά την πρότασή μας για διακομματικό. Αυτή ήταν η πολιτική της απόφαση, καθώς σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, υπήρχε η δυνατότητα διακομματικού Προεδρείου. Είναι μια θλιβερή και απεγνωσμένη κίνηση. Η κυβέρνηση δείχνει τις προθέσεις της να κρατήσει την αλήθεια στο σκοτάδι.  Δε δίστασε μάλιστα να επιχειρήσει να κρατήσει στο σκοτάδι ακόμα και τα ίδια τα μέλη της Εξεταστικής Επιτροπής, επεκτείνοντας το απόρρητο ακόμα και για αυτά. Αυτό άλλωστε φάνηκε και από τις χθεσινές δηλώσεις της κ. Μπακογιάννη».

Ένταση με το «καλημέρα»

Ένταση με το καλημέρα επικράτησε στην εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, με αφορμή τη σύσταση του προεδρείου. Η αντιπολίτευση ζήτησε να είναι διακομματικό, δηλαδή να έχει βουλευτές από όλες τις πτέρυγες. Κάτι που δεν έγινε δεκτό από τη Νέα Δημοκρατία με αποτέλεσμα τελικά τόσο ο πρόεδρος της Επιτροπής, όσο ο αντιπρόεδρος και ο γραμματέας να προέρχονται από τη ΝΔ.Συγκεκριμένα, πρόεδρος αναδείχτηκε ο Γιάννης Κεφαλογιάννης με 16 θετικές ψήφους και 12 παρών ενώ τις ίδιες ψήφους έλαβε για τη θέση του αντιπροέδρου η Άννα Μάνη Παπαδημητρίου και ο Στάθης Κωνσταντινίδης για τη θέση του γραμματέα.  Να σημειωθεί ότι στην ψηφοφορία συμμετείχαν και ο Δημήτρης Μπιαγκής από το ΠΑΣΟΚ και η Τάνια Ελευθεριάδου, οι οποίοι μειοψήφησαν. 

Σε κάθε περίπτωση, έντονη ήταν η αντίδραση της αντιπολίτευσης με τον Νίκο Βούτση και τον Γιώργο Κατρούγκαλο να θέτουν πολιτικό θέμα. Ο Δημήτρης Μαρκόπουλος απαντώντας τόνισε ότι δίνει γραμμή ο ΣΥΡΙΖΑ στο ΠΑΣΟΚ και τελικά ψηφίζεις ΠΑΣΟΚ και σου βγαίνει ΣΥΡΙΖΑ. Τέλος, να σημειωθεί ότι μια πρώτη συζήτηση έγινε και για τα διαδικαστικά:  η ΝΔ πρότεινε  πλήρη μυστικότητα. Ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε να μην αναπαράγεται από το κανάλι της Βουλής, όμως τα πρακτικά να δημοσιοποιούνται αφού το Προεδρείο παραλείψει από τη δημοσίευση αναφορές σε εθνικά απόρρητα.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΒουλήΝτόρα Μπακογιάννηεξεταστική επιτροπήΣΥΡΙΖΑΔημήτρης ΤζανακόπουλοςΠΑΣΟΚΝέα ΔημοκρατίαΕΥΠειδήσεις τώραπαρακολουθήσεις