Πολιτική|10.09.2022 20:00

ΔΕΘ 2022: Live η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη - Ανακοινώνει μέτρα για την ακρίβεια

Newsroom

Ξεκινά η ομιλία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο Βελλίδειο στο πλαίσιο των εγκαινίων της ΔΕΘ για το 2022. Η ομιλία του πρωθυπουργού αναμένεται να έχει ξεκάθαρα άρωμα εκλογών καθώς πρόκειται για την τελευταία Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης πριν από την εκλογική αναμέτρηση που όπως υπογραμμίζει συνεχώς ο πρωθυπουργός θα διεξαχθεί στο τέλος της τετραετίας, αλλά οι πολίτες έχουν επικεντρωθεί στα μέτρα που θα εξαγγείλει για την ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενόψει του δύσκολου χειμώνα που έρχεται.

Παρακολουθείστε Live τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη για τα μέτρα

Οι ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Ο πρωθυπουργός ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στην συμπλήρωση 100 χρόνων από την Μικρασιατική Καταστροφή, τονίζοντας ότι παραμένει στοίχημα να παραμείνει ο τόπος ελεύθερος και κυρίαρχος, στέλνοτας εν συνεχεία ξεκάθαρο μήνυμα στην Άγκυρα. Εν συνεχεία έκανε την πρώτη του αναφορά στις επόμενες εκλογές.

«Βρίσκομαι για 4η χρονιά στη ΔΕΘ ως πρωθυπουργός, οι επόμενοι μήνες θα είναι προεκλογικοί» ανέφερε και είπε το υπογράμμισε χαρακτηριστικά: «Είτε προχωράμε μπροστά ή γυρνάμε πίσω. Ή δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στην πρόοδο ή γυρνάμε για δεύτερη φορά στη συμφορά». «Όσα πετύχαμε δεν είναι δεδομένα», σημείωσε και πρόσθεσε ότι «με μια λάθος κίνηση μπορούν να γκρεμιστούν», στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα ενόψει εκλογών.

Η Ελλάδα μετατρέπεται σε τεράστιο εργοτάξιο ανέφερε ο πρωθυπουργός για τα έργα που είναι σε εξέλιξη ή έχουν προγραμματιστεί για τους επόμενους μήνες, ενώ  έκανε ειδική αναφορά στα μεγάλα έργα της Θεσσαλονίκης με προϋπολογισμό άνω των 9,3 δισ. που αλλάζουν την εικόνα της πόλης, όπως υπογράμμισε. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στο μετρό, στη νέα ΔΕΘ και στο νέο γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Κύριε Ερντογάν: Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα

ΕΞεκάθαρο μήνυμα έστειλε ο πρωθυπουργός προς τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, απαντώντας στις ποκλητικές δηλώσεις που κάνει συνεχώς το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αρχικά έκανε ειδική αναφορά στα εξοπλιστικά, τονίζοντας ότι «η διπλωματική ασπίδα πάει μαζί με το δόρυ αποτροπής», αναφέροντας τα γαλλικά Rafale, τις νέες φρεγάτες και συνολικά την ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, ενώ παράλληλα μίλησε και για τον φράχτη στον Έβρο που επεκτείνεται.

Για το κρεσέντο επιθετικότητας της τουρκικής ηγεσίας επισήμανε, ότι απαντάμε: «όχι κύριε Ερντογάν. Και για να μιλήσω στην γλώσσα που καταλαβαίνει. Τα νταηλίκια γιοκ με την Ελλάδα» τόνισε ο πρωθυπουργός.

Οι αναφορές στην υπόθεση παρακολουθήσεων και στην ΕΥΠ

Αναφερόμενος στην υπόθεση παρακολουθήσεων και στην ΕΥΠ, ο πρωθυπουργός σημείωσε για ακόμα μία φορά ότι η παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη είναι «επιχειρησιακό λάθος» και τόνισε ότι «το θέμα είναι στα χέρια της Δικαιοσύνης και της Βουλής».

Ωστόσο, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι «η λειτουργιά της ΕΥΠ ήταν είναι και είναι ακόμα πιο πολύτιμη στην εποχή που έρχεται. Η δράση της πρέπει να βελτιωθεί και όχι να βαλτώσει. Έχω εθνικό καθήκον να μην το επιτρέψω», δήλωσε.

Για το φυσικό αέριο

«Όταν η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί δέκα φορές καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να απορροφήσει μια τέτοια αύξηση. Όποιος λέει το αντίθετο σας πουλάει φτηνά ψέματα σε ακριβή τιμή.

Για τις εκλογές

Για τις εκλογές σημείωσε ότι: «Επισπεύδων πολιτικής ασφάλειας δεν πρόκειται να γίνω. Στο τέλος της τετραετίας θα μετρηθούμε και θα αναμετρηθούμε».

Τα μέτρα για την ακρίβεια

Ο πρωθυπουργός ανακοινώνει: 21 πρωτοβουλίες και 8 μέτρα στήριξης μέχρι το τέλος του 2022 και 12 μεγάλες αλλαγές μέχρι το 2023 και ένα σχέδιο τομή που απαντά στο πρόβλημα της στέγης κυρίως των νέων. Αναλυτικότερα: 

  • Εφάπαξ επίδομα 250 ευρώ για 2,3 εκατ. ευάλωτους τον Δεκέμβριο, συν μια μηνιαία δόση για δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
  • Eπίδομα στέγασης για τους φοιτητές από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ. Για όσοι φοιτητές συγκατοικήσουν το επίδομα αυξάνεται στα 2000 ευρώ ανά άτομο
  • Επίδομα θέρμανσής είχε αυξηθεί σήμερα θα φτάσει τα 300 εκ. Τα κριτήρια διευρύνονται για να ανακουφιστούν 1,3 εκ νοικοκυριά. για όσους καταναλώσουν κάτι εκτός φυσικούαερίου το επίδομα θα διπλασιάζεται. Μελετούμε και θα ανακοινώσουμε μια ειδική παρέμβαση που θα μειώνει το κόστος του πετρελαίου θέρμανσης στην αντλία.
  • Αυξάνονται οι δικαιούχοι του προγράμματος «Ανακυκλώνω- Αλλάζω συσκευή»  - επιπλέον 140 εκατ. ευρώ.
  • Μετά την επιτυχημένη τουριστική σεζόν δίνουμε κίνητρα για την επέκταση της τουριστικής περιόδου μέσω της διεύρυνσης του προγράμματος «Τουρισμός για όλους». Επέκταση σε επιπλέον 250.000 δικαιούχους.
  • Θα επιδοτήσουμε 250.000 μικρά φωτοβολταϊκά σε στέγες σε επιχειρήσεις σε αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
  • Υιοθετούμε μια σειρά από αιτήματα των Ενόπλων Δυνάμεων. Όπως μισθολογική εξέλιξη οπλιτών βραχείας ανακατάταξης και πρόσθετη αμοιβή σε πληρώματα πλοίων που βρίσκονται σε αποστολή.
  • Όσες επιχειρήσεις μετατρέψουμε σε μόνιμες της συμβάσεις θα απαλλάσσονται από το 40% των ασφαλιστικών εισφορών αυτών των εργαζομένων.

Δέσμη μόνιμων μέτρων

  • Μονιμοποιείται η μείωση κατά 3 μονάδες των ασφαλιστικών εισφορών
  • Καταργείται για πάντα και για όλους η ειδική εισφορά αλληλεγγύης
  • Αυξάνονται οι συντάξεις 1,5 εκατ. συνταξιούχων πάνω από 6%
  • Καταργείται η εισφορά υπέρ Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, θεσπίζονται Κίνητρα Επίτευξης Στόχων στο Δημόσιο
  • Την πρωτομαγιά του 2023 η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στις 19 Σεπτεμβρίου η κηδεία - Θα προηγηθεί τετραήμερο λαϊκό προσκύνημα

Η ουκρανική αντεπίθεση συνεχίζεται: Ανακατάληψη δύο σημαντικών πόλεων στα ανατολικά - «Αιφνιδιάστηκαν οι Ρώσοι»

Lord of the Rings: The Rings of Power - Είναι το αποκορύφωμα των προσπαθειών της Amazon στον «πόλεμο» του streaming;

Βασίλισσα Ελισάβετ: Στέμμα βουτηγμένο στο αίμα - Οι στρατιωτικές επεμβάσεις της Βρετανίας από το Σουέζ και την Κύπρο μέχρι τα Φώκλαντ και τη Λιβύη

ΔΕΘ 2022ΘεσσαλονίκημέτραενέργειαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΔΕΘΔιεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκηςειδήσεις τώρα