Πολιτική|11.09.2022 13:23

ΔΕΘ 2022 -Κ. Μητσοτάκης: «Ο Ανδρουλάκης εργαλειοποιεί το ζήτημα των παρακολουθήσεων»

Newsroom

Απαντώντας σε ερώτηση για τις παρακολουθήσεις, και ειδικά αυτή του Νίκου Ανδρουλάκη, ο κ. Μητσοτάκης κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ για εργαλειοποίηση του ζητήματος: «Με πολύ μεγάλη ταχύτητα κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες. Με θάρρος ανέλαβα πολιτική ευθύνη, δέχθηκα τις παραιτήσεις, ανοίξαμε μια εβδομάδα νωρίτερα τη Βουλή, κινήθηκαν οι θεσμικές διαδικασίες και οι κοινοβουλευτικές διαδικασίες, και έχει εκκινήσει η διαδικασία της εξεταστικής».

«Ταυτόχρονα και τις επόμενες ημέρες θα έρθει προς κύρωση η ΠΝΠ με την οποία προσθέτουμε μια ακόμη δικλείδα ασφάλειας στις νόμιμες επισυνδέσεις ώστε αν αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που εντοπίστηκε. (…) Δεν υπήρξε ποτέ καμία διάθεση για συγκάλυψη. (…) Οι μυστικές υπηρεσίες διέπονται από κανόνες, πρέπει να υπάρχει λογοδοσία, αλλά υπάρχουν διατάξεις μυστικότητας που πρέπει να τηρούνται. Κατανοώ το θυμό του κ. Ανδρουλάκη, αλλά επιχειρεί την εργαλειοποίηση ενός υπαρκτού ζητήματος. Μπορεί να πάει όμως να ενημερωθεί», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε ωστόσο πως η παρακολούθηση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ ήταν νόμιμη: «Δεν είναι κανονικό να παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός. Ο κ. Ανδρουλάκης παρακολουθείτο ενώσω ήταν υποψήφιος πολιτικός αρχηγός και ευρωβουλευτής. Αλλά κανείς δεν εξαιρείται από το νόμο. (…) Τα όποια ρήγματα στην εθνική ασφάλεια θα προκύψουν από αυτούς που έχουν πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες. (…) Η παρακολούθηση ήταν νόμιμη και τεκμηριωμένη αλλά απαιτούσε περισσότερη ευαισθησία στο επίπεδο λήψης της απόφασης από τον διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών».

«Βούτηρο στο ψωμί του Ανδρουλάκη»

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν έχουν διαρραγεί οι σχέσεις της Νέας Δημοκρατίας με το ΚΙΝΑΛ έπειτα από τις αποκαλύψεις για την παρακολούθηση του κ. Ανδρουλάκη, ο πρωθυπουργός σημείωσε: «Ο κ. Ανδρουλάκης απέφυγε επιμελώς όποια συνάντηση μαζί μου από τη στιγμή που εκλέχθηκε. (…) Έχει πει πολλές φορές πως δεν δέχεται να είμαι πρωθυπουργός σε ενδεχόμενη κυβέρνηση συνεργασίας. Κατά συνέπεια πιστεύω πως αυτό το σφάλμα (παρακολουθήσεις) ήταν βούτυρο στο ψωμί του κ. Ανδρουλάκη. (…) Ακολουθεί μια πολιτική που τον φέρνει σε απόσταση από το δικό του κοινό και ο ίδιος θα απαντήσει στο πως αντιλαμβάνεται το δικό του ρόλο και πως θα απαντήσει στα διλήμματα που θα του τεθούν μετά τις εκλογές».

Κυριάκος ΜητσοτάκηςπαρακολουθήσειςΔΕΘΔΕΘ 2022Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης