Πολιτική|13.09.2022 07:39

Μέσω Παρισιού τα μηνύματα στην Άγκυρα: Το τετ α τετ Μητσοτάκη - Μακρόν και η εμμονική ρητορική της τουρκικής πλευράς

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Το γαϊτανάκι των προκλητικών  δηλώσεων συνεχίζει η Άγκυρα, με την Αθήνα να προχωρά σε συντονισμένες κινήσεις σε δύο μέτωπα. Πρώτον εστιάζει σε μια σειρά διπλωματικών επαφών και χθες υπήρξε τετ α τετ του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν. Δεύτερον δίνει βαρύτητα στην αμυντική θωράκιση της χώρας και χθες  έγινε η τελετή παράδοσης των πρώτων δύο μαχητικών αεροσκαφών F-16 Viper της Πολεμικής Αεροπορίας

Ο πρωθυπουργός από τη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης έστειλε μήνυμα στην τουρκική πλευρά πως τα «νταηλίκια γιόκ με την Ελλάδα». Είχαν προηγηθεί οι προκλητικές αναφορές της Άγκυρας για «νησιά υπό κατοχή» και οι απειλές του Τούρκου προέδρου πως «μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ» . Με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να υπογραμμίζει χθες πως «αυτούς που απειλούν  ότι τάχα θα έρθουν ξαφνικά κάποιο βράδυ  στα νησιά μας, τους περιμένουμε στο φως της ημέρας. Εκεί που φαίνεται ξεκάθαρα ποιος έχει το δίκαιο και την αληθινή ισχύ με το μέρος του»

Το μήνυμα που εκπέμπει η κυβέρνηση είναι πως η Ελλάδα είναι παράγων σταθερότητας και είναι ανοιχτή σε διάλογο με επιχειρήματα, που να εδράζονται στο διεθνές δίκαιο. Ωστόσο, - όπως χαρακτηριστικά τονίζεται -  «είναι ανυποχώρητη σε ό,τι αφορά τα κυριαρχικά της δικαιώματα και την εθνική της κυριαρχία».

Η Αθήνα τονίζει πως ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πως αναθεωρητικές απόψεις δεν βρίσκουν πρόσφορο έδαφος στη διεθνή σκηνή, στέλνοντας.. μηνύματα και στην Άγκυρα που κάνει  νέο- οθωμανικά όνειρα. Αυτό που υπογραμμίζεται αναφορικά με τη ρωσική εισβολή είναι πως δεν πρέπει σε καμία περίπτωση τον 21ο αιώνα να νομιμοποιηθεί ένα τετελεσμένο αυταρχικού δεσποτισμού και να υπάρξει  προηγούμενο που πρόθυμα θα μπορούσε να μιμηθεί αύριο κάθε τοπικός ταραξίας και σε άλλες περιοχές του πλανήτη.

Με την τουρκική πλευρά να επιδίδεται το τελευταίο διάστημα σε μία εκστρατεία fake news η ελληνική πλευρά εστιάζει σε μία διπλωματική αντεπίθεση. Ιδιαίτερη ικανοποίηση επικρατεί για το καθαρό μήνυμα στήριξης του Γάλλου προέδρου Εμ. Μακρόν, ένα μήνυμα που επιβεβαιώνει τις εξαιρετικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ένα χρόνο μετά από την υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας

Παράλληλα η Αθήνα κοιτά και προς τα κράτη της ευρύτερης περιοχής με έναν κύκλο επαφών να είναι σε εξέλιξη. Να σημειωθεί πως  ο Κυριάκος Μητσοτάκης  θα συναντηθεί σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας. Στο μεταξύ χθες  τηλεφωνική επικοινωνία με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Σάμεχ Σούκρι είχε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας και συζήτησαν για τις διμερείς σχέσεις, αλλά και για τις τρέχουσες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

 Στο ίδιο έργο θεατές αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα

Κόντρα στα μηνύματα της διεθνούς κοινότητας η Τουρκία εμμένει σε μια εμπρηστική ρητορική που στοχεύει πρωτίστως στο εσωτερικό ακροατήριο. Οι συνεχείς αναφορές περί αποστρατικοποίησης των νησιών, οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και οι προκλητικές αναφορές στη Μικρασιατική καταστροφή αλλά και στην εισβολή στην Κύπρο δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για βελτίωση των Ελληνοτουρκικών σχέσεων.

Τον χορό των προκλήσεων συνέχισε χθες ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος είπε πως  «προειδοποιεί» την Ελλάδα να μην ξεκινήσει μια περιπέτεια για λογαριασμό άλλων. «Καθώς προσπαθούμε να σεβαστούμε τα δικαιώματα και των δύο γειτόνων στο Αιγαίο, η Ελλάδα συνεχίζει τις προκλήσεις της. Εάν ξεκινήσετε μια περιπέτεια για λογαριασμό άλλων, θα υποστείτε τις συνέπειες σήμερα όπως και στο παρελθόν. Αυτή είναι μια προειδοποίηση για τη γειτονική μας Ελλάδα» σημείωσε

Ωστόσο, υπήρξε και συνέχεια από τον εκπρόσωπο του κυβερνώντος κόμματος Ομέρ Τσελίκ, που έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει την Ελλάδα ως κράτος «πειρατή». Είναι φανερό πως η τουρκική πλευρά επιχειρεί να εμφανιστεί στη διεθνή κοινότητα ως … αδικημένη για να καλύψει τις βαριές ευθύνες της για τα ταραγμένα νερά στην περιοχή. Μία στρατηγική πάντως που δεν αποδίδει καρπούς όπως έχει γίνει εμφανές και από τα ξεκάθαρα μηνύματα που έχουν στείλει το τελευταίο διάστημα Ε.Ε. και ΗΠΑ.

Κυριάκος ΜητσοτάκηςΕμανουέλ ΜακρόνΤουρκίαελληνοτουρκικάΕλλάδαειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσεις