Πολιτική|14.09.2022 07:00

ΔΕΘ 2022: Με αιχμή τις αποκαλύψεις για τις παρακολουθήσεις η ομιλία Τσίπρα - Θα παρουσιάσει μοντέλο για την ακρίβεια

Βούλα Κεχαγιά

Ένα διαφορετικό μοντέλο για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και της ενεργειακής κρίσης αναμένεται να περιγράψει ο Αλέξης Τσίπρας κατά τη φετινή του ομιλία από το βήμα της ΔΕΘ.

Και η ουσιαστική διαφορά του μοντέλου αυτού από εκείνο που παρουσίασε πριν από μία εβδομάδα ο πρωθυπουργός είναι ποιοτική και δεν στηρίζεται σε ποσοτικά στοιχεία και στο δημοσιονομικό σκέλος των παρεμβάσεων που οφείλει να κάνει το κράτος για τη διαχείριση της κρίσης και την στήριξη της  κοινωνίας. Είναι ένα μοντέλο που όπως εξηγούν παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης προτάσσει το Δ στο δημόσιο χαρακτήρα της Ενέργειας, την αποσυνδέει από τις τιμές του φυσικού αερίου και βάζει πλαφόν στην αγορά της. 

Η συνολική παρουσία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία στη Θεσσαλονίκη συζητήθηκε ενδελεχώς σε σύσκεψη που είχε ο ίδιος με το Εκτελεστικό Γραφείο του κόμματος και την ομάδα Πολιτικού Σχεδιασμού. Ο Αλέξης Τσίπρας όπως αναφέρουν στελέχη της Κουμουνδούρου θα ανέβει φέτος στη Θεσσαλονίκη ως εν αναμονή πρωθυπουργός γι’ αυτό και η παρουσία του θεωρείται κρίσιμη και ιδιαίτερης βαρύτητας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά τις πληροφορίες θα δώσει από το βήμα της ΔΕΘ τις απαντήσεις που δεν κατάφερε να δώσει μία εβδομάδα πριν ο κ. Μητσοτάκης. Ουσιαστικές απαντήσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας με προτάσεις και δέσμη μέτρων. Όχι, με αοριστίες και έλλειψη σχεδίου, κάτι που αποτυπώθηκε και με τη χθεσινή «κυνική» δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα για τα ενεργειακά πως «όποιος δεν προσαρμόζεται, δυστυχώς, πεθαίνει». Όπως αναφέρουν στην Κουμουνδούρου ο κ. Μητσοτάκης δεν είπε τίποτα ουσιαστικό για την ακρίβεια, δεν προανήγγειλε καμιά παρέμβαση στην αγορά ενέργειας παρά μόνο επιδότηση της αισχροκέρδειας από τις τσέπες των πολιτών και τα τρομακτικά έσοδα από τους έμμεσους φόρους και την οικονομική αφαίμαξη των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. 

Ομοίως, όμως κατά την αξιωματική αντιπολίτευση ο πρωθυπουργός απέφυγε να δώσει επαρκείς απαντήσεις για τα ζητήματα της Δημοκρατίας, των θεσμών και του κράτους δικαίου και περιορίστηκε σε αόριστα σχόλια και γενικεύσεις. Ως εκ τούτου ένας από τους βασικούς άξονες της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ θα είναι το κεφάλαιο της Δημοκρατίας στη χώρα μας με αιχμή τις αποκαλύψεις για το σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αλλά και την προσπάθεια της κυβέρνησης να το συγκαλύψει. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα εξηγήσει διεξοδικά και με προτάσεις τι σημαίνει προοδευτική διακυβέρνηση αναφέρουν συνεργάτες του προϊδεάζοντας για την παρουσίαση ενός συνολικού κυβερνητικού προγράμματος.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΑλέξης ΤσίπραςπαρακολουθήσειςΔΕΘειδήσεις τώραακρίβεια