Πολιτική|15.09.2022 07:27

ΣΥΡΙΖΑ: Καμία δικαιολογία δεν προέβαλε ο Τασούλας για τη μη σύγκληση της Επιτροπής - «Φοβούνται και τους βουλευτές τους»

Βούλα Κεχαγιά

Προβολή στη ΔΕΘ έκανε χθες ο Αλέξης Τσίπρας ασκώντας οξύτατη κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για δύο μείζονα θέματα: Την ακρίβεια και την έλλειψη οποιασδήποτε πρόνοιας για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες και τα ζητήματα Δημοκρατίας με αφορμή την απόρριψη του αιτήματός του για σύγκληση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Σήμερα, πάλι, έχει προγραμματιστεί συνάντηση του Προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το προεδρείο της ΓΣΕΕ ενόψει της παρουσίας του στη Θεσσαλονίκη το Σαββατοκύριακο.

Ο Αλέξης Τσίπρας πληροφορήθηκε χθες από τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Τασούλα, δηλαδή πέντε ημέρες μετά την κατάθεση του αιτήματός του για έκτακτη σύγκληση της επιτροπής Θεσμών πως η κυβερνητική πλειοψηφία το απέρριψε. Η αφορμή για το αίτημα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν οι αποκαλύψεις για παρακολούθηση του Χρήστου Σπίρτζη από το κακόβουλο λογισμικό (spyware) Predator και η μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσε ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη στον Άρειο Πάγο

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έδειξε τον ίδιο τον πρωθυπουργό ως το πολιτικό πρόσωπο που δρομολόγησε την απόρριψη του αιτήματός του σχολιάζοντας: «Οτιδήποτε παραπέμπει σε θεσμούς και διαφάνεια τού προκαλεί αλλεργία και φόβο. Φοβάται την αλήθεια. Φοβάται την κοινοβουλευτική διαδικασία. Φοβάται ακόμη και τους δικούς του βουλευτές, που ο ένας μετά τον άλλον δηλώνουν πλέον δημόσια ότι δεν υπάρχει απόρρητο της ΕΥΠ έναντι της Βουλής». Η κυρία Κεφαλογιάννη και ο κ. Τζαβάρας που είναι μέλη της επιτροπής Θεσμών, οι κ.κ. Καραμανλής, Κουμουτσάκος, Κουτσούμπας και Παυλόπουλος έχουν πάρει σαφέστατες αποστάσεις από την επίσημη κυβερνητική γραμμή. 

O Αλέξης Τσίπρας στη δήλωσή του κατέληξε προειδοποιώντας τον πρωθυπουργό πως όσα αρχεία και να καταστρέψει, όσα κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα και να στήσει τίποτα δεν θα μείνει κρυφό. «Απλά επιβεβαιώνει την ενοχή του και δεν θα γλιτώσει στο τέλος από τις ευθύνες του». Κατά την Κουμουνδούρου ο κ. Μητσοτάκης προσπαθεί να κερδίσει χρόνο γιατί φοβάται νέες αποκαλύψεις. Όπως για παράδειγμα αν ο κ. Σπίρτζης παρακολουθούνταν και από την ΕΥΠ καθώς και με ενδεχόμενες αποκαλύψεις για τις σχέσεις εκλεκτών του με το λογισμικό Predator.

Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά την ενημέρωση του Αλέξη Τσίπρα ο κ. Τασούλας δεν προέβαλε καμία απολύτως δικαιολογία για τη μη σύγκληση της Επιτροπής, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς με τη σιωπή του πως η εντολή ήρθε από τον ίδιο τον πρωθυπουργό. Σημειωτέον πως χθες στην εξεταστική επιτροπή ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ κ. Ρουμπάτης αποδόμησε την γραμμή της κυβέρνησης σε ό,τι αφορά την επίκληση του απόρρητου προκείμενου όλα να μείνουν στο σκοτάδι. Φέρεται να είπε ότι ενώπιον της βουλής δεν υπάρχει απόρρητο κάτι που εμμέσως πλην σαφώς επιβεβαίωσε με την στάση του και ο προκάτοχος της θέσης του κ. Δραβίλλας.

Νωρίτερα και με αφορμή τη δήλωση Πέτσα σε σχέση με την ενεργειακή ακρίβεια πως «όποιος δεν προσαρμόζεται πεθαίνει» (ακολούθησε χθες η συγγνώμη του αναπληρωτή υπουργού) ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε επισημάνει πως η συγκεκριμένη αναφορά συμπυκνώνει μία συγκεκριμένη αντίληψη και νοοτροπία της κυβέρνησης της ΝΔ που έχει αποτυπωθεί και στην έκθεση Πισσαρίδη και σε άλλες δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών περί επιχειρήσεων «ζόμπι». Ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με το Προεδρείο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας όπου και κατήγγειλε τον κ. Μητσοτάκη γιατί πιστεύει ότι οι μικρομεσαίοι δεν έχουν λόγο ύπαρξης.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέμεινε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθούν οι πόροι από το Ταμείο Ανάκαμψης ωστόσο ανέφερε ότι ήδη έχουν δεσμευθεί 500 εκ. ευρώ για δανεισμό μόλις 13 μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων και με επιτόκιο 0,7-0,8%, προκειμένου δηλαδή οι όμιλοι αυτοί να αλλάξουν το δανεισμό τους από τις συστημικές τράπεζες να πάρουν φθηνά δάνεια και να έχουν κέρδος.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική ΣυμμαχίαΣΥΡΙΖΑΔΕΘΚωνσταντίνος Τασούλαςειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπραςπαρακολουθήσεις