Πολιτική|16.09.2022 07:27

«Πολιορκητικό κριό» για τη μεσαία τάξη αναζητά η κυβέρνηση: Η κοινωνική ατζέντα και το αφήγημα της σταθερότητας

Κατερίνα Κοκκαλιάρη

Στην… πολυπόθητη μεσαία τάξη εστιάζει η κυβέρνηση στο δρόμο προς τις επόμενες κάλπες και ήδη μια σειρά κινήσεων που γίνονται έχουν ως στόχο το συγκεκριμένο ακροατήριο. Ένα ακροατήριο που πολιορκεί στενά και η αντιπολίτευση, καθώς σε μεγάλο βαθμό μπορεί να κρίνει το αποτέλεσμα της επόμενης εκλογικής αναμέτρησης

Δεδομένο είναι πως η κυβέρνηση ετοιμάζεται για ένα πολύ δύσκολο χειμώνα, καθώς το ενεργειακό απειλεί τους προϋπολογισμούς των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων. Με την Ε.Ε.  να κλωτσά διαρκώς το τενεκεδάκι όλο και πιο κάτω το Μέγαρο Μαξίμου έχει ήδη ανακοινώσει ένα πακέτο μέτρων στήριξης, ενώ πρόσθετες παρεμβάσεις - ανάλογα βέβαια με τα δημοσιονομικά περιθώρια - θα υπάρξουν και το επόμενο διάστημα.

Ένα μεγάλο μέρος αυτών των δράσεων είναι επικεντρωμένο  στα ευάλωτα νοικοκυριά, ωστόσο είναι εμφανές πως η κυβερνηση εστιάζει και στα μεσαία εισοδήματα. Αυτό φαίνεται και από μια σειρά μέτρων που έχουν μπει σε εφαρμογή, όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης (αφορά εισοδήματα άνω των 12.000), η χορήγηση στεγαστικών δανείων με πολύ χαμηλό επιτόκιο (αφορά νέους με ετήσιο καθαρό εισόδημα από 10.000 ευρώ και πάνω), η κατάργηση της ειδικής εισφοράς υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων στο δημόσιο κ.α. 

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν τρέφουν αυταπάτες πως οι επόμενοι μήνες θα είναι εύκολοι, καθώς το τσουνάμι των αυξήσεων στην ενέργεια συμπαρασύρει και τις τιμές σε βασικά αγαθά. Με τον πληθωρισμό να διατηρείται σε διψήφιο ποσοστό τα νοικοκυριά καλούνται να δώσουν μάχη διαρκείας με τις τιμές, ενώ  δεν φαίνεται τώρα κοντά φως στο τούνελ.

Ωστόσο, αυτό που επισημαίνεται από την «γαλάζια» πλευρά είναι πως πρόκειται για μια εξωγενή κρίση, ενώ επιχειρείται να καλλιεργηθεί ένα θετικό αφήγημα για την επόμενη ημέρα. Στο πλαίσιο αυτό τις τελευταίες ημέρες είναι σε εξέλιξη και μια τμηματική παρουσίαση των μέτρων στήριξης,  με συνεντεύξεις των αρμοδίων υπουργών την Δευτέρα αλλά και χθες. 

Από την κυβέρνηση  θέλουν να περάσουν το μήνυμα πως τα μέτρα στήριξης θα συνεχιστούν για όσο χρειαστεί και κοιτώντας προς την μεσαία τάξη προτάσσουν το  αφήγημα της σταθερότητας. Το ..φλερτ είναι εστιασμένο σε ένα κοινό που δεν θέλει πειραματισμούς, με τη Νέα Δημοκρατία να ρίχνει το βάρος στην πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής χτυπώντας καμπανάκι για τις «επιπτώσεις» που μπορεί να έχει η λεγόμενη χαλαρή ψήφος. 

Ασκήσεις ετοιμότητας στο δρόμο προς τις κάλπες

Σε εξέλιξη είναι μια εκστρατεία …γαλάζιας συσπείρωσης και συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς οι περιοδείες μεικτών κλιμακίων (υπουργών - βουλευτών) σε όλη τη χώρα. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλει να κινητοποιήσει ακόμα περισσότερο την Κοινοβουλευτική Ομάδα στο δρόμο προς τις κάλπες και στο πλαίσιο αυτό το επόμενο διάστημα  αναμένεται να πυκνώσουν οι επαφές για την ανταλλαγή απόψεων. 

Είναι χαρακτηριστικό πως έχουν αυξηθεί και τα γαλάζια τραπέζια για την σύσφιξη των σχέσεων. Αυτή την εβδομάδα ξεχώρισε η πρόσκληση σε δείπνο που έστειλαν ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος και ο γραμματέας της Ν.Δ. Παύλος Μαρινάκης σε βουλευτές του κόμματος  από την Αττική.

Με δεδομένο άλλωστε πως ο πρωθυπουργός έκλεισε τη συζήτηση για πρόωρες κάλπες και για αλλαγή του εκλογικού νόμου υπάρχει πλέον ένας καθαρός οδικός χάρτης για τους γαλάζιους βουλευτές. Και όσο πιο κοντά θα έρχονται οι κάλπες τόσο οι βουλευτές θα εστιάζουν στο κυνήγι της ψήφου, καθώς έχει κλείσει και η συζήτηση για ανασχηματισμό (και επομένως δεν αναμένονται νέες είσοδοι στο κυβερνητικό σχήμα).

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

μέτρα στήριξηςμεσαία τάξηΚυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραακρίβειαεκλογέςενέργεια