Πολιτική|16.09.2022 15:42

Ερντογάν: Θετικά διακείμενος για μία συνάντηση με τον Άσαντ φέρεται ο Τούρκος πρόεδρος

Μαρία Ζαχαράκη

Πληροφορίες του τουρκικού τύπου αναφέρουν ότι στην κεντρική επιτροπή του AKP στις 12 Σεπτεμβρίου ο Ταγίπ Ερντογάν ρώτησε τον υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αν ο Άσαντ θα συμμετάσχει στη Σύνοδο των Πέντε της Σαγκάης, και αφού πήρε αρνητική απάντηση, φέρεται να είπε: «Μακάρι ο Άσαντ να ερχόταν στο Ουζμπεκιστάν, θα τον συναντούσα, αλλά δεν μπορεί να έρθει εκεί. Εξαιτίας του, λόγω της συμπεριφοράς του, η Συρία κοντεύει να διχαστεί. Πολέμησε με την αντιπολίτευση για να προστατεύσει τη δική του εξουσία. Προτίμησε να προστατεύσει τη δική του εξουσία. Σκέφτηκε να προστατεύσει τις περιοχές που ήλεγχε. Αλλά δεν μπορούσε να προστατεύσει μεγάλα εδάφη».

Ο Ερντογάν έχει αποκαλέσει τον Άσαντ τρομοκράτη, ενώ έχει δηλώσει ότι δεν θα μπορούσε να υπάρξει ειρήνη στη Συρία με αυτόν στην εξουσία, ενώ ο Άσαντ αντίστοιχα έχει αποκαλέσει τον Ερντογάν κλέφτη επειδή «έκλεψε» τη συριακή γη.

Αλλά σε μια προφανή αλλαγή τόνου τον περασμένο μήνα, ο Ερντογάν είπε ότι δεν θα μπορούσε ποτέ να αποκλείσει τον διάλογο και τη διπλωματία με τη Συρία

Ο Ερντογάν αντιμετωπίζει δύσκολες εκλογές τον επόμενο χρόνο, στις οποίες βασικό ζήτημα θα είναι ο επαναπατρισμός μερικών από τα 3,7 εκατομμύρια Σύρους πρόσφυγες που βρίσκονται τώρα στην Τουρκία.

Reuters: Με ρωσική ώθηση, Τουρκία και Συρία εντείνουν τις επαφές τους

Στο μεταξύ, ο αρχηγός των μυστικών υπηρεσιών της Τουρκίας (ΜΙΤ) πραγματοποίησε πολλαπλές συναντήσεις με το Σύρο ομόλογό του στη Δαμασκό τις τελευταίες εβδομάδες, ένδειξη των ρωσικών προσπαθειών να ενθαρρύνουν την απόψυξη μεταξύ των δύο κρατών, σύμφωνα με  τέσσερις πηγές του διεθνούς πρακτορείου Reuters.

O Χακάν Φιντάν, επικεφαλής του Εθνικού Οργανισμού Πληροφοριών της Τουρκίας (MIT) και ο επικεφαλής των πληροφοριών της Συρίας, Αλί Μαμλούκ, συναντήθηκαν μόλις αυτή την εβδομάδα στη συριακή πρωτεύουσα.

Οι επαφές αντικατοπτρίζουν μια αλλαγή ρωσικής πολιτικής, καθώς η Μόσχα ετοιμάζεται για μια παρατεταμένη σύγκρουση στην Ουκρανία και επιδιώκει να εξασφαλίσει τη θέση της στη Συρία, όπου οι δυνάμεις της υποστηρίζουν τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ από το 2015, σύμφωνα με δύο Τούρκους αξιωματούχους.

Οποιαδήποτε ομαλοποίηση μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού θα αναδιαμόρφωνε τον δεκαετή πόλεμο στη Συρία.

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων, ο Φιντάν -ένας από τους στενότερους συνεργάτες του προέδρου Ταγίπ Ερντογάν- και ο Μαμλούκ εξέτασαν πώς θα μπορούσαν τελικά να συναντηθούν οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, σύμφωνα με ανώτερο Τούρκο αξιωματούχο και τουρκική πηγή ασφαλείας.

Μια μεγάλη πρόκληση είναι η επιθυμία της Τουρκίας να συμπεριλάβει Σύρους αντάρτες σε οποιεσδήποτε συνομιλίες με τη Δαμασκό.

Διπλωματία μεταξύ Άγκυρας και Δαμασκού για επιστροφή προσφύγων

Χθες, η τουρκική εφημερίδα Τουρκιγέ αναφέρει ότι οι επαφές μεταξύ Τουρκίας και Συρίας έχουν αυξηθεί. Κατά τη διάρκεια της τελευταίας επαφής, οι δύο χώρες συζήτησαν την ευελιξία στις «κόκκινες γραμμές». Οι αρχηγοί των υπηρεσιών πληροφοριών και των δύο χωρών συζήτησαν την ασφαλή επιστροφή των Σύρων μεταναστών στη Συρία και των περιουσιών τους.

Η Άγκυρα ζήτησε από τη Συρία να λάβει μέτρα, ώστε οι πρόσφυγες που επιστρέφουν να έχουν πίσω τα δικαιώματα και τις περιουσίες τους πριν από τον πόλεμο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάνειδήσεις τώραAKPΜπασάρ αλ Άσαντ