Πολιτική|18.09.2022 13:39

Αλέξης Τσίπρας στο Open: Πολιτική δειλία η στάση Μητσοτάκη στο θέμα των υποκλοπών

Newsroom

Πολιτική δειλία καταλόγισε στον Κυριάκο Μητσοτάκη στο θέμα των παρακολουθήσεων ο Αλέξης Τσίπρας απαντώντας σε ερώτημα του Χρήστου Τσιγουρή για το Open στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ.

Παράλληλα, τόνισε πως δεν χρειάζεται να θέσει κάποιο ζήτημα στην ΠτΔ και υποστήριξε πως «το ελάχιστο που περιμένω είναι μία σαφής δημόσια τοποθέτηση σε ό,τι αφορά στην επίκληση του απορρήτου, για ζητήματα κρίσιμης λειτουργίας του Δημοκρατικού Πολιτεύματος όπως είναι η λειτουργία της ΕΥΠ».

Εδώ λεπτό προς λεπτό οι δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα

Ολόκληρη η απάντησή του:

«Θέτετε ένα κρίσιμο ζήτημα που αφορά όχι τον ΣΥΡΙΖΑ, την αντιπολίτευση, αφορά τη λειτουργία του πολιτικού συστήματος και τη λειτουργία της Δημοκρατίας. Τόσο εγώ όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ορθώς μιλάμε για μία αντιδημοκρατική εκτροπή που παρόμοια δεν έχουμε ξανασυναντήσει από τη μεταπολίτευση και μετά. Δεν πιστεύω ότι θα υπήρχε καμία ευνομούμενη ευρωπαϊκή δημοκρατία στην οποία ο πρωθυπουργός αποδεδειγμένα με τη δική του ευθύνη είχε πιαστεί να παρακολουθεί πολιτικούς αντιπάλους και θα καθόταν στη θέση του. Σε καμία άλλη χώρα δεν θα συνέβαινε αυτό. Ο κ. Μητσοτάκης όφειλε από τη στιγμή που ο ίδιος παραδέχθηκε ότι παρακολουθείται πολιτικός αρχηγός, από τη στιγμή που αποκαλύφθηκε ότι παρακολουθείται δημοσιογράφος - προφανώς γιατί ενοχλούσαν οι έρευνές του - έχουμε και ένα τρίτο περιστατικό, την παρακολούθηση του πρώην υπουργού και νυν τομεάρχη Προστασίας του Πολίτη του κ. Σπίρτζη με το ίδιο παράνομο λογισμικό που όλως τυχαίως υπήρξε σε απόπειρες παρακολούθησης του κ. Ανδρουλάκη και του κ. Κουκάκη. Συνεπώς, μετά από όλα αυτά δεν είναι δυνατόν ο κ. Μητσοτάκης να δίνει την ευθύνη στον ανιψιό του. Πρόκειται για πολιτική δειλία. Και δεν είναι δυνατόν αν εξαιρέσεις τις βαρύγδουπες - βαρυσήμαντες παρεμβάσεις στο δημόσιο βίο σημαντικών στελεχών της ΝΔ, η ίδια η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ, να αποδέχεται την συνευθύνη για αυτή την αντιδημοκρατική εκτροπή. Από σκάνδαλο Μητσοτάκη γίνεται σκάνδαλο Νέας Δημοκρατίας. Σε οποιαδήποτε άλλη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαμε την παραίτηση του πρωθυπουργού και την αντικατάστασή του όπως προβλέπει το Σύνταγμα από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Δεν θα με συνέφερε εμένα αυτό. Εγώ να σας το πω με ειλικρινά έχω κάθε λόγο να θέλω να πάω σε εκλογές έχοντας απέναντι τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Με όλα όσα των βαραίνουν. (...) Εγώ δεν θέλω να ταυτίσω ένα κόμμα που έχω μεγάλες ιδεολογικές διαφορές αλλά δεν θέλω να το ταυτίσω με τέτοιες αντιδημοκρατικές νοοτροπίες και λειτουργίες. Τουλάχιστον στη μεταπολιτευτική περίοδο δεν είχαμε δει τέτοιου είδους συμπτώματα. Θέσατε και ένα ερώτημα αν θα θέσω στην πρόεδρο της Δημοκρατίας (το θέμα). Νομίζω ότι τα θέματα, δεν έχω να θέσω κανένα θέμα στην ΠτΔ, τα θέτει η ίδια η ζωή. Εδώ υπάρχει ένα θέμα που αφορά όλους μας. Τι να θέσω στην ΠτΔ; Να ζητήσω στην ΠτΔ να παραιτήσει τον πρωθυπουργό; Δεν είναι αρμοδιότητά της αυτή. Από την ΠτΔ αυτό το ελάχιστο που περιμένω είναι μία σαφής δημόσια τοποθέτηση σε ότι αφορά στην επίκληση του απορρήτου, για ζητήματα κρίσιμης λειτουργίας του Δημοκρατικού Πολιτεύματος όπως είναι η λειτουργία της ΕΥΠ. Η επίκληση του απορρήτου που εξευτελίζει την κοινοβουλευτική διαδικασία. Γιατί η επίκληση είναι απόρρητο απέναντι στην ελληνική Βουλή που εξευτελίζει κάθε έννοια δημοκρατικής λογοδοσίας και δημοκρατικής ευθύνης. Πιστεύω ότι όλοι έχουμε λόγο και ευθύνη μία σαφή θέση απέναντι σε όλα όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας και ντροπιάζουν τη δημοκρατική λειτουργία», είπε.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπραςπαρακολουθήσεις