Πολιτική|20.09.2022 07:08

Τα μηνύματα Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη: Γιατί είναι κρίσιμες οι κάλπες με απλή αναλογική

Βούλα Κεχαγιά

Τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας από τη Θεσσαλονίκη για την πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία από την κάλπη της απλής αναλογικής δεν αφήνουν περιθώρια για παρερμηνείες.

Κρίσιμη η κάλπη με απλή αναλογική

Η ανάδειξη του σημερινού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην πρώτη θέση σηματοδοτεί κι έναν διαρκή αγώνα της Κουμουνδούρου να πείσει τους πολίτες για την κρισιμότητα της εκλογικής μάχης επομένως για την αναγκαιότητα συμμετοχής τους στις κάλπες.

Η “επιχείρηση” προσέλευσης των πολιτών στα εκλογικά τμήματα δεν θεωρείται καθόλου απλή υπόθεση καθώς την ίδια ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιδιώκει να πείσει ότι η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα που εξασφαλίζει σταθερές κυβερνήσεις, η κυβέρνηση και η ΝΔ επιχειρούν να “κάψουν” την κάλπη της απλής αναλογικής ισχυριζόμενοι εκ των προτέρων ότι δεν μπορεί να αναδείξει ισχυρή κυβέρνηση, ότι προκαλεί πολιτική αστάθεια ή ακόμη και πολιτικές τερατογενέσεις και κατά συνέπεια μπορεί να προκαλέσει αυτό που υπαινίσσεται για τον ΣΥΡΙΖΑ και περιγράφει ως “δεύτερη φορά συμφορά”.

Ως εκ τούτου κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη Θεσσαλονίκη φρόντισε να αναδείξει την κρισιμότητα της εκλογικής αναμέτρησης με σύστημα απλής αναλογικής βάζοντας για το ίδιο του το κόμμα τον πήχη ψηλά: “Δεν μπορώ να σκεφτώ τις δεύτερες εκλογές” είπε αφοπλιστικά ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνοντας πως ο ένας και μοναδικός στόχος του κόμματός του είναι η πρωτιά του και ακολούθως η συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης.

Μ’ αυτόν τον τρόπο αφενός προσπαθεί να συσπειρώσει γύρω από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένα μεγάλο προοδευτικών ψηφοφόρων που δεν θέλουν σε καμία περίπτωση να δουν την επανεκλογή του κ. Μητσοτάκη στην πρωθυπουργία ή να δώσουν μία δεύτερη ευκαιρία στη ΝΔ και αφετέρου να αποφύγει μία ανέξοδη διαβούλευση με το ΠΑΣΟΚ που στην περίπτωση που ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δεύτερο κόμμα ακόμη και με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά θεωρείται απίθανο να συναινέσει σε μία κυβερνητική συνεργασία.

Όπως λοιπόν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί να εμφανίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ως τον…μπαμπούλα των πολιτικών κομμάτων έτσι και ο Αλέξης Τσίπρας δείχνει πως η προοδευτική κυβέρνηση είναι μονόδρομος για όσους δεν αντέχουν τις καθεστωτικές συμπεριφορές της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Επομένως, στο διάστημα που απομένει ως τις εκλογές (άγνωστο πόσοι μήνες θα μεσολαβήσουν) η Κουμουνδούρου θα δώσει μία παράλληλη μάχη κατά της αποχής και της χαλαρής ψήφου. Απευθυνόμενη σε ειδικά κοινά όπως η νεολαία, στη μεσαία τάξη και τους εκπροσώπους της αλλά και στους συνταξιούχους επαναφέροντας την 13η σύνταξη και επιστρέφοντας τα αναδρομικά.

Οι στοχεύσεις αυτές σύμφωνα με παράγοντες της Κουμουνδούρου δεν συνεπάγονται εγκατάλειψη της μάχης για την ανάδειξη της αλήθειας στο σκάνδαλο των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε στη Θεσσαλονίκη ότι θα εξαντληθούν όλες οι θεσμικές διαδικασίες για την αποκάλυψη των πτυχών της σκοτεινής αυτής υπόθεσης και επανέλαβε ότι μία αυριανή προοδευτική κυβέρνηση θα συγκροτήσει προανακριτική ευθύνη για να αναζητηθούν και πιθανές ποινικές ευθύνες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Αλέξης Τσίπραςαπλή αναλογικήκυβέρνησηΣΥΡΙΖΑΔΕΘ 2022ειδήσεις τώραΝέα Δημοκρατίαεκλογές