Πολιτική|19.02.2019 07:49

Πρόταση Μητσοτάκη για µπόνους στους συνεπείς δανειολήπτες

Σπύρος Μουρελάτος

Η προστασία της πρώτης κατοικίας και κατ’ επέκταση το ακανθώδες ζήτηµα των κόκκινων δανείων αποτελεί για την ηγεσία της Νέας ∆ηµοκρατίας καθοριστικό... σταθµό στον «γαλάζιο» οδικό χάρτη για την επόµενη µέρα του τόπου. Σε αυτό το πνεύµα εντάσσεται η προ τριµήνου συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη µε τον διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα, αλλά και η χθεσινή µε την Ελληνική Ενωση Τραπεζών.

Την ώρα που η κυβέρνηση, σύµφωνα µε στελέχη της Ν∆, χρονοτριβεί παρατείνοντας την κατάσταση εκκρεµότητας εκατοντάδων χιλιάδων συµπολιτών µας, ο πρόεδρος της Ν∆ κατέθεσε χθες στον δηµόσιο διάλογο µια ρηξικέλευθη πρόταση, ήτοι να επιβραβεύονται οι συνεπείς δανειολήπτες µέσω µικρής µείωσης του επιτοκίου. «Γνωρίζουµε ότι υπάρχει ανάγκη προστασίας όλων όσοι έχουν πραγµατική ανάγκη, αλλά θέλουµε να βρούµε µε ποιον τρόπο οι δανειολήπτες, οι οποίοι τον καιρό της κρίσης µπόρεσαν και ήταν συνεπείς µε µεγάλο κόπο, θα µπορούσαν να επιβραβευτούν» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μητσοτάκης. Σύµφωνα µε τραπεζικές πηγές, οι εκπρόσωποι των συστηµικών τραπεζών εκφράζουν έντονο προβληµατισµό καθώς, όπως λέγεται, η κυβερνητική πρόταση περιλαµβάνει µέτρα που δεν είχαν συµπεριληφθεί κατά την προηγούµενη συνάντηση στο Μέγαρο Μαξίµου, όπου και είχαν συµφωνηθεί οι κατευθυντήριες γραµµές του νοµοσχεδίου.

Επιφυλάξεις

Οι ίδιες πηγές σηµείωναν πως η βασική τους επιφύλαξη -την οποία κατέθεσαν και γραπτώς στην κυβέρνηση- είναι πως η κυοφορούµενη ρύθµιση διατηρεί κατά πληροφορίες σε ισχύ τον νόµο Κατσέλη και τον εξωδικαστικό µηχανισµό, γεγονός που, όπως σηµειώνουν οι τραπεζίτες, θα επιτείνει την ήδη µεγάλη ανησυχία µεταξύ των δανειοληπτών, ενώ αρχικώς είχε συµφωνηθεί πως το διάδοχο σχήµα δεν θα περιελάµβανε τις αλυσιτελείς λύσεις του παρελθόντος. Στη Ν∆ τηρούν στάση αναµονής, ώστε να διαπιστώσουν και κατά πόσον θα θεσπιστεί ένας µόνιµος ή ένας ad hoc µηχανισµός προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Απευθυνόµενος στο προεδρείο της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών, ο πρόεδρος της Ν∆ επανέλαβε την πάγια άποψη του κόµµατος ότι «η λύση, που θα επιλεγεί, θα πρέπει να είναι βιώσιµη και επωφελής για τους δανειολήπτες, να παρέχει προστασία στους πλέον ευάλωτους Ελληνες, αλλά παράλληλα να διαφυλάσσει και τη σταθερότητα του τραπεζικού συστήµατος».

Εν τω µεταξύ, τακτική κλιµάκωσης ακολουθεί το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης στην υπόθεση του καταναλωτικού δανείου που χορηγήθηκε από την Τράπεζα Αττικής στον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Παύλο Πολάκη. Μετά τα φραστικά πυρά, η Ν∆ φέρνει το ζήτηµα στη Βουλή, καθώς ο αντιπρόεδρός της, Αδωνις Γεωργιάδης, κατέθεσε ερώτηση προς τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και υπουργό Οικονοµίας και Ανάπτυξης, Γιάννη ∆ραγασάκη, µέσω της οποίας ζητά διευκρινίσεις σχετικά µε το εν λόγω δάνειο, ύψους 100.000 ευρώ 

κόκκινα δάνειαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΝέα Δημοκρατίαστεγαστικά δάνεια