Πολιτική|26.09.2022 22:21

Πολεμικό κλίμα από τουρκικά ΜΜΕ και επιθετική ρητορική από Ερντογάν: Οι εκτιμήσεις της Αθήνας για το διπλό διάβημα σε Ελλάδα και ΗΠΑ

Newsroom

Σε διπλό διάβημα, κατά της Ελλάδας, αλλά και των ΗΠΑ στράφηκε σήμερα το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών μετά την ολοκλήρωση του υπουργικού Συμβουλίου στην Τουρκία. Όπως όλα δείχνουν, η τουρκική πλευρά είναι αποφασισμένη για κλιμάκωση της έντασης σε όλα τα επίπεδα ενώ, από την πλευρά της, η Ελλάδα ακολουθεί το δόγμα «ψυχραιμία, νηφαλιότητα και ετοιμότητα». 

Κλιμάκωση της έντασης σε όλα τα επίπεδα

Η «εξέλιξη της κλιμάκωσης» από την τουρκική πλευρά δεν αποτέλεσε έκπληξη για την Αθήνα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Αλεξίας Τασούλη για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN. Το ελληνικό ΥΠΕΞ, σύμφωνα με υψηλόβαθμη διπλωματική πηγή περίμενε αυτή την κίνηση από χθες το πρωί, οπότε και διέρρευσαν στο τουρκικό πρακτορείο Αναντολού οι επίμαχες φωτογραφίες με τα τεθωρακισμένα.

Έχει σημασία το γεγονός ότι το διάβημα είναι διπλό και στρέφεται εναντίον και των αμερικανών. Ο έλληνας πρέσβης, κ. Λάζαρης εκκλήθηκε στο υπουργείο εξωτερικών της Άγκυρας στις 5 το απόγευμα και, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, «απαντώντας στο σχετικό διάβημα στο οποίο προέβη νωρίτερα η τουρκική πλευρά προς τον έλληνα πρέσβη, η ελληνική πλευρά απέρριψε εν τω συνόλω τις τουρκικές αιτιάσεις, καθώς είναι παντελώς αβάσιμες και δεν συνάδουν με το Διεθνές Δίκαιο.

Ο έλληνας πρέσβης είπε, επίσης, στο τουρκικό ΥΠΕΞ ότι έχουμε καταθέσει τις θέσεις της χώρας μας στον ΟΗΕ, σεβόμαστε τη Συνθήκη της Λοζάνης στην οποία αναφέρονται και τα νησιά Λέσβος και Σάμος, ότι η Τουρκία είναι αυτή που απειλεί με πόλεμο από το 1995 με την απόφαση για το casus belli, ότι η ίδια έχει παρατάξει στα παράλια της τον μεγαλύτερο αποβατικό της στόλο, ότι η Τουρκία προχωρά συνεχώς σε παραβιάσεις και υπερπτήσεις πάνω από το ελληνικό έδαφος, πάνω από κατοικημένα νησιά. Έτσι διαμορφώνεται το κλίμα τις τελευταίες ώρες και με αυτές τις συνθήκες είναι πάρα πολύ δύσκολο να πραγματοποιηθεί συνάντηση ανάμεσα στον έλληνα πρωθυπουργό και τον Ταγίπ Ερντογάν σε δέκα ημέρες από τώρα, στην ειδική Σύνοδο της ΕΕ στην Πράγα. 

Τραβούν το σχοινί τα τουρκικά ΜΜΕ - Πολεμική ρητορική Ερντογάν στο υπουργικό συμβούλιο

Αποφασισμένη να τραβήξει στα άκρα το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών δείχνει η Τουρκία  με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να εξαπολύει πολεμικές απειλές εναντίον της Ελλάδας μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου. «Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε την Ελλάδα στενά σε κάθε τομέα. Δε θα παραλείψουμε να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας, χρησιμοποιώντας όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας. Όλοι να το ξέρουν καλά», ανέφερε ο τούρκος πρόεδρος. 

Λίγε ώρες νωρίτερα, αναλυτές στα τουρκικά ΜΜΕ, σε πλήρη συντονισμό με την Άγκυρα, διακινούσαν πολεμικά σενάρια για να ενισχύσουν το αφήγημα του δικαιώματος της Τουρκίας στο Αιγαίο για αυτοάμυνα, με φωτογραφίες που τράβηξαν τουρκικά drones σε Λέσβο και Σάμο και δείχνουν αποβίβαση αμερικανικών τεθωρακισμένων.

Μπροστά στη συνεχή κλιμάκωση της Άγκυρας το μήνυμα της Αθήνας είναι σαφές. «Πάντα είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε πρόκληση αποτελεσματικά. Τέτοιες ενέργειες υπονομεύουν την ειρήνη αλλά και τη σταθερότητα στην ανατολική μεσόγειο», σημείωσε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Γιάννης Οικονόμου. 

Ωστόσο, η Άγκυρα συνεχίζει τις χυδαίες επιθέσεις και τα fake news εναντίον της Ελλάδας σε όλα τα επίπεδα. Αυτή τη φορά με τον  εκπρόσωπο του κόμματος του Ερντογάν, Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος  κατηγόρησε εκ νέου την Ελλάδα ότι πνίγει μετανάστες στο Αιγαίο. «Σήμερα η Ελλάδα στέλνει αυτά τα παιδιά στον θάνατο σουβλίζοντας τις μπότες αθώων μεταναστών στο Αιγαίο, χτυπώντας και πυροβολώντας. Αυτό που έκαναν (οι Έλληνες πριν από 100 χρόνια) στη Μικρά Ασία, συνεχίζουν να το κάνουν στο Αιγαίο αυτή τη στιγμή», ισχυρίστηκε. 

Οι εμπρηστικές δηλώσεις μετά την επιστροφή του Τούρκου προέδρου από τη Νέα Υόρκη, δείχνουν προς το παρόν να «κλείνουν» το «παράθυρο» που άνοιξε ο στενός συνεργάτης του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, για συνάντηση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Πράγα, στις αρχές Οκτωβρίου. Πηγές του υπουργείου άμυνας διαμηνύουν ότι, ό,τι απειλείται, δεν αποστρατιωτικοποιείται και ότι με την τουρκική προκλητικότητα στο «κόκκινο» ο εξοπλισμός των νησιών είναι μονόδρομος. 

Σχεδόν 100 παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο μόνο σήμερα

Ο τούρκος πρόεδρος εξακολουθεί να είναι προκλητικός, όχι μόνο στα λόγια, αφού μόνο σήμερα καταγράφηκαν σχεδόν 100 παραβιάσεις στο εθνικό εναέριο χώρο από σχεδόν όλους τους τύπους πολεμικών αεροσκαφών που διαθέτει η Τουρκία, ενώ καταγράφηκαν και δύο σκληρές αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών μαχητικών στο Αιγαίο. Οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις βρίσκονται σε ετοιμότητα για όλα τα σενάρια.

Ήδη υπάρχει μεγάλη διασπορά πλοίων του ελληνικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο, αρχικά για την ελληνογαλλική άσκηση «Αργώ» στο κέντρο του Αιγαίου, αλλά από αύριο η παρουσία των πολεμικών πλοίων θα γίνει ακόμα μεγαλύτερη καθώς ξεκινάει η ελληνική άσκηση «Λόγχη», την οποία στρατιωτικές πηγές χαρακτηρίζουν ως άσκηση του ναυτικού «υψηλής ετοιμότητας» καθώς στο Αιγαίο θα βγουν όλες οι κύριες μονάδες του στόλου. Θα γίνει εκτέλεση κανονικών πυρών με όλους τους τύπους πυροβόλων ενώ τα πολεμικά σενάρια θα είναι αντιαεροπορικού πολέμου, ανθυποβρυχιακού πολέμου, πολέμου επιφανείας αλλά και μορφών πολέμου από τα συμπεράσματα που έχουν εξάγει οι ελληνικές ένοπλες δυνάμεις από την ελληνοτουρκική κρίση το καλοκαίρι του 2020.

Σύμφωνα με πληροφορίες του OPEN για πρώτη φορά θα συμμετέχουν σε ελληνική άσκηση τα έξι Rafale που εντάχθηκαν πρόσφατα στις πολεμικές μοίρες.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκηςτουρκικό ΥΠΕΞΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάνδιάβημα διαμαρτυρίαςυπουργείο ΕξωτερικώνΤουρκίαέντασητουρκική προκλητικότηταειδήσεις τώραελληνοτουρκικές σχέσεις