Πολιτική|28.09.2022 07:48

ΣΥΡΙΖΑ: Οργή για την κυβερνητική πολιτική μετά τη νέα μελέτη Λύτρα - Τεράστια θνησιμότητα ακόμα και στις ΜΕΘ

Βούλα Κεχαγιά

Την επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για ενίσχυση του ΕΣΥ επιβεβαιώνει σύμφωνα με στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης η δημοσιοποίηση της νέας μελέτης το καθηγητή Θ. Λύτρα που δείχνει πως σχεδόν όσοι ασθενείς με κορονοϊό διασωληνώθηκαν εκτός ΜΕΘ κατέληξαν.

Τα συγκλονιστικά στοιχεία της νέας μελέτης του επίκουρου καθηγητή Λύτρα που αφορούν την περίοδο Σεπτέμβριος 2021-Απρίλιος 2022 προκαλούν την οργή της Κουμουνδούρου καθώς φαίνεται πως η κυβέρνηση κινούμενη στο δόγμα «δεν χρειαζόμαστε ένα σύστημα υγείας πολυτελείας» επέτρεψε την αύξηση των ποσοστών θνησιμότητας των διασωληνωμένων ασθενών με Covid τόσο εκτός όσο και εντός των ΜΕΘ.

Είναι ενδεικτικό πως όσοι δεν είχαν την ευκαιρία να νοσηλευθούν στις ΜΕΘ έχασαν τη ζωή τους σε ποσοστό 97,7%, ενώ επίσης όσοι εισήχθησαν στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας κατέληξαν σε ποσοστό 72,7%. «Εδώ γεννάται ένα τεράστιο ερώτημα γιατί ακόμη και μέσα στις ΜΕΘ έχουμε τόσο υψηλά ποσοστά θνησιμότητας» αναφέρουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καταγγέλλοντας την κυβέρνηση πως επέλεξε να μην ενισχύσει το ΕΣΥ. Θυμίζουν δε και τις αναφορές του κ. Πέτσα πως «αν ακούγαμε τον ΣΥΡΙΖΑ θα είχαμε πετάξει λεφτά στις ΜΕΘ» για να τονίσουν πως συνειδητά η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη επέλεξε να μην ενισχύσει τη δημόσια υγεία.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που επικαλείται η Κουμουνδούρου αυτήν την στιγμή στο ΕΣΥ απασχολούνται 10.000 λιγότεροι γιατροί, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό σε σχέση με το 2019! Επίσης σύμφωνα με την έκθεση του ευρωπαϊκού ΕΟΔΥ για την υγειονομική φτώχεια το ποσοστό των πολιτών που ήταν ακάλυπτοι υγειονομικά το 2019 ήταν στο 8% και τώρα υπερβαίνει το 25% με αυξητική τάση.

Η νέα μελέτη Λύτρα κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εκθέτει απολύτως την κυβέρνηση Μητσοτάκη καθώς καταδεικνύει πως με τις επιλογές της αγνόησε τις επισημάνσεις της πρώτης μελέτης για τους κινδύνους θανάτου όσων ασθενών διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ.

Υπενθυμίζεται ότι αρχές Δεκεμβρίου της προηγούμενης χρονιάς ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στη Βουλή όταν ρωτήθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αρνήθηκε ότι όσοι διασωληνώνονται εκτός ΜΕΘ έχουν αυξημένες πιθανότητες να καταλήξουν συγκριτικά με όσους ασθενείς εισάγονται στις ΜΕΘ. Είχε αναφέρει ότι δεν έχει ενδείξεις και μάλιστα προκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα αν έχει εκείνος ενδείξεις να τις παρουσιάσει.

Βεβαίως λίγες ημέρες αργότερα η δημοσιοποίηση της μελέτης Τσιόδρα-Λύτρα και η επιμονή του δεύτερου ότι η μελέτη παραδόθηκε στην κυβέρνηση άφηναν πολλαπλώς εκτεθειμένο το Μέγαρο Μαξίμου όχι μόνο γιατί επιβεβαίωναν τους αυξημένους θανάτους των διασωληνωμένων εκτός ΜΕΘ αλλά και γιατί η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός αρνούνταν ότι είχαν πάρει τη συγκεκριμένη έκθεση στα χέρια τους ή ακόμη και την ύπαρξή της.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

κορονοϊόΜΕΘειδήσεις τώραΕΣΥΣΥΡΙΖΑθάνατοι