Πολιτική|29.09.2022 14:41

Τετραπλό μήνυμα της Αθήνας στην Άγκυρα: Διεθνοποίηση των προκλήσεων και ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος

Newsroom

Τετραπλό μήνυμα εστάλη από την ελληνική κυβέρνηση στην Άγκυρα την Πέμπτη 29 Σεπτεμβρίου, καθώς τόσο σε διπλωματικό όσο και σε επιχειρησιακό επίπεδο η Ελλάδα ξεκαθαρίζει ότι δεν θέλει υψηλούς τόνους στο Αιγαίο αλλά σε κάθε περίπτωση είναι έτοιμη να υπερασπιστεί τα δικαιώματά της εάν αυτό χρειαστεί.

Κυριάκος Μητσοτάκης, Νίκος Δένδιας, Γιάννης Οικονόμου και Νίκος Παναγιωτόπουλος ξεκαθάρισαν ακόμα μία φορά ότι για την Ελλάδα, η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας στα νησιά αποτελεί «κόκκινη» γραμμή, ωστόσο ο διάλογος είναι πάντα επιθυμία της Αθήνας εφόσον γίνεται στη βάση του Διεθνούς Δικαίου.

Μετά τα σαφή μηνύματα που έστειλαν ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αλλά και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, κατά τη διάρκεια της της τελετής ονοματοδοσίας της πυραυλάκατου «Υποπλοίαρχος Βλαχάκος», σειρά πήραν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και ο υπουργός Εξωτερικών, ο οποίος μάλιστα έστειλε το μήνυμά της Αθήνας ενώπιον του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, τον οποίο συνάντησε στο υπουργείο Εξωτερικών.

Όλα αυτά βέβαια την ώρα που ο υπουργός της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογου αποδεικνύει πως η γειτονική χώρα δεν έχει καμία διάθεση να κατεβάσει τους τόνους. Με μία νέα εμπρηστική δήλωση ο κ. Τσαβούσγλου ανέφερε ότι η Τουρκία «θα λάβει τα απαραίτητα μέτρα» επικαλούμενος στρατιωτικό εξοπλισμό των ελληνικών νησιών, θέμα που βρίσκεται μόνιμα στην κορυφή της τουρκικής ατζέντας.

Δένδιας: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινές απειλές από την Τουρκία

Αναφερόμενος στην ανακοίνωση τις τουρκικής ηγεσίας μετά το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας που έγινε με θέμα την Ελλάδα, σύμφωνα με την οποία η Άγκυρα «θα χρησιμοποιήσει όλα τα νόμιμα μέσα και μεθόδους για να προστατεύσει τα συμφέροντά της», τόνισε ότι η Τουρκία πρέπει να σέβεται το Διεθνές Δίκαιο. Υπογράμμισε μάλιστα ότι αυτό συνεπάγεται τουλάχιστον, την εγκατάλειψη της απειλής πολέμου κατά της Ελλάδας, δηλαδή του περιβόητου casus belli.

Ο Νίκος Δένδιας σημείωσε παράλληλα ότι: «η Ελλάδα αντιμετωπίζει καθημερινές απειλές που προέρχονται από τη γείτονά μας, την Τουρκία, υπογραμμίζοντας πάντα τον σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, καθώς και στην αρχή της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας όλων των κρατών».

Αμέσως μετά ο Νίκος Δένδιας είχε επικοινωνία με τον ύπατο εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ, κίνηση που εντάσσεται στην διπλωματική κινητικότητα που εξελίσσεται τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα εξαιτίας της αυξημένης τουρκικής προκλητικότητας.

Οικονόμου: Η Τουρκία βρίσκεται σε υστερία - Δεν θα ακολουθήσουμε αυτόν τον παροξυσμό

Στην ίδια γραμμή και το μήνυμα που έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος έκανε λόγο για παροξυσμό της Τουρκική πλευράς που φτάνει στο επίπεδο της «υστερίας». Υπογράμμισε ωστόσο ότι η χώρα δεν πανικοβάλλεται καθώς έχει σταθερή στρατηγική, αλλά είναι έτοιμη πάντοτε ώστε να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση.

Σημειώνεται ότι για την Παρασκευή έχει προγραμματιστεί η άτυπη σύνοδος των Euromed, οπότε και ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα θέσει το ζήτημα στους υπόλοιπους ηγέτες του ευρωπαϊκού Νότου. Ήδη υπάρχει μία δήλωση στήριξης που προμηνύει την στήριξη των ελληνικών θέσεων από την Γαλλία, ενώ και στην άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα.

Επομένως η διάθεση της Αθήνας είναι ξεκάθαρα η διεθνοποίηση του ζητήματος, έχοντας πάντα στο πλευρό της το Διεθνές Δίκαιο χωρίς ωστόσο να ακολουθεί την Τουρκία στο γαϊτανάκι των προκλητικών δηλώσεων που προορίζονται κυρίως για το εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας ενόψει εκλογών. Πάντως οι διπλωματικές κινήσεις της Αθήνας δεν σημαίνουν ότι η ενίσχυση της αποτρεπτικής ισχύος περνά σε δεύτερη μοίρα, με την τελετή ονοματοδοσίας της νέας πυραυλάκατου που πήρε το όνομα του πεσόντα των Ιμιών θέτει ξεκάθαρα τον τόνο.

Μητσοτάκης για τουρκικές προκλήσεις: Τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο

«Τα σύνορά μας είναι γαλάζια και όχι γκρίζα» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της τελετής ενώ ξεκαθάρισε ότι «τα νερά μας θα μείνουν απόρθητα». Επιπλέον, πρόσθεσε πως «τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, αυτό απαιτούν οι λαοί μας και είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που δεν υπάρχουν», σημείωσε ο πρωθυπουργός αλλά τόνισε ότι κάθε ελληνικό όπλο «αποτελεί δύναμη ειρηνικής αποτροπής, ασπίδα δυναμικής προστασίας των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και της διεθνούς νομιμότητας».

Αναφορικά με την πυραυλάκατο που πήρε το όνομα του πεσόντος στα Ίμια Υποπλοιάρχου Παναγιώτη Βλαχάκου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι είναι πολύ σημαντικό το ότι χτίστηκε από ελληνικά χέρια και πρόσθεσε ότι «το ίδιο το όνομά της δείχνει την εκτίμηση στους ήρωές μας».

Κάνοντας ειδική μνεία στην αποτρεπτική ισχύ των Ενόπλων Δυνάμεων και στο νέο του απόκτημα του Πολεμικού Ναυτικού ανέφερε: «η πυραυλάκατος θα ταξιδεύει παντού την αλήθεια της ιστορίας, ότι τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο σε μια ιερή αποστολή στην οποία θα ενταχθούν τρεις φρεγάτες Belh@rra και 4 ανανεωμένες ΜΕΚΟ. Το Πολεμικό Ναυτικό γίνεται πιο ισχυρό όπως και η Πολεμική Αεροπορία με τα Rafale και τα αναβαθισμένα F-16 Viper, ενώ και ο Στρατός εκσυγχρονίζει το δυναμικό του με σχέδιο».

Παναγιωτόπουλος: Η πολιτική ηγεσία περιβάλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τη στρατιωτική ηγεσία

«Η πολιτική ηγεσία περιβάλει με απόλυτη εμπιστοσύνη τη στρατιωτική ηγεσία. Τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων, όλη τη στρατιωτική ηγεσία», τόνισε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, σήμερα, από τον Σκαραμαγκά, κατά την τελετή ονοματοδοσίας της πυραυλακάτου «Βλαχάκος».

«Αυτή η ηγεσία», πρόσθεσε αναφερόμενος στη στρατιωτική ηγεσία, «έχει ήδη αποδείξει ότι μπορεί στα δύσκολα. Αυτή, λοιπόν, την ώρα, που η απειλή εναντίον της χώρας είναι κάτι παραπάνω από ορατή, οφείλουμε όλοι, ο καθένας όπως μπορεί και στο μέτρο της ευθύνης που του αναλογεί, να συνδράμουμε τη στρατιωτική ηγεσία ώστε να επιτελεί απερίσπαστη το έργο της, δηλαδή να θωρακίζει τη χώρα».

Όσον αφορά την πυραυλάκατο «Βλαχάκος», ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε ότι αποτελεί «έναν ακόμη πολλαπλασιαστή ισχύος στην αποτρεπτική ικανότητα των Ενόπλων Δυνάμεων», ενώ αποδεικνύει στην πράξη τη βούληση της κυβέρνησης για «ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού με τεχνολογίες αιχμής».

«Εδώ και τρία χρόνια πραγματοποιείται κοσμογονία στην αναβάθμιση του Πολεμικού Ναυτικού», επεσήμανε ο κ. Παναγιωτόπουλος και συμπλήρωσε: «Έχει γίνει πολύ δουλειά πίσω μας και έρχεται ακόμα πιο σκληρή δουλειά μπροστά μας. Η δράση προκαλεί κριτική, πολλές φορές περισσότερη από την αδράνεια».

Ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, ανέφερε ότι «η σημερινή ημέρα σηματοδοτεί έναν ακόμη σταθμό στην αλματώδη και πρωτοφανή προσπάθεια της χώρας για την ενίσχυση των ελληνικών όπλων σε ξηρά, θάλασσα και αέρα».

Σημείωσε ότι η ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων καθιστά «την Ελλάδα ισχυρότερη και ικανότερη στον αμυντικό τομέα» ενώ μίλησε για τους εργαζόμενους της Ελευσίνας τονίζοντας ότι «δεν θα φτάναμε στο σημερινό αποτέλεσμα χωρίς τον μόχθο τους». Δεν παρέλειψε, δε, να ευχαριστήσει και τα στελέχη του Πολεμικού Ναυτικού για την απόδοση του πλοίου στον στόλο.

Τα χαρακτηριστικά του πλοίου

Η Πυραυλάκατος «Βλαχάκος» που φέρει τιμητικά το όνομα του ήρωα των Ιμίων ολοκληρώνει το σχετικό πρόγραμμα ενίσχυσης του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ πρόκειται για ένα ταχύ σκάφος, το οποίο όμως είναι οπλισμένο «σαν αστακός».

Πρόκειται επομένως για μία πολύτιμη προσθήκη του ελληνικού στόλου, που έρχεται σε μία κρίσιμη περίοδο για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, καθώς το Πολεμικό Ναυτικό αντιμετωπίζει αυξημένες ανάγκες λόγω των αδιάκοπων τουρκικών προκλήσεων.

Πυραυλάκατοι (ΤΠΚ) τύπου ΡΟΥΣΣΕΝ
Τα βασικά χαρακτηριστικά τους:

  • Διαστάσεις: 61,9 / 9,5 / 2,8 μέτρα
  • Εκτόπισμα: 670 τόνους
  • Πρόωση:4 MTU 16V 595 TE 90
  • Ταχύτητα: 34,5 κόμβοι
  • Πλήρωμα: 45

Οπλισμός:

  • 8 Κ/Β Ε-Ε Exocet MM-40 Blk2 / Blk3
  • 1 πυροβόλο 76mm / 62 Super Rapido της OTOBREDA
  • 2 πυροβόλα 30mm της OTOBREDA
  • 1 αντιβληματικό σύστημα (CIWS) GLMS RAM το οποίο φέρει 21 Κ/Β

Οι υπόλοιπες έξι πυραυλάκατοι τύπου ΡΟΥΣΣΕΝ είναι οι εξής:

  • Υποπλοίαρχος ΡΟΥΣΣΕΝ - Ρ-67
  • Υποπλοίαρχος ΔΑΝΙΟΛΟΣ - Ρ-68
  • Υποπλοίαρχος ΚΡΥΣΤΑΛΛΙΔΗΣ - Ρ-69
  • Υποπλοίαρχος ΓΡΗΓΟΡΟΠΟΥΛΟΣ - Ρ-70
  • Υποπλοίαρχος ΡΙΤΣΟΣ - P-71
  • Υποπλοίαρχος ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΗΣ - P-78

Ακραία δήλωση Τσαβούσογλου: «Ενώ η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά, εμείς θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα»

Την ίδια στιγμή,  οι αντιδράσεις της Τουρκίας κατά της Ελλάδας συνεχίζουν να διαδέχονται η μία την άλλη. Σήμερα τη σκυτάλη πήρε ο υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου στην επαρχία Ντενιζλί, όπου αναφέρθηκε στα ζητήματα με την Ελλάδα.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Τουρκία δεν θα κάτσει με τα χέρια σταυρωμένα όσο τα νησιά του Αιγαίου εξοπλίζονται. «Ενώ η Ελλάδα εξοπλίζει τα νησιά αντίθετα με το διεθνές δίκαιο, εμείς δεν θα μείνουμε με σταυρωμένα τα χέρια, κι εμείς θα κάνουμε τα απαραίτητα βήματα. Θα πάρουμε κι εμείς τα κατάλληλα μέτρα. Από την άλλη, γνωρίζετε ότι οι ΗΠΑ έχουν αφήσει την ουδέτερη στάση τους και κάνουν βήματα υπέρ της Ελλάδας. Στο παρελθόν ακολουθούσαν ισορροπημένη πολιτική», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός, ο οποίος στη συνέχεια επιτέθηκε κατά των ΗΠΑ για την Κύπρο και δήλωσε ότι επίσης η Τουρκία θα στηρίξει το ψευδοκράτος.

«Επιπλέον, έχουν άρει το εμπάργκο όπλων τους στην νότια Κύπρο. Επομένως, κι εμείς ως εγγυήτρια χώρα θα προβούμε -πρώτα ο Αλλάχ- στις αναγκαίες ενισχύσεις στην ΤΔΒΚ. Για να διασφαλίσουμε τα δικά μας συμφέροντα και την ασφάλειά μας τόσο στο Αιγαίο όσο και στην Κύπρο, αλλά και για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των Τ/Κ θα κάνουμε τα αναγκαία βήματα με αποφασιστικότητα», δήλωσε.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας χθες. Εδώ, εξετάσαμε τα θέματα που αφορούν στενά την Τουρκία, την εξωτερική μας πολιτική και την πολιτική ασφάλειας μαζί. Μπορεί να έχετε παρακολουθήσει ήδη τη δήλωση που έγινε μετά τη συνεδρίαση του ΣΕΑ. Η Τουρκία θα συνεχίσει να προστατεύει τα συμφέροντα της χώρας και του έθνους μας. Ο κόσμος αλλάζει πολύ γρήγορα. Υπάρχουν επιπτώσεις από αυτή την ταχεία αλλαγή. Όπως είπα και πριν, υπάρχουν συγκρούσεις γύρω μας, υπάρχουν πόλεμοι, υπάρχει μεταναστευτικό πρόβλημα, υπάρχει ενεργειακή κρίση, υπάρχει επισιτιστική κρίση. Υπάρχουν πολλά προβλήματα. Ως εκ τούτου, θα καταβάλουμε προσπάθειες για να ελαχιστοποιήσουμε τις επιπτώσεις αυτών των κρίσεων.

Επομένως, δυστυχώς, το σύστημα σήμερα δεν μπορεί να συμβάλει στις λύσεις των προβλημάτων του κόσμου. Αυτό προσπαθεί να εξηγήσει ο πρόεδρός μας, όταν λέει ότι ο κόσμος είναι μεγαλύτερος από 5 και ένας πιο δίκαιος κόσμος είναι δυνατός. Επομένως, υπάρχουν φορείς που δραστηριοποιούνται στην επίλυση των προβλημάτων, όταν το διεθνές σύστημα έχει αποδυναμωθεί. Η Τουρκία βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για αυτά τα θέματα. Υπάρχουν προβληματικοί τομείς στην περιοχή μας, όπως ο πόλεμος της Ουκρανίας, η Συρία και η Λιβύη. Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για την επίλυση αυτών των προβλημάτων εδώ», δήλωσε, ενώ προανήγγειλε ότι τη Δευτέρα, με τον Τούρκο υπουργό Εθνικής Άμυνας και άλλους υπουργούς που ορίστηκαν από τον Τούρκο πρόεδρο ως ειδικοί απεσταλμένοι θα επισκεφθούν τη Λιβύη για το σκοπό αυτό.

«Μας περιμένει μια έντονη εξωτερική πολιτική το επόμενο διάστημα. Πρέπει να είμαστε ενεργοί παντού στον κόσμο. Έχουμε να παρακολουθήσουμε πολύ σημαντικές συναντήσεις και συνόδους κορυφής. Θα παρευρεθούμε σε όλες αυτές. Ας ελπίσουμε ότι θα έχουμε την ευκαιρία να μοιραστούμε τις σκέψεις και τις εντυπώσεις της Τουρκίας για αυτά τα θέματα. Σήμερα έχουμε το 5ο μεγαλύτερο διπλωματικό δίκτυο στον κόσμο με 255 αποστολές. Και θα προσπαθήσουμε να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας σε όλο τον κόσμο. Φυσικά, όταν υπάρχουν απειλές εναντίον μας, θα λάβουμε τα απαραίτητα μέτρα για την εξάλειψή τους. Θα συνεχίσουμε επίσης με αποφασιστικότητα τον αγώνα μας κατά της τρομοκρατίας».

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Κυριάκος Μητσοτάκηςειδήσεις τώραΜεβλούτ ΤσαβούσογλουΤουρκίαΝίκος ΔένδιαςΓιάννης Οικονόμου