Πολιτική|05.10.2022 07:33

ΣΥΡΙΖΑ: Εστιάζει στην στήριξη των συνταξιούχων και καταγγέλλει τον Μητσοτάκη για «ψέματα, χυδαιότητες και διχασμό»

Βούλα Κεχαγιά

Λίγο πριν ολοκληρωθεί η τελευταία του τηλεοπτική συνέντευξη την προηγούμενη εβδομάδα ο Αλέξης Τσίπρας σχολίασε στους παρουσιαστές πως δυστυχώς λόγω χρόνου δεν τού δόθηκε η  ευκαιρία να μιλήσει για το θέμα των συνταξιούχων. Την ευκαιρία ωστόσο αυτήν την δημιούργησε χθες καλώντας τους εκπροσώπους των συνταξιοδοτικών οργανώσεων και ομοσπονδιών στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην Κουμουνδούρου.

Ήταν μία κίνηση που αφενός δείχνει πως η αξιωματική αντιπολίτευση εστιάζει στην κοινωνική ομάδα των συνταξιούχων που κατά τη γνώμη του έχει εξαπατηθεί διπλά από την κυβέρνηση Μητσοτάκη και αφετέρου ότι ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται αποφασισμένος να κάνει πράξη τις δεσμεύσεις του προς τους συνταξιούχους όπως τις ανέπτυξε τον προηγούμενο Σεπτέμβριο στη Θεσσαλονίκη.

Ο σκοπός είναι διπλός: Η ανάδειξη του κοινωνικού πρόσημου μιας πολιτικής που στηρίζει τους ηλικιωμένους που βασίζονται μόνο στη σύνταξή τους για να επιβιώσουν και η εκλογική «αφύπνιση» μιας μεγάλης κοινωνικής ομάδας που με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών αλλά και τις μετρήσεις της κοινής γνώμης έδειχνε μέχρι πρότινος την προτίμησή της στη ΝΔ.

Εξ αυτού του λόγου ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στις συζητήσεις που είχε με τους προέδρους των Ομοσπονδιών και Ενώσεων Συνταξιούχων όχι μόνο επανέλαβε τη δέσμευσή του για επαναφορά της 13ης σύνταξης και την απόδοση των αναδρομικών σε τρεις ετήσιες δόσεις, αλλά συγχρόνως τούς είπε ότι πρέπει πράγματι να αντιμετωπιστούν τα όποια προβλήματα σχετίζονται με την προσωπική διαφορά και συνδέονται με τις αυξήσεις της τιμαριθμικής αναπροσαρμογής στις συντάξεις. Χωρίς βεβαίως να παραλείψει να θυμίσει πως ο κ. Μητσοτάκης κατήργησε τη 13η σύνταξη που είχε υποσχεθεί ότι θα διατηρήσει και συγχρόνως για το θέμα των αναδρομικών πως η κυβέρνηση της ΝΔ καλούσε τους συνταξιούχους να μην κάνουν προσφυγές για την επιστροφή τους. Τούς είπε βέβαια και κάτι άλλο. Ότι η κυβέρνηση τούς αποφεύγει και προτιμά να διαπραγματεύεται με τον κ. Αυτιά για τους συνταξιούχους παρά με τους εκπροσώπους τους. 

Όλα αυτά την ώρα που ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε χθες την παραμικρή κίνηση σε σχέση με το σκάνδαλο της υπόθεσης «Μαραβέγια», αλλά προτίμησε μιλώντας στην κοινοβουλευτική του ομάδα «να πείσει-κατά τον ΣΥΡΙΖΑ- τους βουλευτές του να βγουν από τη λευκή απεργία και να τον στηρίξουν». Μετά την εισήγηση του πρωθυπουργού προς τους βουλευτές και την αναφορά του πως η αντιπολίτευση «επινοεί θανάτους» η Κουμουνδούρου θεωρεί δεδομένο ότι στην πορεία προς τις εκλογές ο κ. Μητσοτάκης θα προχωρήσει «με ψέματα, χυδαιότητες και διχασμό». Κατά την αντιπολίτευση η στάση αυτή είναι συμβατή με ένα παράλληλο σύμπαν, στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης αυτοθαυμάζεται για την ενέργεια, την ώρα που ο κόσμος αδυνατεί να πληρώσει λογαριασμούς, καύσιμα και σούπερ μάρκετ, η ΔΕΗ και οι πάροχοι κάνουν πάρτι υπερκερδών και ο ίδιος απλά επιδοτεί την αισχροκέρδεια.

Kύκλοι του κόμματος αναφέρουν πως την ίδια ώρα που ο πρωθυπουργός από τη μία προσπαθούσε να πείσει τους βουλευτές του να τον στηρίξουν λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών και από την άλλη ζητούσε σεμνότητα από τα στελέχη της ΝΔ, ένα ακόμη γαλάζιο στέλεχος, ο διοικητής της ΔΥΠΑ έδινε στον εαυτό του αύξηση 1.000 ευρώ το μήνα κι ένας υπουργός ο κ. Γεωργιάδης είχε πιαστεί με τη γίδα στην πλάτη, εγκρίνοντας χρηματοδότηση 4,2 εκατομμύρια ευρώ για εταιρεία του βουλευτή της ΝΔ κ. Μαραβέγια που συστάθηκε με κεφάλαιο 5.000 ευρώ

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

συνταξιούχοιειδήσεις τώραΣΥΡΙΖΑΚωνσταντίνος ΜαραβέγιαςΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης Τσίπρας