Πολιτική|07.10.2022 07:42

ΣΥΡΙΖΑ: Το αίτημα Τσίπρα στην ΕΕ για κυρώσεις στην Τουρκία και η ανησυχία Οικονόμου

Βούλα Κεχαγιά

«Θα διεκδικήσει η κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης από την ΕΕ την επιβολή κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας;» Το ερώτημα τίθεται επιτακτικά από την αξιωματική αντιπολίτευση με στόχο να καταδείξει πως μπροστά στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα απαιτείται ενεργή εξωτερική πολιτική. 

Ως εκ τούτου όταν ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε στην Πράγα, στον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ, αλλά και στους Ευρωπαίους σοσιαλιστές το ζήτημα της αναγκαιότητας να αποφασίσει άμεσα η ΕΕ για την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία έδειξε πως ο ίδιος διεκδικεί την ώρα που ο πρωθυπουργός επιμένει πως οι κυρώσεις δεν αποτελούν στρατηγική επιλογή της κυβέρνησής του. Εξ αυτού του λόγου άλλωστε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είπε ότι και από την πλευρά της η Αθήνα θα πρέπει να αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο στη βάση των προβλέψεων του Διεθνούς Δικαίου. Παράγοντες της Κουμουνδούρου σχολίαζαν για το θέμα πως «η επιθετικότητα του Ερντογάν μπορεί να καμφθεί μόνο με την απειλή κυρώσεων, ενώ η επέκταση των χωρικών υδάτων νοτίως της Κρήτης ακυρώνει στην πράξη το τουρκολυβικό Σύμφωνο».

Κατά τις πληροφορίες στη συνάντησή του με τον Ευρωπαίο αξιωματούχο ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να περιορίζεται σε δηλώσεις απέναντι στην κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα με αιχμή το πρόσφατο τουρκολυβικό Σύμφωνο, αλλά οφείλει να υιοθετήσει άμεσα πακέτο κυρώσεων στη βάση του πλαισίου του 2019. Ως προς αυτό ανέφερε ότι το πακέτο θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας. Η χώρα μας επίσης από την πλευρά της θα αποφασίσει για την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο. Εκ παραλλήλου ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να πιέσει την Τουρκία να επιστρέψει στο δρόμο της διπλωματίας με την Ελλάδα και στη βάση ενός νέου πλαισίου ευρωτουρκικών σχέσεων.

Ανησυχία Οικονόμου για την υπεράσπιση των εθνικών δικαιωμάτων βλέπουν στην Κουμουνδούρου

Στην Αθήνα πάντως ο κυβερνητικός εκπρόσωπος υποδέχτηκε με …συστάσεις τις πρωτοβουλίες του Αλέξη Τσίπρα σχολιάζοντας μεταξύ άλλων ότι καλό θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να είχε ψηφίσει τα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας.

Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ο κ. Οικονόμου έδειξε να ανησυχεί πολύ που ο Αλέξης Τσίπρας υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Και μάλιστα η Κουμουνδούρου κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να απαντήσει εάν ο κ. Μητσοτάκης θα διεκδικήσει επιτέλους κυρώσεις εις βάρος της τουρκικής επιθετικότητας και αν θα προβεί σε επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο: ‘Εκτός κι αν αισθάνεται δικαιωμένος (ο κ. Μητσοτάκης) με την στρατηγική να δίνει τα πάντα στους συμμάχους χωρίς ανταλλάγματα και η Τουρκία να συνάπτει νέες παράνομες συμφωνίες με τη Λιβύη παραβιάζοντας κατάφορα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα.

Ζοζέπ ΜπορέλκυρώσειςΤουρκίαΑλέξης ΤσίπραςΠράγαειδήσεις τώρα