Πολιτική|07.10.2022 07:48

Μήνυμα Ακάρ: Εξέτασε το βρετανικό μαχητικό Eurofighter Typhoon γιατί δεν μπορεί να αγοράσει F-16

Newsroom

Ο Τούρκος υπουργός Εθνικής Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, εξέτασε από κοντά το μαχητικό αεροπλάνο Eurofighter Typhoon της βρετανικής Πολεμικής Αεροπορίας στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Αγγλία.

Ο Χουλουσί Ακάρ αφού συναντήθηκε με το Βρετανό υπουργό Άμυνας, Μπεν Γουάλας, επισκέφθηκε την αεροπορική βάση Coningsby της Βρετανικής Βασιλικής Αεροπορίας (RAF). Ο Τούρκος υπουργός άμυνας είδε το πιλοτήριο του Eurofighter Typhoon Fighter και εξέτασε το αεροσκάφος από κοντά.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του SavunmaSanayiST.com ενώ ο υπουργός Ακάρ εξέταζε το αεροπλάνο, τον συνόδευε ο υποστράτηγος της Αεροπορίας Εργκίν Ντιντς, Γενικός Διευθυντής Υπηρεσιών Διαχείρισης στο τουρκικό υπουργείο Εθνικής Άμυνας. Ο Χουλουσί Ακάρ έλαβε επίσης πληροφορίες για το αεροπλάνο από τον Βρετανό αξιωματικό, τον πιλότο του αεροπλάνου Typhoon.

Όπως είναι γνωστό, η Τουρκία έχει εξαιρεθεί από το Πρόγραμμα Joint Strike Fighter (JSF) F-35 Lightning II από τον Σεπτέμβριο του 2021. Παράλληλα, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας απηύθυνε αίτημα προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στο πλαίσιο της «επείγουσας ανάγκης για επιχειρήσεις» για 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 Block 70 και 79 κιτ εκσυγχρονισμού.

Eurofighter-Typhoon

Ωστόσο, εδώ και λίγο καιρό, η Βουλή των Αντιπροσώπων και η Γερουσία των ΗΠΑ θέτουν κάποιες δυσκολίες στην Τουρκία για την εν λόγω πώληση. Εκπρόσωποι και Γερουσιαστές έχουν ετοιμάσει διάφορα νομοσχέδια για να εμποδίσουν την Τουρκία να χρησιμοποιήσει τα αεροπλάνα που θα προμηθεύονται κατά της Ελλάδας. Υπάρχει πιθανότητα αυτά τα νομοσχέδια να συμπεριληφθούν στον Νόμο περί Εξουσιοδότησης Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ του 2023 και να έχουν τη φύση του νόμου.

Σχετικά με αυτό, ο πρόεδρος Ερντογάν είχε δηλώσει πρόσφατα ότι στην αντίθετη περίπτωση «θα φροντίσουμε τον εαυτό μας».

Μετά το 4,5 γενιάς F-16 Block 70, πιστεύεται ότι το Eurofighter Typhoon είναι το ιδανικό αεροσκάφος που μπορεί να προμηθευτεί η Τουρκία. Το Eurofighter Typhoon, το οποίο έχει πολύ πιο προηγμένη δομή από το F-16 Block 70, έχει ικανότητα μάχης αέρα-αέρος.

Μπορεί να αντιμετωπίσει τα ελληνικά F-16 Block 70s;

Θεωρείται ότι το Typhoon μπορεί να αντιμετωπίσει τόσο τα ελληνικά αεροσκάφη F-16 Block 70s όσο και τα αεροσκάφη Rafale.

Τα πολεμικά αεροσκάφη Typhoon που ανήκουν στη βρετανική Πολεμική Αεροπορία συμμετείχαν πρόσφατα στην άσκηση ANATOLIAN EAGLE 2022 που πραγματοποιήθηκε στο Ικόνιο και πιλότοι της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας είχαν την ευκαιρία να εξετάσουν από κοντά τα αεροσκάφη Typhoon.

Χουλούσι Ακάρειδήσεις τώραΤουρκία