Πολιτική|08.10.2022 07:17

ΣΥΡΙΖΑ: Σκλήρυνση της στάσης της ΕΕ έναντι της Τουρκίας ζητεί ο Τσίπρας - «Αρραγές εθνικό μέτωπο κατά των προκλήσεων»

Βούλα Κεχαγιά

Σκλήρυνση της στάσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέναντι στην Τουρκία και ενεργοποίηση των αντανακλαστικών της κυβέρνησης αξιώνει ο Αλέξης Τσίπρας σε μία χρονική στιγμή που ο Ερντογάν δείχνει με κάθε ευκαιρία πως θα συνεχίσει να κλιμακώνει τόσο τη ρητορική του απέναντι στη χώρα μας όσο και την επιθετικότητά του.

Έντονη ανησυχία Τσίπρα για τα ελληνοτουρκικά

O πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δείχνει πως ανησυχεί για τις εξελίξεις χωρίς να αποκλείει την πιθανότητα να υπάρξει ένα θερμό κι ενδεχομένως σοβαρό επεισόδιο με την γειτονική μας χώρα.

Εξ αυτού του λόγου κατά την πρόσφατη παρουσία του στην Πράγα έθεσε σε όλους τους τόνους την αναγκαιότητα να ληφθούν αποφάσεις για την επιβολή κυρώσεων προς την Τουρκία. Ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η εξωτερική πολιτική πρέπει να έχει αρχή, μέση και τέλος, δηλαδή συγκεκριμένο σχεδιασμό. Ως εκ τούτου πιστεύει ότι το να λέει ο πρωθυπουργός της χώρας τα αυτονόητα, ότι δηλαδή θα υπερασπιστούμε τα δίκαιά μας και ότι δεν θα ανεχθούμε την αμφισβήτηση της εθνικής μας κυριαρχίας δεν είναι αρκετό.

Μάλιστα φέρνει ως παράδειγμα τη «δραστηριότητα» του Oruc Reis στο Αιγαίο αλλά και το τουρκολυβικό Σύμφωνο για να επισημάνει ότι τέτοιες κινήσεις δεν απείλησαν την κυριαρχία αλλά τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Επομένως, όπως έχει πει στις δημόσιες τοποθετήσεις του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία το κρίσιμο για τη χώρα είναι να έχει μία ενεργή εξωτερική πολιτική και διπλωματία. Εν προκειμένω και μάλιστα μετά την τουρκολυβική συμφωνία για τους υδρογονάνθρακες ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι η Ελλάδα -συνδυαστικά με τις κυρώσεις προς την Τουρκία- μπορεί να επεκτείνει τα χωρικά μας ύδατα στη Νότια Κρήτη διότι μ’ αυτόν τον τρόπο ακυρώνεται στην πράξη και η δυνατότητα του τουρκολυβικού συμφώνου. Επιπλέον, θεωρεί ότι η ελληνική κυβέρνηση και ο κ. Μητσοτάκης όφειλαν να ζητήσουν από την ΕΕ να αποφασίσει κυρώσεις κατά της Τουρκίας οι οποίες και θα ενεργοποιηθούν εφόσον η γειτονική χώρα ξαναπροκαλέσει ή ξεκινήσει έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού. Αυτά είπε ο Αλέξης Τσίπρας στους ευρωσοσιαλιστές αλλά και στον ύπατο εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας Ζοζέπ Μπορέλ.

Διασαφηνίζει δε σε όλους τους τόνους πως απέναντι στην ρητορική έξαρση του Τούρκου Προέδρου και στην προκλητικότητά του υπάρχει ένα αρραγές εθνικό μέτωπο. Εξ αυτού του λόγου προσφάτως (τηλεοπτική συνέντευξη) έστειλε σαφές μήνυμα και στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι απέναντι στην απειλή της εθνικής μας κυριαρχίας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων «είμαστε όλοι ενωμένοι».

Επί της ουσίας απαντώντας και στο «Μητσοτάκης γιοκ» του Ερντογάν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέλησε να διαμηνύσει στον Τούρκο πρόεδρο ότι όλα τα πολιτικά κόμματα στη χώρα είναι ενωμένα, ότι υπάρχει αρραγές μέτωπο απέναντι στην προκλητικότητά του γι’ αυτό και δεν θα πρέπει να θεωρεί ότι επειδή ο κ. Μητσοτάκης είναι αδύναμος ότι δεν έχει απέναντί του ολόκληρο τον ελληνικό λαό.

Με βάση όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας ασκεί κριτική στην κυβέρνηση για τη στάση της και αξιώνει από τον Έλληνα πρωθυπουργό να υπερασπίζεται τα δικαιώματα της Ελλάδας σε ευρωπαϊκό επίπεδο και να μην περιορίζεται σε καταγγελτικές δηλώσεις. Καλώντας την κυβέρνηση να διεκδικήσει κυρώσεις εις βάρος της τουρκικής επιθετικότητας και να προβεί σε επέκταση των χωρικών υδάτων της Ελλάδας στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ελληνοτουρκικάΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπραςτουρκικές προκλήσειςειδήσεις τώρα