Πολιτική|20.10.2018 11:22

Ορκίζεται Υπουργός Εξωτερικών ο Αλέξης Τσίπρας

Newsroom

Στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας μεταβαίνει ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να ορκιστεί και ως υπουργός Εξωτερικών με πολιτικό όρκο. Ακολούθως θα μεταβεί στο υπουργείο Εξωτερικών, όπου και θα πραγματοποιηθεί η τελετή παράδοσης-παραλαβής με τον πρώην υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά.

Ζόραν Ζάεφ: «Eίναι μια ιστορική μέρα για τη χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία»  

Aμέσως μετά το τέλος της πρώτης ψηφοφορίας δήλωσε πως «είναι μια ιστορική μέρα για τη χώρα μας. Μαζί γράψαμε ιστορία». «Το ταξίδι μας για ένα καλύτερο μέλλον, για ένταξη στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, ξεκίνησε. Επίκειται η κοινοβουλευτική διαδικασία για την εναρμόνιση των τροπολογιών του Συντάγματος. Θα εργαστούμε για τη συμφιλίωση, τη συγχώρεση και την εθνική ενότητα», ανέφερε ο Ζόραν Ζάεφ.

«Το κοινοβούλιο ακολουθώντας την θέληση του λαού μας, με πλειοψηφία 2/3 εξασφάλισε να διαβούμε τις ανοικτές πύλες προς τις μεγαλύτερες ενώσεις της δύσης και του κόσμου, δήλωσε ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ.

Ο Ζόραν Ζάεφ ευχαρίστησε όλους τους βουλευτές γι΄ αυτήν τη ιστορική όπως τη χαρακτήρισε απόφαση . «Ιδιαιτέρως θέλω να συγχαρώ τους βουλευτές από τις τάξεις του VMRO –DPMNE που επέδειξαν θάρρος , έβαλαν πάνω από το κομματικό συμφέρον το συμφέρον της χώρας και ψήφισαν ΝΑΙ» είπε ο Ζάεφ.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης 80 βουλευτές, σε σύνολο 117, ψήφισαν υπέρ της πρότασης, ενώ ανάμεσά τους υπήρξαν και 8 βουλευτές της αντιπολίτευσης. 

Το tweet Καμμένου για την ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ

Ο Πάνος Καμμένος το βράδυ της Παρασκευής με ανάρτηση του στο Twitter τοποθετήθηκε για το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας. «Ποιός θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολες προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι» έγραψε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Ποιός θα φανταζόταν ότι στην Ευρώπη των αξιών και της δημοκρατίας οποίος δεν ψηφίζει κατά τις εντολες προφυλακίζεται και οποίος συμμορφώνεται παίρνει μπόνους 2.000.000€ μαύρο χρήμα. Ντρέπομαι

— Panos Kammenos (@PanosKammenos) 19 Οκτωβρίου 2018

Το παρασκήνιο της παραίτησης Κοτζιά

Το ζήτημα που οδήγησε στην παραίτηση φαίνεται πως άρχισε να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, τη στιγμή που ο κ. Κοτζιάς αποφάσισε να τα "βροντήξει", ενώ ακόμη βρισκόταν σε εξέλιξη η συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, με τον πρωθυπουργό να συνοψίζει πως η κυβέρνηση παραμένει προσηλωμένη στην υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Όπως αποκάλυψε το Έθνος, ο υπουργός των Εξωτερικών βγήκε από την αίθουσα του Υπουργικού Συμβουλίου, περίπου ένα τέταρτο πριν από τη λήξη της συνεδρίασης με εμφανή ένταση στο πρόσωπό του και κατευθύνθηκε σκυθρωπός στο ασανσέρ του πρώτου ορόφου.

Ακριβώς πίσω του, τον ακολούθησε ο υπουργός Μεταφορών και Υποδομών, Χρήστος Σπίρτζης, ο οποίος ακούστηκε να ζητά να συνεννοηθούν για κάποιο θέμα, ενδεχομένως για κάποιο υπηρεσιακό ζήτημα, όμως ο κ. Κοτζιάς ήταν αρνητικός. "Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή τώρα", ακούστηκε η φωνή του πρώην υπουργού μέσα από το ασανσέρ και ενώ ο κ. Σπίρτζης προσπαθούσε να του μιλήσει κρατώντας την πόρτα μισάνοιχτη.

Οι υπόλοιποι υπουργοί εξήλθαν από την αίθουσα του Υπουργικού λίγη ώρα αργότερα, όπως και ο πρωθυπουργός άλλωστε, φανερώνοντας από την απροθυμία τους να μιλήσουν, πως είχε προηγηθεί μια δύσκολη συνεδρίαση.

Οι πληροφορίες από παριστάμενους υπουργούς που είδαν τη σκηνή της έντασης να διαδραματίζεται μπροστά τους, επιμένουν ότι αποχωρώντας από το Υπουργικό ο κ. Κοτζιάς, έσκυψε και είπε κάτι στον Πρωθυπουργό, το οποίο ωστόσο δεν άκουσε κανείς. Ο ΄Πρωθυπουργός δεν αντέδρασε και συνέχισε την καταληκτική παρέμβασή του, προς τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου.

Όμως με βάση τις πληροφορίες, που εμφανίζουν τον κ. Κοτζιά να μην έχει επικοινωνήσει με τον Αλέξη Τσίπρα έως τη στιγμή της παραίτησής του, όπως επίσης και τον πρωθυπουργό να μην επιδιώκει επαφή με τον υπουργό των Εξωτερικών, εκτιμάται πως τα λόγια της αποχώρησής του παραιτηθέντος προκάλεσαν έντονο προβληματισμό στον πρωθυπουργό.

Και όχι μόνο προβληματισμό, αλλά και παγωμάρα. Εξ αυτού του λόγου μάλιστα, το βράδυ της ίδιας ημέρας κύκλοι της κυβέρνησης θύμιζαν πως ο Αλέξης Τσίπρας είπε με αυστηρό τόνο προς όλους πως "Θέλω καθαρούς λογαριασμούς. Ως εδώ".

Νίκος ΚοτζιάςΖόραν ΖάεφΑλέξης ΤσίπραςΥπουργός ΕξωτερικώνΣυμφωνία ΠρέσπεςΠροκόπης Παυλόπουλος