Πολιτική|02.11.2018 14:46

Πιτσιόρλας: Από τον Ιανουάριο η επιδότηση στεγαστικών δανείων

Κατερίνα Τζαβάρα

Τη δρομολόγηση της εφαρμογής μέτρου που θα δώσει ανάσα σε χιλιάδες οικογένειες ανακοίνωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας από τη Βουλή. Από την 1η Ιανουαρίου του 2019 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της επιδότησης δόσεων των «κόκκινων» στεγαστικών δανείων σε ποσοστό που θα φθάνει ακόμα και στο 95% για οικογένειες με ετήσιο εισόδημα έως 8.500 ευρώ.

Όπως χαρακτηριστικά είπε: «Η επιδότηση του στεγαστικού δανείου σημαίνει ότι τα δάνεια θα εξυπηρετούνται» χωρίς να απαιτείται αίτηση από τον δανειολήπτη αφού η επιδότηση θα χορηγείται απευθείας σε συνεννόηση με τις τράπεζες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Στέργιος Πιτσιόρλας, απαντούσε σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΙΝΑΛ, Γιώργου Καρρά, που έκανε λόγο για κυβερνητική παραπληροφόρηση και ζήτησε να επεκταθούν τα μέτρα δικαστικής προστασίας που ισχύουν για τους οφειλέτες με κόκκινα δάνεια και στους εγγυητές.

Ο κ. Πιτσιόρλας σημείωσε στην απάντησή του ότι πρόκειται για ένα από μία σειρά βελτιωτικών μέτρων που περιλαμβάνονται στο πολυνομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε τον περασμένο Ιούνιο για την προστασία των δανειοληπτών με κόκκινα δάνεια. Δίνοντας διευκρινίσεις σε αιτιάσεις του κ. Καρρά για το ότι με τη λήξη του νόμου Κατσέλη «θα μείνουν εκτεθειμένοι χιλιάδες οφειλέτες με κόκκινα δάνεια», είπε χαρακτηριστικά ότι «καμία παραπλάνηση δεν υπήρξε από την κυβέρνηση. Υπάρχει γενική και επαρκής προστασία για όλους. Και για τους πρωτοφειλέτες και για τους εγγυητές. Κάνουμε το μέγιστο που μπορεί να γίνει. Έχουμε παράλληλα μια νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα στους εγγυητές να προστατευθούν. Με την κατάθεση της αίτησης τους στον εξωδικαστικό μηχανισμό παύει εναντίον τους κάθε διαδικασία πλειστηριασμού. Μέχρι στιγμής, έχουμε διαμορφώσει ένα επαρκές νομοθετικό πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας και αυτό δεν θα διαταραχθεί όσο είναι αυτή η κυβέρνηση», αντέτεινε ο κ. Πιτσιόρλας.

οικογένειεςΣτέργιος Πιτσιόρλαςκόκκινα δάνεια