Πολιτική|12.10.2022 20:45

Πώς αποτυπώνεται στην Τουρκία η απόφαση της Γερουσίας για τα F-16 - «Σοκ και κρύο ντους για την Ελλάδα», λένε τα ΜΜΕ

Μαρία Ζαχαράκη

Από τη μία ενθουσιώδες, από την άλλη ρεβανσιστικό χαρακτηρίζεται το κλίμα στην Τουρκία, καθώς με αφορμή τις αποφάσεις για τα F-16, όλοι μιλούν για υποχώρηση και για ένα μεγάλο βήμα προς τα πίσω των ΗΠΑ, επιμένοντας ότι οι 2 όροι για την πώληση F-16 στην Τουρκία αφαιρέθηκαν οριστικά.

Έντονη η εκδικητική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα

Οι περισσότεροι βλέπουν μια «διπλωματική νίκη» της Τουρκίας, αν και όσοι γνωρίζουν καλά το θέμα, επισημαίνουν πως σίγουρα δεν έγινε χωρίς αντάλλαγμα από την Άγκυρα. Πάντως, αυτό που αποτυπώθηκε έντονα μαζί με τις χαρές, ήταν και μια εκδικητική διάθεση απέναντι στην Ελλάδα. Πρόκειται για μια χαιρεκακία που αποτυπώθηκε με τίτλους όπως: «Σοκ και κρύο ντους στην Ελλάδα από τις ΗΠΑ, που τις θεωρούν συμμάχους».

Η σοβαρή πολιτική ανάλυση, ωστόσο, σχετικά με τα F-16, αναφέρει πως «είναι μια σημαντική εξέλιξη, αλλά η Τουρκία δεν έχει φτάσει ακόμα στο αποτέλεσμα». Δεν βλέπουν μέχρι την επόμενη άνοιξη να παίρνει η Τουρκία F-16 κι αυτό γιατί οι ΗΠΑ θέλουν να κάνουν την Άγκυρα να περιμένει. Με άλλα λόγια, να της δίνουν με το σταγονόμετρο, προκειμένου να την κρατάνε στο χέρι.

Σημειώνεται ότι αυτό που τόνιζαν σήμερα στην Τουρκία ήταν ότι ναι μεν φάνηκε πια η ισχυρή βούληση της αμερικανικής κυβέρνησης στο θέμα αυτό, αλλά οι φωνές που διαφωνούν στο Κογκρέσο δεν έχουν πλήρως εξουδετερωθεί. Και για τον λόγο αυτό, ο εκπρόσωπος του Ερντογάν, Ιμπραχίμ Καλίν, ονόμασε σήμερα επικίνδυνα ακόμη τα λόμπι στην Αμερική.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΤουρκίαF-16ΗΠΑειδήσεις τώραΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάν