Πολιτική|13.10.2022 07:14

ΣΥΡΙΖΑ: Ετοιμάζεται για φουλ επίθεση ο Τσίπρας στη Βουλή, με φόντο την ακρίβεια – «Θα εμφανιστεί απολογούμενος ο Μητσοτάκης»

Βούλα Κεχαγιά

Για τη συζήτηση της Παρασκευής στη Βουλή με θέμα την ακρίβεια, που προκάλεσε με επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ετοιμάζεται ο Αλέξης Τσίπρας. Εξ αυτού του λόγου άλλωστε η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα πραγματοποιηθεί Σαββατοκύριακο και όχι Παρασκευή και Σάββατο όπως αρχικώς είχε προγραμματιστεί.

Σημειωτέον πως η ακρίβεια αποτελεί σημείο αιχμής στην ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι εξ αυτού του λόγου προετοιμάζονται δράσεις και πρωτοβουλίες του κόμματος σε όλη τη χώρα.

Πεποίθηση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι πως ό,τι κι αν κάνει, ό,τι κι αν πει ο κ. Μητσοτάκης, θα εμφανιστεί στη Βουλή απολογούμενος για τα μείζονα ζητήματα που προκαλεί η ακρίβεια όπως άλλωστε καταδεικνύουν και τα στοιχεία τόσο της Eurostat όσο και της ΕΛΣΤΑΤ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat τα οποία επικαλέστηκε ο Αλέξης Τσίπρας και κατά την πρόσφατη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος η Ελλάδα είναι η χώρα με την ακριβότερη τιμή στην ηλεκτρική ενέργεια σε όλη την Ευρώπη προ φόρων και επιδοτήσεων.

Κάτι που οφείλεται στην επιλογή του ίδιου του κ. Μητσοτάκη να γίνει η ΔΕΗ πρωταγωνίστρια στην αισχροκέρδεια “ κι έναν χρόνο τώρα να μην λαμβάνει κανένα μέτρο για την αντιμετώπισή της”. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημειώνει άλλωστε πως η δήθεν κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής κατέδειξε πως μόνο τον μήνα Σεπτέμβριο υπήρξαν 450 εκατομμύρια υπερκέρδη για τους παρόχους.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη παραμένει κατά την Κουμουνδούρου αδρανής ο πληθωρισμός έχει εκτιναχτεί στο 12%. Και όχι μόνο αυτό. Όπως επεσήμανε ο Αλέξης Τσίπρας στην αγορά δεν γίνεται σχεδόν κανένας έλεγχος τιμών “και αυτό είναι ζήτημα πολιτικής επιλογής”.

Κατά την άποψή του ζήτημα πολιτικής επιλογής είναι και η διατήρηση υψηλού συντελεστή φορολόγησης σε βασικά προϊόντα κατανάλωσης, όπως και στα καύσιμα. Στην πράξη, τονίζει, πως αυτό δίνει τη δυνατότητα να λεηλατείται πρωτίστως η μεσαία τάξη αλλά και τα χαμηλά στρώματα, που πλήττονται κατά κύριο λόγο από τους έμμεσους φόρους, ώστε να δίδεται η δυνατότητα διαθέσιμων πόρων για επιδοτήσεις που στην πραγματικότητα πηγαίνουν στις τσέπες των παραγωγών ενέργειας.

Στην επίκαιρη ερώτησή του προς τον πρωθυπουργό ο Αλέξης Τσίπρας σημειώνει ότι η κυβέρνηση της ΝΔ αρνείται πεισματικά να ρυθμίσει την αγορά ενέργειας με πλαφόν στη χονδρική και λιανική τιμή στο ρεύμα, να περιορίσει το περιθώριο κέρδους των παραγωγών ενέργειας, να προχωρήσει σε πραγματική φορολόγηση των υπερκερδών και επανακρατικοποίηση της ΔΕΗ, ώστε να λειτουργήσει ως επιχείρηση κοινής ωφέλειας. Κάνει επίσης λόγο για ζοφερή πραγματικότητα που βιώνει η κοινωνική πλειοψηφία στη χώρα μας.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑακρίβειαΚυριάκος ΜητσοτάκηςΑλέξης ΤσίπραςΒουλήειδήσεις τώρα