Πολιτική|20.10.2022 16:00

Η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε ξανά τα επιτόκια – Στο 10.5%

Μαρία Ζαχαράκη

Μετά τη συνεδρίαση της Επιτροπής Νομισματικής Πολιτικής, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας μείωσε το επιτόκιο κατά 150 μονάδες βάσης στο 10,50%. Ενώ όλες οι τράπεζες στον κόσμο, ειδικά η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ, αυξάνουν τα επιτόκια έναντι του πληθωρισμού, η ΚΤΤ συνεχίζει να μειώνει τα επιτόκια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν επέμεινε στα τέλη Σεπτεμβρίου στη μείωση, λέγοντας ότι το επιτόκιο θα πέσει σε μονοψήφιο αριθμό μέχρι το τέλος του έτους.

Με τη νέα μείωση, τα επιτόκια μειώθηκαν από 19% σε 11% από τον Σεπτέμβριο του 2021. Όταν εφαρμόστηκε για πρώτη φορά η μείωση των επιτοκίων, το δολάριο βρισκόταν στο επίπεδο των 8,60 λιρών. Αυτή τη στιγμή, το δολάριο βρίσκεται στο επίπεδο των 18,60. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τουρκικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ο ετήσιος πληθωρισμός άγγιξε το 83,45 % τον Σεπτέμβριο.

Καθώς η άνοδος του πληθωρισμού συνεχίζεται στην Τουρκία, η κυβέρνηση ανέπτυξε ένα αφήγημα ότι ο πληθωρισμός αποτελεί πρόβλημα για όλον τον κόσμο και ότι θα αρχίσει να μειώνεται στην Τουρκία από τον Ιανουάριο του 2023. Ωστόσο, αν και ο πληθωρισμός θα μειωθεί λόγω της επίδρασης της βάσης, οι αυξήσεις των τιμών θα συνεχιστούν. Εισάγονται λιπάσματα και φυτοφάρμακα, τα οποία βαρύνουν τον παραγωγό κατά πολύ. Όσο υψηλότερο είναι το δολάριο, τόσο υψηλότερο είναι το κόστος.

Στην τρίτη έκθεση για τον πληθωρισμό του έτους, η Κεντρική Τράπεζα της Τουρκίας αύξησε τις προβλέψεις της για τον πληθωρισμό στο τέλος του έτους από 42,8% σε 60,4%.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

τράπεζαΤουρκίαειδήσεις τώραπληθωρισμός