Πολιτική|21.10.2022 08:46

ΣΥΡΙΖΑ: Τώρα αρχίζει η διερεύνηση των υποκλοπών - Το μήνυμα που στέλνει ο Τσίπρας στον Μητσοτάκη

Βούλα Κεχαγιά

Στην Ολομέλεια της Βουλής που θα συζητήσει επί του… πορίσματος της εξεταστικής επιτροπής για τις υποκλοπές θα μιλήσει σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας.

Και κατά τις πληροφορίες θα στείλει μήνυμα προς τον κ. Μητσοτάκη που θα απουσιάζει από τη συνεδρίαση πως τρέφει αυταπάτες εάν θεωρεί ότι η υπόθεση των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων έκλεισε με την ολοκλήρωση της εξεταστικής «παρωδία». Αντιθέτως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να πει πως η ουσία της διερεύνησης του σκανδάλου ανοίγει τώρα.

Την επόμενη εβδομάδα άλλωστε θα συνεδριάσει η Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής για την παρακολούθηση του Χρήστου Σπίρτζη με το κακόβουλο λογισμικό Predator και εκεί αναμένεται να τεθεί εκ νέου το αίτημα να καταθέσουν όσοι μπορούν να δώσουν κρίσιμα στοιχεία.

Ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίζεται πεπεισμένος πως ενορχηστρωτής της υπόθεσης των υποκλοπών είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός γι’ αυτό και στην ομιλία του σήμερα στην Ολομέλεια αναμένεται να επισημάνει πως αν υπήρχε έστω και μία πιθανότητα να είναι αθώος θα είχε φέρει προς ψήφιση την ακύρωση της τροπολογίας της ΑΔΑΕ και την απαγόρευση ενημέρωσης όσων έχουν τεθεί σε παρακολούθηση είτε που περισσότερο θα ζητούσε άρση κάθε απορρήτου.

Σύμφωνα με την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και όσα αποτυπώνονται στο πόρισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης το σκάνδαλο των υποκλοπών αποκάλυψε το μέγεθος της ζημιάς που έχει προκαλέσει ο κ. Μητσοτάκης στους δημοκρατικούς θεσμούς τα τρία και πλέον χρόνια της διακυβέρνησής του. Κατά την Κουμουνδούρου η παρακολούθηση πολιτικών αντιπάλων και δημοσιογράφων από τις μυστικές υπηρεσίες θα ήταν σε μία δημοκρατική χώρα λόγος παραίτησης της κυβέρνησης. Ως εκ τούτου αναμένεται να τεθεί και το ερώτημα για το πόσοι ακόμη τέθηκαν υπό παρακολούθηση από το «καθεστώς Μητσοτάκη» ο οποίος καταγγέλλεται επιπροσθέτως γιατί όχι μόνο δεν παραιτήθηκε αλλά και γιατί ενορχηστρώνει το ακόμη μεγαλύτερο σκάνδαλο της συγκάλυψης.

Έχει τη σημασία του το γεγονός πως το πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάτι που πιθανότατα θα επισημάνει και ο Αλέξης Τσίπρας θεωρεί ότι στις υποκλοπές υπήρξε ένα ενιαίο κέντρο στην ΕΥΠ που συντόνιζε παρακολουθήσεις με νομιμοφανή μέσα και με τη χρήση του παράνομου λογισμικού Predator. Γι’ αυτό και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναμένεται να τονίσει πως πέρα από κάθε έννοια Συντάγματος κυβέρνηση και ΝΔ οδήγησαν στον πλήρη ευτελισμό του ελεγκτικού ρόλου του κοινοβουλίου προσφέροντας κάθε δυνατή κάλυψη με την επίκληση του “απόρρητου” ακόμη και σε όσους μάρτυρες προσήλθαν για να καταθέσουν.

Η χθεσινή μέρα σφραγίστηκε από μία ακόμη αντιπαράθεση της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την κυβέρνηση με αιχμή την άρνηση του κ. Μητσοτάκη να μειώσει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τον ΕΦΚ στα καύσιμα. Η δε δήλωση του βουλευτή της ΝΔ κ. Κυρανάκη πως η κυβέρνηση δεν μειώνει τον ΦΠΑ στα τρόφιμα γιατί οι πλούσιοι καταναλώνουν περισσότερα μακαρόνια κι έτσι με τα αυξημένα έσοδα από τον ΦΠΑ η κυβέρνηση βοηθά όσους δεν μπορούν να ψωνίσουν τρόφιμα λόγω ακρίβειας έκανε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να μιλήσει για γελοίες δικαιολογίες καθώς επί της ουσίας ο κ. Μητσοτάκης αξιοποιεί την ακρίβεια για να ισχυρίζεται ότι ασκεί επιδοματική πολιτική.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΣΥΡΙΖΑυποκλοπέςΑλέξης ΤσίπραςΚυριάκος Μητσοτάκης