Πολιτική|22.10.2022 07:18

ΣΥΡΙΖΑ: Με το βλέμμα στις εκλογές συνεδριάζει η Κεντρική Επιτροπή - Τα μηνύματα που έστειλε ο Τσίπρας στη Βουλή

Βούλα Κεχαγιά

Στην ατζέντα της, η διήμερη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που ξεκινάει σε λίγες ώρες έχει επισήμως την επικύρωση των αναθέσεων αρμοδιοτήτων των μελών της στους τομείς του κόμματος αλλά και την έγκριση της εκλογικής τακτικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές.

Θεωρείται όμως κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι κατά τη διήμερη συνεδρίαση του κομματικού οργάνου θα γίνει συζήτηση εφ’ όλης της ύλης δεδομένου ότι η χώρα έστω και ατύπως κινείται σε προεκλογική τροχιά και η απόσταση από τον χρόνο των εκλογών είναι πλέον κάποιοι μήνες. Συγχρόνως είναι τα θέματα της παραβίασης της δημοκρατίας, της ανεξέλεγκτης ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, της ενεργειακής κρίσης και της αστυνομικής βίας που ιεραρχούνται ιδιαίτερα ψηλά στην πολιτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλία του Αλέξη Τσίπρα που αναμένεται να συμπεριλάβει το σύνολο της πολιτικής ατζέντας, ενώ ο πρόεδρος του κόμματος θα δώσει και το σύνθημα για σκληρή δουλειά με αιτούμενο την πολιτική αλλαγή στη χώρα.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέστησε σαφές χθες μιλώντας στη Βουλή και στη συζήτηση επί του «απόρρητου» πορίσματος της πλειοψηφίας της εξεταστικής επιτροπής πως «δεν θα χαριστούμε σε κανέναν» και ότι η υπόθεση των υποκλοπών δεν πρόκειται να κλείσει επειδή ολοκληρώθηκε μία εξεταστική-παρωδία. Το μήνυμα που έστειλε ο Αλέξης Τσίπρας αφορά πρωτίστως τον κ. Μητσοτάκη -έκανε λόγο άλλωστε για «σκάνδαλο Μητσοτάκη» τον οποίο αποκάλεσε «πρωθυπουργό των υποκλοπών» και «κυβερνήτη των κοριών» για να σημειώσει ότι στρουθοκαμηλίζει και κρύβεται για να μην αναλάβει τις ευθύνες του.

Βεβαίως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έθεσε και δύο μείζονα ερωτήματα προς τον πρωθυπουργό για τις σχέσεις του με τους επιχειρηματίες Γιάννη Λαβράνο, Φέλιξ Μπίτζιος και Ταλ Ντίλιαν που συνδέονται άμεσα με τη χρήση του κακόβουλου λογισμικού Predator στην Ελλάδα διερωτώμενος: α. Μήπως κάποιος εξ αυτών τον συμβούλευε σε μόνιμη και τακτική βάση; (κάτι που αν ισχύει καταδεικνύει την άμεση σχέση όχι μόνο με τον Γρ. Δημητριάδη αλλά και με τον ίδιο τον πρωθυπουργό και β. Αν ο κ. Μητσοτάκης ως πρωθυπουργός έχει συναντήσει ποτέ τον Ισραηλινό επιχειρηματία κο Ντίλιαν (κάτι που αν ισχύει φανερώνει μία ευρύτερη διασύνδεση του πρωθυπουργικού γραφείου με την υπόθεση).

Ως προς τα αυτοδιοικητικά και την εισήγηση που θα παρουσιαστεί στην ΚΕ κατά τις πληροφορίες επισημαίνεται πως η αλλαγή του πολιτικού τοπίου στο χώρο της αυτοδιοίκησης προϋποθέτει ανοιχτά νικηφόρα σχήματα με συγκεκριμένο προγραμματικό πλαίσιο και αξιοπιστία στις τοπικές κοινωνίες.

Εκ των πραγμάτων λοιπόν η συμμετοχή του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πρέπει να προσανατολιστεί σε παρατάξεις και πρόσωπα με σαφή προοπτική νικηφόρων αποτελεσμάτων. Κατά τις πληροφορίες το χρονικό όριο που τίθεται για την αποσαφήνιση των επιλογών του κόμματος στην πλειοψηφία των ΟΤΑ είναι ο Ιανουάριος του 2023. Η αρμόδια επιτροπή εισηγείται τη δημιουργία Δικτύου Τοπικής Αυτοδιοίκησης κατά πληροφορίες, 130 μελών.

ΌΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ


Κυριάκος ΜητσοτάκηςΒουλήειδήσεις τώραΑλέξης ΤσίπραςΣΥΡΙΖΑπαρακολουθήσεις