Πολιτική|23.10.2022 16:38

Τα μηνύματα Τσίπρα από την ΚΕ και προειδοποίηση σε Μητσοτάκη: «Να μην εγγράψει στο χρέος τις εγγυήσεις από το σχέδιο Ηρακλής»

Βούλα Κεχαγιά

Μήνυμα νίκης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις εκλογές της απλής αναλογικής με σχηματισμό προοδευτικής κυβέρνησης εξέπεμψε ο Αλέξης Τσίπρας κλείνοντας το μεσημέρι τις εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επέμεινε στην ανάδειξη της στρατηγικής του κ. Μητσοτάκη που δεν είναι άλλη από το να οδηγηθεί η χώρα σε δεύτερες και τρίτες εκλογές και κατέστησε σαφές ότι ο χρόνος των εκλογών δεν μπορεί να επηρεάσει την οικονομική και κοινωνική λειτουργία της χώρας, κάτι που μπορεί να συμβεί εάν γίνει μέσα στην καρδιά του καλοκαιριού.

Ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε από το βήμα της ΚΕ την κυβέρνηση να μην εγγράψει στο χρέος τις εγγυήσεις από το σχέδιο Ηρακλής.

Όπως ανέφερε τα αποτελέσματα της οικονομικής πολιτικής των αρίστων έφεραν επιτόκιο 5,1% για το 10ετές ομόλογο καθιστώντας τις αγορές ξανά απαγορευτικές για την Ελλάδα και βάζοντας τέλος στους σχεδιασμούς για την επενδυτική βαθμίδα. Είπε ότι πρόγραμμα Μητσοτάκη είναι πρόγραμμα Μάκρι της Αργεντινής και Τρας της Μ. Βρετανίας μαζί.

Τόνισε πως έδωσαν 19 δισ. ευρώ εγγυήσεις στο σχέδιο Ηρακλής για να πάρουν τα funds  τα κόκκινα δάνεια και διερωτήθηκε γιατί να μην δίνεται η δυνατότητα πρώτα στον ιδιοκτήτη με εύλογη ρύθμιση να κρατήσει το σπίτι του. «Γιατί ζητάει η τράπεζα από τον ιδιοκτήτη το 150% της αξίας και το δίνει στα funds στη μισή τιμή;» Προειδοποίησε τέλος τον κ. Μητσοτάκη «αν είναι να φεσώσει με την ατζαμοσύνη του τον ελληνικό λαό με 20 δισ. ευρώ για το Σχέδιο Ηρακλής, να σταματήσει τώρα κάθε διαδικασία εκποίησης». «Τα χρήματα του ελληνικού λαού να γίνουν εγγυήσεις όχι για εκποιήσεις αλλά για ρυθμίσεις και κοινωνική κατοικία» είπε χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας.

Η Κεντρική Επιτροπή ενέκρινε ομόφωνα επί της αρχής το κείμενο/πρόταση για την στρατηγική του κόμματος κυρίως στις αυτοδιοικητικές εκλογές. Η μειοψηφία της “Ομπρέλας” έθεσε δύο ζητήματα που μπήκαν σε ψηφοφορία- εγκρίθηκαν οι προτάσεις της πλειοψηφίας- και αφορούν τη συγκρότηση ενός Δικτύου Αυτοδιοίκησης 130 ατόμων που θα έχει την γενική εποπτεία των αυτοδιοικητικών εκλογών αλλά και την πρόταση για επέκταση των χωρικών υδάτων της χώρας νοτίως της Κρήτης στα 12 νμ.

κυβέρνησηεκλογέςειδήσεις τώραΚεντρική ΕπιτροπήΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας