Πολιτική|25.10.2022 06:50

ΣΥΡΙΖΑ: Σηκώνει το ζήτημα των πλειστηριασμών – «Εκτός νομιμότητας η κυβέρνηση»

Βούλα Κεχαγιά

Εκτός νομιμότητας θεωρεί ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάθε διαδικασία πλειστηριασμών από funds και servicers που πατά πάνω σε Νόμο του 2003, κάτι για το οποίο απεφάνθη προσφάτως και ο Άρειος Πάγος.

Η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει ότι ο Νόμος που «αξιοποιεί» η κυβέρνηση δεν προβλέπει υποχρεωτικά στάδια ρυθμίσεων και δίνει πλήρη φορολογική απαλλαγή σε όλες τις πράξεις που διενεργούν τα funds, (να μην καταβάλλεται φόρος υπεραξίας στην πώληση, να μην πληρώνεται ΦΠΑ, να μην υποβάλλεται φόρος για τους τόκους που εισπράττονται από την εξυπηρέτηση των δανείων) σε αντίθεση με τον Νόμο του 2015 της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει ότι κάθε πράξη και κάθε ενέργεια φορολογείται και ότι η διαδικασία εκποίησης δανείων στους servicers μπορεί να προχωρήσει μόνο υπό την προϋπόθεση να υπάρχουν συγκεκριμένα στάδια για τη ρύθμιση των δανείων με τους ιδιοκτήτες.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της ΝΔ όπως κατήγγειλε και ο Αλέξης Τσίπρας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματός του έφτιαξε το σχέδιο “Ηρακλής” και προχώρησε στη διαδικασία των πλειστηριασμών παρακάμπτοντας τα υποχρεωτικά στάδια ρυθμίσεων. Ως εκ τούτου σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το 2022 προβλέπονται 44.000 πλειστηριασμοί και ήδη έχουν εκτελεστεί πάνω από 30.000, δηλαδή ήδη έχουν γίνει τριπλάσιοι σε αριθμό πλειστηριασμοί σε σχέση με το 2021 την ώρα που ούτε το 3% των ιδιοκτητών δεν έχουν καταφέρει να μπουν σε καθεστώς ρύθμισης.

Μετά την απόφαση του Αρείου Πάγου υπήρξαν σκέψεις η κυβέρνηση να φέρει στη Βουλή τροπολογία για να νομιμοποιήσει τη διαδικασία όμως φαίνεται πως προσώρας έκανε πίσω. Εξ αυτού του λόγου ο Αλέξης Τσίπρας προειδοποίησε αυστηρά την κυβέρνηση “να μην τολμήσει να φέρει στη Βουλή οποιαδήποτε τροπολογία και κυρίως να αναλάβει τις ευθύνες της σ’ ένα τεράστιο κοινωνικό θέμα”. Κι αυτό εν αναμονή της εκτίμησης της Eurostat (αύριο Τετάρτη) σε σχέση με τις εγγυήσεις των 19 δισεκατομμυρίων ευρώ του Ελληνικού Δημοσίου για το σχέδιο “Ηρακλής” ώστε να γίνεται η όλη διαδικασία.

Προειδοποίηση Τσίπρα σε Μητσοτάκη

Επιπλέον, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης προειδοποίησε τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να σταματήσει άμεσα οποιαδήποτε διαδικασία εάν υπάρχει σκέψη να εγγραφούν οι εγγυήσεις του ελληνικού δημοσίου στο δημόσιο χρέος λόγω της “ατζαμοσύνης” του προκειμένου “να φεσώσουν στον ελληνικό σχεδόν σχεδόν 20 δισ. ευρώ για να παίρνουν τα funds κοψοχρονιά τα σπίτια τους”.

Ο Αλέξης Τσίπρας προτείνει τα χρήματα του ελληνικού λαού να γίνουν εγγυήσεις όχι για εκποιήσεις ακινήτων, αλλά για ρυθμίσεις με τους ιδιοκτήτες και για κοινωνική κατοικία την ώρα που με τις σημερινές συνθήκες ο μέσος πολίτης δεν μπορεί να νοικιάσει ένα σπίτι.

Για το θέμα των πλειστηριασμών η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Έφη Αχτσιόγλου έχει σχολιάσει πως ο εξωδικαστικός μηχανισμός που νομοθέτησε η κυβέρνηση σύμφωνα με τις απαιτήσεις των τραπεζών έχει αποτύχει παταγωδώς (ούτε 3 από τους 100 αιτούντες δεν παίρνουν ρύθμιση) τονίζοντας πως τα funds αρνούνται να κάνουν ρυθμίσεις, σήμερα ελέγχουν με εμπράγματη εξασφάλιση περίπου 700.000 ακίνητα και η μοναδική τους μέριμνα είναι πώς θα γίνουν πλειστηριασμοί. Σύμφωνα με την κ. Αχτσιόγλου στο στόχαστρο τίθενται και δανειολήπτες με οφειλές μόλις 20.000 ευρώ.

Στο μεταξύ ο αναπληρωτής εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέργιος Καλπάκης με δήλωσή του καταγγέλλει πως την ώρα που η κυβέρνηση Μητσοτάκη βγάζει στο σφυρί ακόμη και πρώτες κατοικίες και ετοιμάζεται να εγγράψει στο χρέος 19 δισ. ευρώ εγγυήσεις σε τράπεζες προκειμένου τα funds να κερδοσκοπήσουν μέσα από μαζικούς πλειστηριασμούς, ο βουλευτής της ΝΔ κ. Πάτσης βρίσκει ευκαιρία να πλουτίζει πάνω στα βάρη των πολιτών.

“Ως ιδιοκτήτης ξένων εταιρειών ειδικού σκοπού αγόρασε κόκκινα δάνεια ύψους 62 εκ ευρώ με μόλις 4,3 εκ. ευρώ. Δηλαδή πλουτίζει από πλειστηριασμούς για δάνεια που αγόρασε στο 1/15 της αξίας τους. Δεν πρόκειται μόνο για χυδαία ανηθικότητα αλλά και για καραμπινάτη παρανομία, αφού απαγορεύεται από το νόμο η συμμετοχή βουλευτή σε εταιρία του εξωτερικού”.

ΣΥΡΙΖΑπλειστηριασμοίειδήσεις τώραΑλέξης Τσίπρας