Πολιτική|26.10.2022 22:16

Στην Αθήνα ο Όλαφ Σολτς με φόντο την ενεργειακή κρίση και τις τουρκικές προκλήσεις: Τα μηνύματα στήριξης που αναμένει η κυβέρνηση

Newsroom

Κρίσιμη επίσκεψη πραγματοποιεί ο καγκελάριος της  ΓερμανίαςΌλαφ Σολτς, στη χώρα μας με ευρεία ατζέντα θεμάτων, με φόντο τόσο την ενεργειακή κρίση, όσο και την όξυνση των τουρκικών προκλήσεων.

Σολτς, ο οποίος αναμένεται να προσγειωθεί νωρίς το βράδυ στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος πραγματοποιεί την πρώτη του επίσκεψη στην Αθήνα, μετά τη συνάντησή του στο Παρίσι με τον Εμανουέλ Μακρόν.

Αύριο, Πέμπτη 27 Οκτωβρίου, μετά την επίσκεψή του στην Ακρόπολη το πρωί, ο Όλαφ Σολτς θα συναντηθεί στις 11:00 με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου. Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν κοινές δηλώσεις στους πολιτικούς συντάκτες. Ο Γερμανός καγκελάριος και οι συνεργάτες του θα αναχωρήσουν το απόγευμα για Βερολίνο, μετά το κοινό γεύμα εργασίας των δύο αντιπροσωπειών.

Σύμφωνα με τα όσα μετέδωσε η Αλεξία Τασούλη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του OPEN, ο πρωθυπουργός θα θέσει το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας. Η επίσκεψη γίνεται σε μια χρονική συγκυρία όπου οι γερμανοτουρκικές σχέσεις δεν περνάνε την καλύτερή τους φάση.

Από τον Όλαφ Σολτς αναμένεται μήνυμα στήριξης, μήνυμα σεβασμού της εθνικής κυριαρχίας και του διεθνούς δικαίου, και για αδιαμφισβήτητη κυριαρχία των ελληνικών νησιών.

Η ατζέντα των συνομιλιών

Στην ατζέντα των συνομιλιών είναι «ανταλλαγή για διμερή και επίκαιρα θέματα οικονομικής και ευρωπαϊκής πολιτικής», αναφέρει ανακοίνωση της Καγκελαρίας για την επίσκεψη του κ. Σολτς.

Αναμένεται να συζητηθούν οι εξελίξεις του επιθετικού ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, την οποία Ελλάδα και Γερμανία στηρίζουν και με όπλα με τη διαδικασία της λεγόμενης «κυκλικής ανταλλαγής» και την παράδοση σοβιετικής κατασκευής τεθωρακισμένων που έχει στη διάθεσή της Ελλάδα, η οποία παίρνει ως αντάλλαγμα τα σύγχρονα τεθωρακισμένα Marder από τη Γερμανία.

Σημαντικό θέμα αναμένεται να είναι και η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη, καθώς και η διμερής συνεργασία στην ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Ο Όλαφ Σολτς θα βρεθεί στην Ελλάδα ένα χρόνο μετά την αποχαιρετιστήρια επίσκεψη της προκατόχου του, Άνγκελα Μέρκελ, στις 28 Οκτωβρίου 2021.

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ειδήσεις τώραεπίσκεψηΚυριάκος ΜητσοτάκηςΌλαφ ΣολτςΜέγαρο ΜαξίμουΓερμανία